Personvern og cookies

Filmfront.no er ansvarlige for dine data. Vi bruker Cookies for å tilby en bedre brukeropplevelse og for å holde en statistikk for siden via Google Analytics.


|
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast
 
 

Anmeldelse av Hør her'a, norsk film fra 2023

Drama, Komedie Spilletid: 86 minutter Aldersgrense: 9 år

Omtalespalte: Kinofilm

Les flere kino-omtaler med mer.
Underspalter:
- Dramafilm - Les flere.
- Komedie - Les flere.

Frisk, freidig og befriende feelgood!

[Skrevet av: Tore André Øyås, Dato: 13.09.2023]

Den 13 år gamle Mahmoud har litt av en familie å styres med. Det er sommerferie, og attpåtil kommer onkel Ji på besøk fra Pakistan. Dermed må Mahmoud selvfølgelig være guide i byen for onkelen som synes Norge er et voldsomt annerledes land. Samtidig synes lillebror Ali å bære på en hemmelighet som etter hvert virkelig skal sette familien på hodet. 

Annonse:

Basert på boksuksessen med samme navn av forfatter Gulraiz Sharif, har debutantregissør Kaveh Tehrani laget en utrolig sjarmerende, morsom og selvrefleksiv filmatisering.

Filmens stil og form slår imot oss fra start av, hvor hovedrolleinnehaver Mohammed Ahmed som Mahmoud ser rett inn i kamera og begynner å fortelle oss om sitt frustrerende tenåringsliv. Komboen konservativ pakistansk familie og urnorsk kultur i drabantbyen, skaper umiddelbart et morsomt bakteppe som Mahmoud og historien går rett i blodet på.

Ahmed i sentrum er utrolig bra castet, og leverer replikkene såpass troverdig at man nærmest ikke tenker over at han spiller. Mye er selvsagt satt på spissen her, både innen manuset, skrevet av Erlend Loe og Nora Landsrød, men også ved at Mahmoud selv tegner opp stereotypiene, klisjéene og det som er både typisk norsk, og typisk pakistansk. Og, det gjøres utrolig godt.

Her innad skapes mye av humoren og de satiriske stikkene, godt krydret med et friskt språk, inkludert uvanlig mye banning til en ungdomskarakter på norsk film å være.

Samtidig slår det oss litt underveis - er ikke Mahmouds lettvinte og friske sjargong og talemåte også litt selv med på å opprettholde nettopp mange av de samme stereotypiene som historien vil til lags? Mange klarer sikkert å se forbi denne humorstilen, mens enkelte muligens kan få litt større problemer her.

Sånn sett taler filmen litt med to tunger. For hvordan klare å fristille seg mest mulig fra stereotypiske betegnelser, typetegninger, bås-setting og lignende, om man også selv hele tiden bruker slikt?

Ikke misforstå - humoren og stilen i filmen funker stort sett ypperlig likevel, man skal eksempelvis være temmelig hårsår og lettkrenket om man ikke ler av både typetegingen av “norske nordmenn”, som Mahmoud kaller det, og norskpakistanere. Og det er nettopp den herlige balansen her, i måten man driter ut og bruker stereotypier på, som også gjør den så herlig balansert, dristig og morsom. 

Og så til det kanskje viktigste og mest interessante spørsmålet - vil også norskpakistanere og andre minoriteter, inkludert sterkt religiøse konservative miljør, se, forstå og ta til seg den tidvis inneforståtte humoren og satirestilen i filmen?

En beskrivende scene i filmen, kanskje også den sterkeste, viser nemlig først at det er Pride i Oslo, før man så kutter rett inn i en moske, hvor man regelrett får høre at den norske kulturen trenger hjelp fra Gud. Her illustreres den enorme kontrasten, selv om den er satt på spissen, mellom mye av det etnisk norske, og det religiøse troende konservative. Undertegnede er usikker på hvordan en slik scene blir oppfattet, og altså tolket, bearbeidet og slår an, av ulike typer seere. 

Om man ikke blir helt med på alle notene her, norsk eller pakistansk, er det i hvert fall veldig bra om flest mulig får sett denne filmen. Det er mest konservative kulturer som har mest å hente ut av en film, historie og karakterer som dette, men vi “norske nordmenn” har selvsagt også godt av å få slengt litt skarp satire og humor i trynet her.

Hør her’a inviterer oss alle inn i en kontrastfylt hverdag, skildret igjennom øynene til sjarmerende, morsomme og, kanskje viktigst, hjertevarme Mahmoud. Han er en ung gutt som, tross utfordringer og rivingen mellom to kulturer, virker oppegående, reflektert og tar de riktige valgene. Han står i sentrum som en viktig påle, på tvers av generasjoner og kulturer. Om han forhåpentligvis klarer å få åpnet noens øyne underveis, om så bare bittelitt, ja så er det verdt hele kinobesøket. Og selv om hovedproblematikken mot slutten kanskje ordner seg litt vel kjapt, er Hør her’a en skikkelig feelgood-film som omfavner historien, karakterene og tematikken sin på en slående og effektiv måte. 

(Foto/Copyright: Motlys)


Se om film er på streaming:

Diskusjon

Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,6 av 6 - 5 stemmer)

Kritikker i media

  • Hør her'a
  • Verdens Gang
  • Filmfront
  • Adressavisen
  • Aftenposten

Land:

Norge

Språk:

Norsk, Urdu

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

   Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk