"Silent Night, Deadly Night could kill the spirit of the season for good!"
Daily News
Året er 1984.
‘84 var et aldeles nydelig år for meg og andre horror-nerder.
- Children of the Corn
- Friday the 13th 4 (lett en av de beste i serien)
- A Nightmare on Elm Street
- The Toxic Avenger - bare for å nevne noen av godbitene som kom ut det året.
Tristar Pictures lanserte Silent Night, Deadly Night november samme år.
Filmen gjorde det den kunne for å hisse opp moralens glade voktere.
Sex & nakenhet, en fin porsjon med vold, folk som tyllet i seg alkohol, forsøk på voldtekt, en nonne som pisker en liten unge med et belte. Barn som så en mann i nissedrakt bli skutt og en del andre ufine greier. Dristige filmplakater. Den ene viser julenissen på vei ned i en pipe, selvfølgelig med en øks i hånden.
Jeg kommer med noen spoilere, men ingen av dem er av den tyngre sorten.
Filmen starter trivelig nok. Vi møter en kjernesunn familie som skal besøke et aldrende familiemedlem som er innlagt på et eldrehjem.
Det viser seg at han ikke snakker. Han sitter bare stum og ser ut i luften.
Lille Billy på 5 blir igjen alene hos bestefar når foreldrene skal fikse noen småsaker.
Uventet nok viser det seg at bestefar ikke er så stum som de trodde …
Bestefar viser seg faktisk å være en skummel mann. Han forteller bl.a. at julenissen ikke bare er snill.
Julenissens hovedmål i livet er å straffe de som er "noughty".
Etter besøket på eldrehjemmet blir vi introdusert for en kar i nissedrakt. Det finnes nok mer hyggelige nisser en han vi møter. Stikkord: ran & drap.
Filmen pensler tilbake til Billy, en liten baby og mor/far på biltur.
Lille Billy har bestefars ord klart i minnet: Santa er ingen snill mann.
Familien farter av gårde, men stopper når de ser en bil som har havarert. Utenfor bilen står ingen ringere en Santa (som nettopp har ranet og begått et drap).
Foreldrene tar et valg som ikke viser seg å være 100% heldig. De stopper for å hjelpe.
Det hele ender svært så dårlig. Filmen kjører på med nakenhet og vold.
Resten av filmen handler om Billy's oppveks på et barnehjem drevet av nonner. En av dem er ganske så psykotisk.
Billy vokser opp, og får en jobb i en leketøysbutikk. Det hele går ganske greit frem til julen melder sin ankomst. Billy får flashbacks og går bananas med øks, pil og bue m.m.
Jeg skal ikke påstå et dette er en bra film, men som en slasher-fan er dette fin-fine saker.
Den er til tider litt stillestående, men om du liker horror fra 80's er dette en film du absolutt bør sjekke ut.
Filmen fikk en heller kortvarig levetid på kino. Dette på tross av at den gjorde det ganske så bra. Det ble nevnt i kommentarsporet at den spilte inn mer en Elm Street første helgen den var ute.
Reaksjonene lot ikke å vente på seg når den kom på kino.
Flere store amerikanske aviser sa at den burde fjernes. Det var flere protester der den skulle vises. Flere foreninger, bl.a. "Mothers against" ditt og datt skrev mange krasse innlegg.
På tross av dette spilte filmen inn ca. 4 ganger budsjettet den korte tiden den ble vist på kino. Enkelte vil nok si at hysteriet førte til enda bedre kinotall.
Hvorfor fyskisk medie?
Jeg samler film på fysiske formater. Det startet med VHS. Så laserdisc, DVD, HD DHD og blu-ray. Til sist: blu-ray UHD/4K.
Streaming er ikke dumt det, men jeg foretrekker lett å ha mine filmer på et fysisk format.
Det er ikke veldig billig, men fordelene er flere.
Kvaliteten på bilde/lyd er stort sett bedre på plate en på streaming.
Man får for eksempel ikke HD-lyd på streaming.
Jeg har sammenlignet. Er man opptatt av kvalitet er plater (blu-ray/blu-ray UHD) stort sett et bedre valg.
Det er mer.
Denne filmen er egentlig et fin-fint eksempel.
Vi finner masse kule ekstragreier som ikke er tilgjengelig på streaming.
Den versjonen som var på streaming var sensurert. Scream/Shout sin utgave har to versjoner av filmen: kinoversjonen og den usensurerte versjonen (mer vold og noen andre ekstra scener).
For meg hadde det vært nok. Jeg liker svært så dårlig å se sensurerte filmer.
Det er mye mer man ikke får tilgang til via streaming.
Det følger med 2 kommentarspor. 3 timer med mye artig og nyttig info.
De som snakker om filmen er folk som har vært med på å lage screenplay, produsenten, hovedskuespillern og flere andre som var med på produksjonen.
Begge sporene anbefales. Blu-ray’en starter med en "advarsel". De som snakker på kommentarsportet, deres meninger er deres private meninger.
Det snakkes bl.a. om:
- Tarantino og Robert Rodrígues – de elsker filmen.
- Diskusjoner rundt protestene. Tristar's valg om å trekke den ifra kinoer selv om den gikk bra.
- Vi lærer at hovedskuepilleren aldri hadde spilt i noen filmer før. Imponerende nok er han slettes ikke den verste til å spille.
- De snakker ganske så fritt om produksjonen. De peker ut flere de mener var begredelige skuespillere. Dette er svært så gøy, det er ikke bare endeløs skryting av de som var med på produksjonen.
På en eller annen merkelig måte likte jeg filmen bedre etter å ha fått så mye fin bakgrunnsinfo.
De tre timene gikk fort, og jeg angrer ikke på at jeg satt av tiden til dette.
Videre får vi diverse trailere til filmen.
Det følger også med en dokumentar på 45 minutter, "Slay Bells Ringing". Den skal sees, jeg gleder meg stort.
Vi får og et intervju med «Scream Queen» Linnea Quigley. Linnea har spilt i massevis av horrorfilmer.
Videre får vi 10 minutter med en kikk på lokasjonen. Vi får se hvordan det ser ut der filmen ble laget, 30 år etter innspillingen.
Det følger også med et times lydintervju med avdøde Charles E. Sellier, Jr. (regi).
Til sist, "Santa's Stocking of Outrage". Dette var gøy! Her får vi se mange sitater ifra store aviser og bekymrede foreldre som ville fjerne filmen fra jordens overflate.
Bare for å nevne noen:
"Licking road tar off an automobile would be more pleqasurable than watching SNDN. Not since Friday the 13th has there been such a repulsive peace of garbage" Grand Rapids Press
"My 3 year old son saw the television commerical for SNDN last night and now refuses to sit on Santa's lap. How DARE the producer rob my child and others like him of their fantasy? Concerned parent, Brooklyn Center
Det er virkelig gøy å være samler når det er så mange flotte utgivelser der ute.
Særlig for oss som har regionsfrie spillere.
Utgivelser som dette setter streaming i skammekroken.
Det var alt.
Takk for meg.
Til sist:
Lenge leve horror og fysiske medier.
TriStar Pictures, Slayride