Alfred (Kristoffer Joner) og Sigbjørn (Pål Sverre Hagen) har hovedrollene i denne serien om krigsseilerne og deres skjebne under og etter andre verdenskrig. Det har jo kommet frem at krigsseilerne ble dårlig behandlet i etterkrigstiden, og i mange år visste man lite om dem egentlig. Sånn sett er det på tide at det lages en film om krigsseilerne, slik at også dagens generasjon kan få et lite innblikk i hva dette handler om.
Annonse:
Nå kom jo denne opprinnelig ut som en kinofilm først, før Netflix gjorde den om til en 3-episoders miniserie. Jeg har ikke oversikt over hva de eventuelle forskjellene er på serien og filmen, men dette er mine inntrykk basert på serien, slik den er på Netflix.
Alfred og Sigbjørn har mønstret på et handelsskip for en 18 måneders seiling, da andre verdenskrig bryter ut mens dem er ute på havet. Etter en periode får dem beskjed om at alle norske handelsskip skal seile for de allierte, og dermed frakte ammunisjon og våpen, blant annet til Storbritannia.
Under krigens gang så ble godt over 600 norske handelsskip senket av tyske torpedoer og bomber. Dette utgjorde rundt halvparten av den totale handelsflåten i Norge.
Gjennom filmen så følger vi Alfred og Sigbjørn, først i Bergen, deretter ombord på skipet. Vi blir kjent med flere andre karakterer underveis også, blant annet Alfreds familie (kone og tre barn), kamerater og venner på skipene osv., og så braker det løs etter hvert, da skipet dem seiler med, blir senket av tyske torpedoer.
Jeg synes KRIGSSEILEREN er et godt stykke arbeide. Veldig bra skuespill her fra Pål Sverre Hagen og kanskje spesielt Kristoffer Joner, som har flere følelsesmessige vanskelige scener å jobbe seg gjennom. Men, han klarer det på en overbevisende måte, og det er ikke vanskelig å skjønne hvor preget både Alfred og Sigbjørn blir av sine opplevelser under krigen.
Kanskje hadde jeg forventet enda litt mer "action og krig" her, men dette er i første rekke en karakterdrevet film, ikke en actionfilm. Den er vel verdt å se, både pga. skuespillerprestasjonene, historien og ikke minst, den gir folk flest en titt inn i livet til krigsseilerne, slik dem kunne ha opplevd det under andre verdenskrig (og i årene etterpå).
KRIGSSEILEREN får en score på 7,5/10 fra meg.
Terningkast: 5-
Se om miniserie er på streaming:
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
Krigsseileren - Dypere, bedre og sterkere krigsportrett.
Her er Harold - Lun og vittig sær historie
Vegas - Fascinerende ungdomsportretter
Trigger - Hest er best i familiefilm!
Himmelfall - En film det er lett å bli glad i