En avis averterer med lettjente penger for å være med i et fengseleksperiment. En del melder seg til tjeneste og halvparten blir fanger og halvparten blir voktere. De som er med i eksperimentet fraskriver seg sine borgerlige rettigheter når de er med i ekspermentet som foregår i en lukket bygning der ingen kan inn eller ut. Det blir presisert at om man bruker vold er man ute av eksperimentet, men det skal raskt vise seg at dette eksperimentet ikke går helt som planlagt…
Jeg har sett denne filmen en del ganger før, og den er blant mine ynglingsfilmer av tyske filmer. Derfor var jeg helt i ekstase da jeg fikk skaffet filmen på DVD. Men selv om filmen var svært underholdende å se, så hadde den tapt seg noe i intensitet i forhold til mange filmer etter dette. Likevel er dette en rakker av en film som sitter og fungerer helt etter hensikten. Dette føltes nesten som et realitykonsept som går helt av hengslene. Vi får se at bildet fra kameraene i fengselet er tatt opp på VHS-spillere og det gjør at vi ser kraftig forskjell på det som foregår i det skjulte og når fangene og vokterne blir avhørt på kamera.
Regien er ved Oliver Hirschbiegel, som også gav oss Der Untergang. Dette er hans debtfilm, og er blitt litt av en interessant affære. Filmen er svært effektiv i fortellerteknikken. Det er frisk klipping og fotoet er variert skutt. Filmens konsept virker ganske kult og hvordan filmen er gjennomført er utført som utrolig spenstig thriller. Alt baserer seg på en roman ved navn Black Box skrevet av Mario Giordano, som igjen er basert på Philip Zimbardo ekte Stanford-fensgeleksperiment fra 1971. Vi følger selve fengselseksperiment der alt blir filmet og observert.
Liker hvordan filmen er skrudd sammen. Vi kommer tett på rollefigurene. Moritz Bleibtreu viser seg som en meget patent skuespiller. Han bærer mye av filmen på sine skuldre. Det er han vi identifiserer oss med og han som gir fangene et ansikt. Ellers er det også solid skuespill av de andre i filmen også. Liker hvordan fengselet ser ut og hvordan dette utspiller seg psykologisk. Etter hvert kan ikke mange tåle tryne på hverandre.
I starten er det lett stemning der ingen vet egentlig hva de er med på. Filmen begynner veldig rolig og utvikler seg litt etter litt til å komme mer og mer ute av kontroll over fengselssituasjonen. Vi ser det meste av perspektivet fra Tarek Fahd som er fange nummer 77. Han er litt rebelsk og liker å tøye strikken til fangevokterne. Han liker ikke at fengevokterne oppfører seg dårlig, men er ofte litt for tøff i kjeften. Det fører til at fangevokterne prøver å straffe alle når nummer 77 gjør opprør. Men også hans motstander blant vaktene har stor fokus i filmen.
Liker det psykologiske spillet i filmen. Vokterne og fangene prøver å utfordre hverandre, og det som begynner som en lek blir blodig alvor. Selve eksperimentet er godt laget på film og jeg tenker at dette er muligens litt overdrevent, men det er blitt en veldig fengende film av det hele. Det er interessant å se hvordan eksperimentet setter ideer i hodet på både vokterne og fangene underveis. Den ene fangevokteren foreslår at de skal fornedre fangene, og det er da det begynner å gå galt.
Du får en del scener mot slutten med en del vold i. Det hele bygger seg opp til litt av et oppgjør. Scenen med kniven i hånden mot slutten er en scene det var vanskelig å se på. Det førte til at det gikk litt grøss gjennom kroppen min og jeg måtte se litt bort. Ellers er det flere andre voldsomme situasjoner i eksperimentet.
Konklusjon
Alt i alt er dette veldig solid laget og en veldig tett, tysk thriller fra 2001. Konseptet blir utnyttet nesten fullt ut, uten at det går så mye ut over troverdigheten. Det var dog noen småting jeg irriterte meg litt over, men så er jo dette også underholdning, så noen friheter kan de ta seg. Men i det store og det hele er dette et interessant psykologisk spill som vi blir vitne til. Med andre ord er dette noe du bør se om du kommer over det. Håper dette kommer til en stremingtjeneste etter hvert, så flere får glede av filmen. For min del er dette ikke siste gang jeg ser denne filmen. Den passer godt å se om igjen etter en del år når man har glemt ut noen detaljer i plottet.
Senator Film Produktion GmbH, Fanes Film, Typhoon Film AG, Seven Pictures