Personvern og cookies

Filmfront.no er ansvarlige for dine data. Vi bruker coockies for å logge inn og innhente samtykke.

Vi bruker tredjeparts Cookies for:
- Høre podcast med Spotify
- Streamingwidget til Justwatch for å vise om hvilke streamingplatformer en film er tilgjengelig på.


|
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast
 
 

Anmeldelse av Obi-Wan Kenobi - Sesong 1, amerikansk tv-serie fra 2022

Action, Eventyr

Omtalespalte: Streaming

Filmfront forsøker å gi deg overblikk i det enorme streaming-tilbudet. Filmfront anmelder stort og smått av det som kommer av filmer og TV-serier på streaming.
Les flere spalteomtaler: Streaming
Underspalter:
- TV-Serie / Sesong - Les flere.

Obi-Wan Kenobi - Sesong 1

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 19.06.2022]

Denne kule TV-serien plukker opp tråden etter episode 1 til 3 i Star Wars-filmene. Vi følger Obi-Wan Kenobi som er en av de få gjenværende jedieriddere på den gode siden. Keiseren og hans imperium er ute etter å utrydde alle de gode jedieridderne. Og en av jegerne, Reva Sevander, har satt det som sin oppgave å finne og nedkjempe nettopp Obi-Wan Kenobi og har sine helt egne årsaker til å eliminere den stødige jedieridderen...

Med TV-serien, ‘Mandalorian’, startet Disney et solid grep for å underholde og skape engasjement rundt Star Wars for folket. Den ble fulgt opp av en ny sesong og TV-serien ‘The Book of Boba Fett’. Vi merker med andre ord at underholdningsindustrien er inne i en ny æra. Der linær TV og fysiske formater er på vei tilbake, samtidig som streaming muliggjør å pumpe ut innhold til folket når de selv vil se det. Det merkes også at denne serien er påkostet og godt laget, som de foregående. Det er noe eget med en kvalitet som før kun ble skapt på film. Likevel går dette litt mer saktegående enn filmene som er mer intensive og handlingsmettede.

Det er noe eget å være i Star Wars-universet. Det føles som noe eget som vi nesten alle har fått inn med ‘morsmelken’. Dette tar plass ti år etter Star Wars - Episode 3 Revenge of the Sith og ti år før Star Wars - Episode 4 - A new Hope. Vi får se Obi Wan Kenobi i Ewan McGregors skikkelse i helt riktig alder for å spille rollen som Alec Guinness ikoniserte gjennom første Star Wars-film i 1977. Obi-Wan Kenobi prøver å ta seg av Leia som lite barn og vi følger ham i det han prøver å skape en skikkelig kontakt med Leia Organa i samme åndedrag som han blir jaget av den mørke siden som vil prøve å finne ham og gjøre ende på ham.

Her får vi se ting fra perspektivet til den gode siden, men med innslag av den mørke sidens jakt på Kenobi. Med andre ord er dette som det pleier å være i Star Wars universet. De onde ser også svært ‘bad ass’ ut og gjennomført mørkt. Vi får også se Darth Vader in serien og mange av hans undersåtter. Med andre ord er dette et skikkelig siste bind i sagaen om Skywalker-familien. Du får også oppleve lyssverdkamper og en ikonisk en i så dan mellom Kenobi og Darth Vader.

Serien har hovedvekt på drama og mye er litt nedtonet i både tempo og rytme i serien. Jeg synes det er ganske kjekt å være i Star Wars-universet, selv om jeg synes at det jeg fikk fortalt kanskje ikke var direkte spennende nok og manglet litt driv i starten. Føler dette ble mer som en historiefortelling med fokus på å utbrodere filmene heller enn å underholde stort. Det er vanskelig å få helt tak på serien i starten og dette kommer mer til sin rett etter hvert. Det tar med andre ord noen episoder før man glir skikkelig inn i serien.

Starten er ikke for den mer dramatikk- og actionhungrige. Fordi denne serien griper fatt i et annet segment enn filmene ofte gjør. Samtidig vet vi jo mye hva som kan skje og ikke med mange av rollefigurene, i og med at vi vet hvordan det går med dem senere. Det er også et moment for at dette mister litt kraft og hadde trengt et spenstigere manus. Som sagt føles dette langt bedre etter et par episoder go særlig i det Darth Vader tar plass i serien og den mørke siden skaper litt dynamikk og noe sårt tiltenkt spenning i serien. Du får også se litt roboter, kule Stormtrooperkostymer, rare romboere og ellers romskip og annet som hører Star Wars-universet til.

