Personvern og cookies

Filmfront.no er ansvarlige for dine data. Vi bruker coockies for å logge inn og innhente samtykke.

Vi bruker tredjeparts Cookies for:
- Høre podcast med Spotify
- Streamingwidget til Justwatch for å vise om hvilke streamingplatformer en film er tilgjengelig på.

Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast

Anmeldelse av Caligula: The Untold Story (Caligola... la storia mai raccontata), italiensk film fra 1982

Historie Spilletid: 85 minutter

Smut & sleaz

[Skrevet av: Lars-Erik Lie, Dato: 24.10.2023]

Nå er ikke dette her på noen som helst måte en historisk fremstilling av Caligula. Man må se det for det det er, en spinnvill og smutty exploitation-film, som vil sjokkere publikum mest mulig. Og DET lykkes den jo bra med også. Når det er sagt, så er Joe D´Amato slett ingen ræva dårlig filmskaper. Han er dyktig med kamera, og ville som regel selv være fotografen i filmene sine. Denne filmen her er også interessant på flere vis: David Brandon, som spiller Caligula, gjør det bra, og han virker troverdig i sin rolle. Laura Gemser (bedre kjent fra de utallige EMANUELLE-filmene), er også bra her, selv om hun ikke har de største skuespillermessige utfordringene. Michele Soavi, Gabriele Tinti og Charles Borromel er også med her og drar filmens nivå opp. Kostymer og sett virker troverdige, og den romerske galskapen, dekadensen og perversiteten gjør "krydrer" filmen bra, for å si det forsiktig, hehe!

Kveldens smut og sleaze på blu-ray blir et gjensyn med Joe D'Amato sin CALIGULA II: THE UNTOLD STORY. Denne er gitt ut på blu-ray av Severin Films i USA.

Regissør Aristide Massaccesi, bedre kjent under sitt artistnavn, "Joe D´Amato", og en hel haug med andre alias, må vel være sjølve "Kongen av smut og sleaze". Det er ikke småtteri av sleazy filmer han lagde i sin levetid, her kan bl.a., foruten CALIGULA 2, nevnes: PORNO HOLOCAUST, EROTIC NIGHTS OF THE LIVING DEAD, EMANUELLE IN AMERICA, EMANUELLE AROUND THE WORLD, ORGASMO NERO, PORNO NIGHTS OF THE WORLD osv.

CALIGULA 2 følger i sporene av Tinto Brass` sin CALIGULA, som kom ut på markedet et par år tidligere. Dette førte til en rekke med rip-off filmer i Italia, med titler som CALIGULA & MESSALINA, CALIGULA´ S SLAVES, NERO AND POPPEA - AN ORGY OF POWER osv. Det var definitivt et marked for romersk dekadense og perversitet, noe Joe D´Amato, Bruno Mattei og andre regissører visste å utnytte.

Langversjonen av CALIGULA 2 klokker inn på litt over 2 timer og er egentlig delt opp i tre deler. Den første delen introduserer oss for Keiser Caligula og hans galskap, sadistiske lyster og hans evne til å gjøre nøyaktig hva han vil, når han vil og med hvem han vil. Som han selv sier det, han eier ikke ydmykhet, og mener han er på linje med en Gud, som kan ta seg til rette og gjøre alt hva han vil. Noe han også gjør.

I filmens andre del så egnes det (altfor) mye tid på en gedigen romersk orgie. Dette inkluderer også hardcore XXX-scener, så den som er sensitiv for slike ting, bør styre laaangt unna denne filmen her. Her er det til dels spinnville scener, som går langt utenfor alle grenser, og som åpenbart er lagt inn der for å sjokkere publikum mest mulig, liksom for å si, se hvor langt vi kan dra det!

Filmens siste del tar for seg Caligulas hevn og voldelighet. Her hevner han seg på grusomt vis på alle dem som har sammensverget og forsøkt å drepe ham. Dette gjør han selvfølgelig på et mest mulig sadistisk vis, og det er ikke bare dem som står bak angrepene mot han som tas, men også familiene deres. Spebarn kastes inn i vegger, flere personer blir spiddet på spyd, som tres inn via "bakveien" og opp igjennom kroppen, og ut gjennom brystet. Noen får tunga skjært av, og andre vil slaktet med sverd, og Caligula tvinger familiemedlemmer til å drepe dem. Dette var definitivt brutale tider.

Jeg synes spesielt del 1 og del 3 av filmen er interessante. Del 2, med den "uendelige orgien", blir rett og slett litt for langtekkelig, til tross for flere syke scener og noe ekstrem vold i en gladiatorkamp, men filmen er ihvertfall minneverdig (på mange vis, hehe!), og for den som vil utfordre seg litt og dykke ned i Joe D´Amato sin verden av "smut & sleaze", så kan man vel ikke akkurat trå feil her.

Jeg gir CALIGULA 2: THE UNTOLD STORY, en score på 6,5/10. Se den, hvis du tør.

Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Caligula - Rått og provoserende historieportrett helt uten filter

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Ator the Invincible - Underholdende i all sin galskap

Språk:

Italiensk

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

«Den første julen i Skomakergata»

«There's Something in the Barn»

«The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes»

Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk