12 fortapte menn (The Dirty Dozen), film fra 1967, Regi: Robert Aldrich
Krig, Drama, Action | Engelsk (Britisk) | Spilletid: 145 minutter | Aldersgrense: 15 år
Andre titler
12 salopards [Fransk], Les douze salopards [Fransk], Kai oi dodeka itan katharmata [Gresk], Kai oi 12 isan katharmata [Gresk], Parszywa dwunastka [Polsk], Os Doze Condenados [Portugisisk], Dirty Dozen [Engelsk], Quella sporca dozzina [Italiensk], 12 fördömda män [Svensk], Det beskidte dusin [Dansk], Tolv fördömda män [Svensk], Likainen tusina [Finsk]
Nøkkelord
2 verdenskrig |Bok |Krig |
Handling: Vi befinner oss i 1944 og den andre verdenskrigen raser på kloden. Det nærmere seg D-dagen og det amerikanske forsvaret forsøker å klekke ut en utspekulert og vanvittig plan. De tenker å drepe en haug med nazioffiserer som har tilholdssted på et fransk slott. Major Reisman får ansvar for å koordinere dette nærmest selvmordserklærte oppdraget. Da ingen melder seg frivillig til et slikt oppdrag, må majoren finne menn i det militære fengselet. Der skraper han sammen en gjeng med voldsomme forbrytere. De inkluderer en sexforbryter, en psykopat, en tilbakestående drapsmann og ni andre farlige menn. Belønningen for dem er å få friheten istedet for galgen om de skulle overleve... [ Hentet fra en Filmfrontanmeldelse ] Minimer handlingsreferat
Annonse:
Karakter
Filmfrontrating:
(4,6 av 6 | 7,6 av 10 | 27 stemmer)
Kritikere: (4,8 av 6 | 8 av 10 | )
Brukere: (3,7 av 6 | 6,1 av 10 | )
Filmdatabaser: (5,2 av 6 | 8,6 av 10 | )
1881 plass av 10743 på filmlisten (82,5%). Gå til listen
Klikk eller trykk for å vise kritikker (21 kritikker)
Sist oppdatert: 2017-11-02 -
Aftenposten
Dagbladet
- Andre filmdatabaser:
Rotten Tomatoes (9,1)
Rotten Tomatoes - publikum (9)
IMDB (7,8)
Tips om manglende kritikk:
Se om film er på streaming:
Omtaler / Anmeldelser
Premieredatoer i Norge
01-02-1968 Kinopremiere
Premieredatoer i Utlandet
15-06-1967 Kinopremiere USA, 21-09-1967 Kinopremiere Sverige, 30-11-1967 Kinopremiere Italia
Priser
1 Oscar vunnet
3 andre Oscar-nominasjoner
Vis priser
- 1968 Oscar Beste lydeffekter (vunnet)
- 1968 Oscar Beste mannlige birolle (nominert)
- 1968 Oscar Beste klipp (nominert)
- 1968 Oscar Beste lyd (nominert)
Regi
Medvirkende
Filmcrew & annet
Sanger: 'The Bramble Bush', 'Einsam'
Gjennomsnittskarakter:

4,6 av 6 /
7,6 av 10 - 27 stemmer)
Profilerte anmeldelser
«And the King Said, What a Fantastic Machine»
«Ant-Man and the Wasp: Quantumania»
«Attack of the Adult Babies»
«Pirates of the Caribbean 5: Salazar's Revenge»