Nick (Ryan Reynolds) er en fremragende politietterforsker som ender opp død etter at noe går galt under et oppdrag. I stedet for å gå videre får han en sjanse til å gjøre opp for seg ved å bli R.I.P.D. sitt nyeste medlem. Men i stedet for å fange vanlige dødelige skal han hamle opp med monsterne som vandrer rundt på jorden forkledd som mennesker. Han blir dermed partner med cowboyen Roy (spilt av Jeff Bridges) som motvillig er nødt til å ta ham under sine vinger, men selv om de begge er på tråden av noe stort som foregår blant monsterne klarer ikke Nick å slippe taket på det livet han hadde før han døde.
Her har vi plassert tospannet Jeff Bridges og Ryan Reynolds i en film som minner mye om «Men in Black» i både form og fortelling, men som ikke mestrer å finne den gyldne middelvei for å få dundret inn en real blockbuster. Ja, det er litt tamt, men det er også noen kvaliteter her som faktisk gjør at jeg ikke kjeder meg helt i hjel. «R.I.P.D.» har massevis av potensial, men nedslagsfeltet er ymse og lite imponerende.
Hadde du gitt meg denne filmen rundt omkring år 2000 midt i mellom «Men in Black» og «Men in Black 2», så hadde jeg nok villig svelget unna og tygget opp hver smule som «R.I.P.D» hadde etterlatt seg. Men at den faktisk kommer nå, i tegneserieadapsjonenes tid, gjør at den ikke skiller seg ut og tar med seg noe friskt til bords. Likhetene med Men in Black-filmene er slående, og spesielt når man setter denne filmen opp mot den første MiB-filmen. Oppbyggingen, den eldre partneren som egentlig ikke vil ha en makker, den nye og unge makkeren som trenger tid på å lære seg gamet, den overhengende faren og deres felles mentor/sjef som stikker innom med litt kjapp læring. Ja, her lyser det kopi over hele fjøla.
Det er ikke det at jeg ikke klarer å kose meg med denne filmen. Duoen Ryan Reynolds («Free Guy» og «Deadpool») og Jeff Bridges («Crazy Heart» og «The Big Lebowski») er et tospann som spiller hverandre opp i flere scener, og de passer såpass godt sammen på skjermen at det er vanskelig å ikke la seg sjarmere selv om rollefigurene deres ikke evner å trå utenfor komfortsonene sine. Kjemien dem i mellom er helt OK og det blir en ganske fornøyelig tur når disse to styrer skuta. Forskjellene mellom dem spilles det også en hel del på, og det fungerer bra i denne settingen.
Jeg la faktisk ganske raskt merke til spilletiden på denne filmen og fikk litt illevarslende følelser for hvor dette kom til å ende. Per i dag er det blitt veldig vanlig å ha spilletiden på omtrent to timer, så det at denne filmen skulle rundes av etter drøyt 90 minutter (inkludert rulletekst) fikk meg til å tenke at dette kunne bli en skikkelig elendig film. Heldigvis har regissør Robert Schwentke («Red» og «Flightplan») klart å komprimere underholdningen slik at han får plass til alt han vil fortelle i løpet av spilletiden. Jeg vil faktisk si at det er et pluss at han har gjort det slik i stedet for å ha en del scener som drar filmen unødvendig ut i tid og samtidig skaper total ubalanse i en ellers kjapp og lett film.
Ønsker du deg en helt enkel og rett-på type film som blander middels CGI, action, komedie og to motparter som trekkes sammen mot et distinkt mål, så har du det dette i denne filmen. Den holder arven etter Men in Black-filmene i greit lys, men jeg synes det er litt tynt og litt for likt det Tommy Lee Jones og Will Smith skapte i trilogien om mennene kledd i sort. I «R.I.P.D.» har de monstre som går forkledd som mennesker, så dermed føles dette som en naturlig arvtaker. Det ble nok ikke den suksessen som de hadde håpet på, så dermed vil nok arven stoppe for denne gang. En oppfølger som ikke engang kom på kino er ute i disse dager, men den er naturlig skeptisk for siden den ikke har de samme skuespillerne i hovedrollene, samt at den ikke ble sett som god nok til å gå på kino engang.
4K-utgaven er helt OK, men langt i fra en eksepsjonelt teknisk utgivelse. Jeg synes det er en ålreit film og den klarer seg godt når det gjelder både lyd og bilde. Filmen er som nevnt ikke helt i toppsjiktet, men den får til å underholde meg i en liten dose. Terningkast tre.