Personvern og cookies

Filmfront.no er ansvarlige for dine data. Vi bruker Cookies for å tilby en bedre brukeropplevelse og for å holde en statistikk for siden via Google Analytics.


|
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast
 
 

Anmeldelse av Vår, sommer, høst, vinter ... og vår (Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom), tysk film fra 2003

Drama Spilletid: 103 minutter Aldersgrense: 11 år

Omtalespalte: Utenfor Hollywood

Dette er en omtalespalte der vi trekker frem gode filmer fra filmskapere utenfor Hollwood.
Les flere spalteomtaler: Utenfor Hollywood

Vakker, behagelig tempo, enkel handling, men stort engasjement

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 28.05.2022]

Vi skal til et fjellområde i Sør Korea. Der lever to munker i et flytende hus midt på et stort fjellvann. En ung gutt og hans læremester lever i harmoni med omgivelsene rundt. Den Eldre munken tjener Budda og er sindig og klok og den unge gutten er energisk og lærer av ting rundt seg. Tiden går og gutten vokser til. Og når gutten er blitt en ung mann, får de besøk av en mor og en datter og det skaper store bølger i og rundt det lille huset…

Annonse:

Filmen begynner veldig rolig og avbalansert. Du får en egen sinnsro av å se denne filmen. Estetikken er også på plass med det fine huset i midten av et vann. Vi blir tatt med på en reise inn i en fremmed kultur der sinnet skal være rolig og man skal ha respekt for de rundt seg. Gutten torturerer dyr med å binde steiner til fisker, frosker og slanger. Men selv om gutten ikke alltid tenker før han handler, så lærer han av sine feil og ser hvilke konsekvenser det kan få for de rundt ham, i form av alle levende vesener.

Filmen har mye vakker natur og fotoarbeid. Filmen nærmest flyter av gårde i et sindig tempo. Det er noe humor i filmen også, selv om ikke filmen har så mye av det. Gutten har en veldig merksnodig oppførsel og væremåte. Han har ikke sett kvinner før og det frustrerer ham virkelig.

Det går en del tid og vi følger gutten og mesteren gjennom en del år men fortalt gjennom flere årstider, som knyttes til forskjellige faser i livet. Det vil si at når gutten er liten så er det vår, når han er ung voksen er det sommer og så videre. Og det er det poenget som filmen virkelig klarer å naile at livet blir som årstidene og at årene går, og at man påvirkes av det som skjer en gjennom livet. Noen tar lærdom på forskjellig vis og alle må gjennom livets harde skole og finne seg selv.

Filmen er merkverdig underholdende. Du får en ganske seriøs film som er ganske morsom og frisk til tider. I alle fall siden ikke det skjer så alt for mye i filmen. Likevel er filmen meget engasjerende i alt den gir deg. Historien som fortelles er innholdsrik, selv om dette går litt sakte frem. Det er veldig mye rart som skjer. Syklusen går rundt og filmen ender litt slik den begynner på en styggvakker måte med at ringen sluttes.

Regien er ved Kim Ki-Duk. Han har spesialisert seg på dramaer av dette slaget og er en veldig spennende filmskaper. ‘Vår, sommer, Høst, Vinter, Vår’ er også en film som skiller seg veldig ut i mengden og føles alt annet enn en typisk Hollywood-film på nærmest alle måter. Dette er både vakkert, lavmælt og saktegående. Du føler du blir en del av filmens atmosfære gjennom filmen og kommer under huden på munkene og hva de opplever.

Konklusjon
Gjennom bilder og symboler og viser filmen hvordan gutten lærer. Og til tross for den enkle handlingen føles dette ganske givende å se med all den vakre naturen som bakteppe for hele dramaet. Liker at filmen skaper store inntrykk med minimal handling. Dog er filmen noe rar i hva som skjer, men det gir den bare litt særpreg som skal til for å lykkes med en slik film.

Vi opplever alt sammen med gutten som gjør mye galt og føler med hans lærdom hvordan mange går gjennom livet og endres av det som skjer en. Dette er med andre ord en slags oppvekstskildring som skildrer alle livsfaser i en munks liv. Vi får også se hans lyster og feilskjær, som ikke bare er slik man forventer av en munk. Det gjør også filmen mer menneskelig.

Med andre ord er dette en film som er både behagelig og vakker på samme tid, men med noen små overraskelser og små tvister gjennom det hele. Med andre ord treffer filmen ganske blink på det den prøver seg på. Med andre ord: en rolig film med store illusjoner, flott estetikk og en del livslærdom.


Se om film er på streaming:Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Bin Jip - Tomme hus - Særegen og genial film fra østen

Diskusjon

Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(5,3 av 6 - 28 stemmer)

Kritikker i media

 • Vår, sommer, høst, vinter ... og vår
 • Bergens Tidene
 • Verdens Gang
 • Klassekampen
 • Politiken (Danmark)
 • Cinemazone
 • Filmz.dk
 • RogerEbert.com
 • Rose-Maries litteratur- og filmblogg
 • Flickchickcanada.blogspot.no
 • Filmlisten.no
 • Dagbladet
 • Adressavisen
 • Aftenposten
 • Dagsavisen
 • Ekstra Bladet (Danmark)
 • TV2
 • Filmdagbok.no
 • Berlingske.dk
 • FilmMagasinet

Land:

Tyskland, Sør-Korea

Språk:

Koreansk

Filmselskap:

Pandora Filmproduktion GmbH, Korea Pictures, LJ Films, Cineclick Asia

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

   Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk