Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES

Filmfront.no bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi en bedre brukeropplevelse. Se link over for hva informasjonskapsler brukes til.
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast

Anmeldelse av Top Gun, amerikansk film fra 1986

Action, Drama, Romantikk, Krig Spilletid: 110 minutter Aldersgrense: 11 år

Tøffe jagerflypiloter

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 13.09.2009]

I 1969 opprettet US Navy en skole for sine beste piloter. Hensikten var å undervise i luftkamp og sørge for at de som gikk ut fra skolen var noen av verdens beste jagerflygere. Skolen ble raskt en suksess. I dag kalles den Luftkrigsskolen, mens pilotene kaller den for Top Gun. I denne filmen blir vi med inn på innsiden av det tøffe livet i og rundt Top Gun.

Annonse:

Vi møter de gryende toppjagerpilotene og vi blir ekstra godt kjent med Maverick i hans opplevelser på Luftkrigsskolen. Det er en tøff hverdag der man hele tiden må bevise at man er blant de beste. Men det er mange skjær i sjøen eller luften for Maverick. Han er en som tar sjanser og satser alt, og noen ganger kan det gå litt over stokk og stein. Maverick er med andre ord litt uryddig og liker ikke å følge regler om det demper hans prestasjoner.

Og som det ofte er når man kjemper i toppen, så har også Mavericks store rivaler. Den dyktige og framgangsrike Iceman viser at han også er skapt for å styre jagerfly. Det er også tid for litt søt musikk med drømmedamen Charlie. Men livet er ikke bare en dans på roser for disse flygerne, og tunge stunder oppstår også for unge Maverick...

Tom Cruise spiller hovedrollen i denne filmen som den den dyktige men dristige piloten Maverick. Dette er en av Cruises gjennombruddsfilmer og ble en stor suksess på kinoer verden over da den kom. Men Maverick er ikke alene om å kjempe om å være den beste. Vi får også stifte bekjentskap med Val Kilmer som hans store rival Iceman. Damen i filmen blir spilt av Kelly McGillis. I andre mindre profilerte roller treffer vi skuespillere som Tom Skerritt, Tim Robbins og Meg Ryan. Med alle disse stjernene og flere til føler man at filmen får mye ut av sin casting.

I regissørstolen finner vi Tony Scott som gjør en flott jobb på denne filmen. Han står også bak andre filmer som 'True Romance', 'Enemy Of The State', 'Spy Game' og 'Man on Fire'. Han viser med disse filmene at han er en regissør som mestrer både action, thriller og litt drama. I Top Gun har Scott fått til å lage en litt folkelig film for begge kjønn som byr på mange kjente og kjære ingredienser.

Dette er nok den filmen som har bidratt mest til å inspirere og forme mange guttedrømmer om det å bli flyger, og særlig med tanke på å bli jagerpilot. Med andre ord er filmen god reklame for flyvåpenet. Vi får presentert spektakulære flyscener og gode rolleprestasjoner. Musikken er også også med på å drive frem gromstemningen i filmen. Kjærlighetshistorien og Tom Cruise som ung gjør at filmen også at filmen også vil være å foretrekke hos det kvinnelige kjønn. Alt dette gjør at denne filmen flyr seg inn til terningkast fire. Dette er en kjekk film for alle som ønsker seg litt luftig underholdning.

Se om film er på streaming:

Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Top Gun 2: Maverick - Top Cruise!

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Unstoppable - Løpsk tog med mye lyd
- Déjà Vu - Har vi ikke sett noe lignende før?
- Man on Fire - Engasjerende kidnappingsthriller!
- Spy Game - Realisme er på plass, men mangler litt driv

Filmselskap:

Paramount Pictures

Medvirkende

Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES