Alt starter med at en mann ligger myrdet inne i en leilighet. En annen herre sniker seg rundt i ly av mørket. I en kirke i nærheten møter den unge presten en middelaldrende kirkegjenger som vil skrifte. Han sier at han har drept, men ikke mente å gjøre det. Videre får vi se hva som skjer videre når mannen fortsetter sitt liv uten å gjøre opp for seg med lovens lange arm. Presten skal heller ikke kunne fortelle ting videre, da det hele er avslørt i et skriftemål. Men når politiet leter etter morderen, kan alle holde sine masker, selv om både morderen, kona og presten vet om det?
Jeg er stor Hitchcock fan og dette var en film jeg ikke hadde sett før nå. Liker godt utgangspunktet for filmen. Dette er omtrent et omvendt kriminalmysterium som begynner med å avsløre morderen, og så går resten av filmen ut på å fortelle hva som skjer videre med de som må leve med sannheten. Jeg liker godt det moralske dilemmaet i materialet. Det skaper mye rom for at ting kan utvikle seg utover i filmen, og særlig siden vi vet at Hitchcock ofte har en del svært så overraskende tvister i sine verk.
Jo mindre man vet om alt på forhånd, jo bedre er det, og det tenker jeg å holde kortene tett til brystet også, så ikke vesentlige detaljer lekker ut, og gjør filmen mindre appellerende å se. Plottet er helt annerledes enn jeg hadde sett det for meg på forhånd. Skal ikke avsløre hva som skjer, annet enn at dette tilspisser seg utrolig utover i filmen. Det gjør at både innholdet og fortellingen fenger og blir ganske altoppslukende når presten skal holde sin taushetsplikt, morderen holder tett og politiet etterforsker heftig for å finne sannheten med alle midler. Så kan man bare gjette litt hva som skjer til slutt.
Filmen er som vanlig ypperlig fortalt. Det er mye klokt og klassisk fotoarbeid i sort og hvitt. Det er i starten mye bruk av skygger og kontroll på lys og mørke. Kameravinklene er hele veien snedige og sammen med den superbe kameraføringen skapes det interessante vis å fortelle det som skjer i bildet på til en hver tid. Det gjør at filmen ser ganske innbydende ut til en hver tid med stor harmoni i bildet og interessant snert i materialet som passer godt sammen med resten av materialet. Skuespillet er også svært gjennomført med navn som Montgomery Clift (Herfra Til Evigheten), Anne Baxter (All About Eve) og Karl Malden i rollene (On the Waterfront, En sporvogn til begjær og TV-serien The Streets of San Francisco).
Konklusjon
Liker at filmen drar i nye retninger hele veien, med faren for at ting kan gå galt rundt hver sving, særlig i kampen for å gjøre det rette. Vi får også en historie om uforløst kjærlighet og en rekke ting som kompliserer kjernesaken ytterligere. Dette er et drama med stor spenning med nærmest hypnotiserende kraft. Dette overrasket stort og hadde en ekstra brodd jeg virkelig likte, som er ekstra sterk å se når man er en kristen.
Med andre ord har filmen et plott som Hitchcock er den perfekte regissøren til å gjennomføre. Jeg har lite å utsette på filmen også, og filmen er et solid verk tvers igjennom. Liker også hvordan dette ender med masse tvister, og alt virker både ganske tett og temmelig overbevisende fortalt. Dette er Hitchcock på sitt beste, men selv om filmen mangler noe klassikermagi, selv om dette var lite eller ingenting å utsette på.
Terningkast: 5+
Warner Bros. Pictures