Skuespillet er ganske grei i serien og særlig spiller barneskuespillerne svært godt. Så får det heller være at replikkene deres føles alt for gjennomtenkte og voksne i tenkningen. Ewan McGregor spiller tillitsvekkende som Obi-Wan Kenobi og er et bra anker i serien som binder sammen verket. I tillegg møter vi Vivien Lyra Blair som Leia og Moses Ingram som den jagende Reva. Og Disney har vært god på å inkludere støtte i serien med å få inn både Hayden Christensen som Darth Vader og James Earl Jones som den ikoniske stemmen til Vader. Som krydder får vi også se Sung Kang bedre kjent som Han i ‘The Fast and the Furious’-filmene.

Visuelt sett ser dette innbydende ut, men uten å skille seg veldig ut. Det er mye lyse farger og ellers er dette badet med en rekke digitale effekter som gjør at du kommer på besøk i en annerledes verden i en galakse, langt, langt borte. Effektene er ganske godt gjennomført og dette ser gjennomført proft ut og viderefører inntrykket du fikk i Mandalorian og The Book of Boba Fett med tanke på effekter.

Konklusjon
Alt i alt føles Obi-Wan Kenobi som en ganske kul seanse. Den er litt treg i gang med å bli engasjert i, men når først serien fenger så føles den som en bra spin off til Star Wars-filmene. Serien er ikke helt i klasse med The Mandalorian, men føles litt bedre enn The Book of Boba Fett. Det går ikke så raskt i svingene, men serien snur seg innom en del velkjent Star Wars-territorium på en fin måte som utbroderer terrenget mellom de to kjente og kjære første to filmtrilogiene. Om du liker Star Wars, så er dette noe du bør prøve deg på, men føler serien har mer å gå på for å nå perfeksjonen, men Disney skal ha for at de har skapt en proff serie som trykker på mange av de rette knappene. Underholdningsmessig er dette ganske kult, men det serien treffer ikke helt blink på samme måten som The Mandalorian som fremdeles er best i klassen på Disney+.

Terningkast: 4+

[ Serien kan streames på Disney+ | Anmeldelsen er basert sesong 1 av Obi-Wan Kenobi og blir oppdatert for hver ny episode ]
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Star Wars: Andor - Andor - Sesong 1: Blodseriøs og dyster Star Wars-serie
- The Book of Boba Fett - The Book of Boba Fett - Sesong 1
- Star Wars - Episode IX: The Rise of Skywalker - Skuffende siste innslag i Skywalker-sagaen
- The Mandalorian - The Mandalorian - Sesong 1: En fantastisk Star Wars-serie
- Solo: A Star Wars Story - Pen og detaljrik forhistorie om Han Solo
- Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi - Heidundrende underholdende generasjonsskifte!
- Rogue One: A Star Wars Story - Svært underholdende og Star Wars-tro!
- Star Wars: Episode VII - The Force Awakens - Kvalitetsspekket og imponerende underholdende kraftoppvåkning
- Star Wars: The Clone Wars - En dårlig start på en fantastisk serie
- Star Wars - Episode 3 - Sithene tar hevn - Klisjemessig, men med kul bakgrunnshistorie
- Star Wars - Episode 2 - Klonene Angriper - Bedre og mer severdig enn sin forgjenger
- Star Wars - Episode 1 - Den Skjulte Trussel - George Lucas, hva skjedde?
- Star Wars - Episode 6 - Jedi-Ridderen Vender Tilbake - Den gode gamle Star Wars-finalen
- Star Wars - Episode 5 - Imperiet slår tilbake - Oppvisning i effektmakeri, underholdning og filmkunst
- Star Wars - Episode 4 - Stjernekrigen - Eventyrlig sci-fi på sitt beste

Les også andre anmeldelser av utgivelse:
- Obi-Wan Kenobi - Sesong 1: En skuffende første sesong om en av mine favorittkarakterer

Diskusjon

Les mer om tv-serien
Gjennomsnittskarakter:
(4,3 av 6 - 21 stemmer)

Kritikker i media

 • Star Wars: Obi-Wan Kenobi
 • Aftenposten
 • Dagsavisen
 • Videomagasinet.no
 • BBC
 • Filmtopp.se
 • Gamereactor.dk
 • Verdens Gang
 • NRK P3 - Filmpolitiet
 • Filmfront
 • Svd.se
 • Vielskerserier.dk
 • Barnevakten.no
 • The Guardian
 • P1 Kulturnytt (Sverige)

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 

«Den første julen i Skomakergata»

 

«There's Something in the Barn»

 

«The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes»

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

   Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk