Vi følger Creasy som er tidligere CIA-ansatt. Han får et oppdrag som livvakt i Mexico hos den velstående familien Ramos. Der har Creasy ansvar for å holde den vesle jenta, Pita, trygg til en hver tid. Pita og Creasy får et nært forhold og Pita blir omtrent som en datter for ham. Men da hun bortføres setter Creasy alt i sin makt for å finne henne og straffe de som har tatt henne. Og han tar denne oppgaven svært personlig…
Det hele bygger på en roman skrevet av A.J. Quinnell i 1981. Filmen er regissert av Tony Scott som er broren til filmskaperen Ridley som har laget Gladiatoren og Alien. Men selv om Tony ofte kommer litt i skyggen av sin bror Ridley, så er Tony Scott ingen smågutt i filmindustrien. Som regissør har Tony Scott laget filmer både solide filmer og klassikere som ‘True Romance’, ‘Enemy Of The State’ og ‘Top Gun’. Med Man on Fire gjør han nok en film verdt å bemerke seg som en film som engasjerer. Manuset for Man on Fire er ført i pennen av Brian Helgeland, som er mannen som gav oss manus til solide filmer som ‘L.A. Confidential’, ‘A Knight's Tale’ og ‘Mystic River’.
Man on Fire var en film som traff en nerve i folkedypet og ble en relativt populær film som fikk mange følgere til tross for varierte kritikker. Den er jo veldig lett å like med sitt snille fokus på en dedikert mann som gir alt for å redde en kidnappet jente. Filmen begynner med å rette fokus på kidnappinger i Latin-Amerika, der det er en kidnapping hver time per 2004 når denne filmen ble laget. Og 70 prosent av disse ofrene overlever ikke. Og med dette blir vi kastet inn i en verden der kidnapperne regjerer og vår mann er eneste redning.
I filmen spiller barnestjerna Dakota Fanning som var på alles lepper på denne tiden. Hun var et ungt talent som ble spodd en enorm fremtid, men selv om hun spiller solid, så er hun ikke fulgt like aktuell i dag, til tross for at hun faktisk dukket opp i Tarantinos ‘Once Upon a Time… In Hollywood’. I Man on fire spiller hun den søte jentungen som blir kidnappet, og det at vi knyttes til henne i starten av filmen, er et sjakktrekk som gjør filmen enda mer engasjerende. Men i front for filmen finner vi den største stjerna, nemlig Denzel Washington. Han var på denne tiden en stjerne som var på vei til å bli gjenoppdaget etter å ha vunnet Oscar tilbake i 1990 for filmen Glory og filmen Training Day 2002. Han er svært hardtarbeidende og er et udiskutabelt midtpunkt og en skuespiller som gjør seg uforskammet godt som en ‘good guy’. I tillegg får vi servert andre store stjerner som Christopher Walken og Mickey Rourke i skuespillergalleriet.
Filmen er ganske lang og vi skjønner hvor dette bærer hen, men likevel bygger filmen på følelser og bygger seg sakte men sikkert opp uten at vi er i tvil på hvem vi heier på. For noen kan dette bli litt vel enkelt, men likevel er filmen godt bygget opp på det tekniske i all sin enkelhet. Det vil si at filmen er litt todelt, for i første del skal Denzel Washington beskytte jenta og i andre del skal han finne henne igjen før det er for sent. Og selv om jeg avslører dette nå, så er det aldri noen hemmelighet at det er det denne filmen dreier seg om. Men det man sitter å venter på hele filmen på nåler er når jenta skal bli kidnappet og så få oppgjøret med de bak. Med andre ord får vi en slags mer litt mindre gritty versjon av Liam Neesons ‘Taken’.
Det er også en god actionkomponent i filmen som er med på å gjøre dette ekstra underholdende i tillegg til dramaet og thrilleren som kommer mot slutten. Første del er ganske dramabasert og der etableres det sterke forholdet mellom jenta og livvakten. Det gjør at følelsene blir sterkere i det jenta forsvinner. Og etter det begynner thrilleren og actionen kommer mer og mer til syne. Dog er det en del actionfilmklisjeer mot slutten, men det er vel ikke å komme unna i en slik film som er såpass rendyrket, men jeg har sett langt svakere filmer enn dette basert på omtrent samme konsept, og jeg liker det regissør Tony Scott prøver å forføre oss med gjennom filmen. Det er folkelig med helter som ofrer alt for å gjøre det rette og kjemper for at ondskap og skruppelløshet ikke skal vinne.
Konklusjon
Dette føles bra solid. Det hele begynner litt som en TV-serie. Det vil si at ting bygges opp og så skjer det som du venter på, nemlig actionen. Det er nemlig stille før stormen i første del av filmen som er ganske simpel, men nødvendig for å nyte siste del, som nok er vurdert som den underholdende biten av filmen der du blir betalt for å sitte stille i part en.
Det eneste jeg holder mot filmen er at den er unødvendig langsom i starten og det trekker jeg litt for og det er nok det mange som nok synes det sammen med noen sentimentale klisjeer og actionklisjeer, synes dette kan bli litt for mye av det gode. For min del synes jeg det ikke er så nøye om filmen spiller på følelser, da jeg selv lar meg rive med av slikt, og særlig når det blir gjort på rett måte.
Dermed er Man on Fire en skikkelig følelsesjoker som nok virker godt på store folkemasser og det er en film som er solid laget i tillegg til å være såpass simpel i plottet. Men selv om filmen er enkel, så blinker Denzel Washington virkelig som en stjerne. Uten ham kunne nok dette falt helt igjennom, men han fører dette på stø kurs. Thriller og paybackactiondelen på slutten er faktisk ganske fengende også og gjør mye av filmen virkelig verdt å se på samme måten som Taken med Liam Neeson, og denne er faktisk laget en del år før ‘Taken’. I den heves filmen en god del hakk i mine øyne og filmen føles også mye mer helhetlig når slutten kommer.
Terningkast: 5-
Paramount Pictures, Scott Free Productions, Regency Enterprises, Fox 2000 Pictures, Epsilon Motion Pictures, New Regency Pictures