Personvern og cookies

Filmfront.no er ansvarlige for dine data. Vi bruker coockies for å logge inn og innhente samtykke.

Vi bruker tredjeparts Cookies for:
- Høre podcast med Spotify
- Streamingwidget til Justwatch for å vise om hvilke streamingplatformer en film er tilgjengelig på.


|
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast
 
 

Anmeldelse av Rådebank - Sesong 1, norsk tv-serie fra 2020

Drama Spilletid: 25 minutter

Omtalespalte: TV-Serie / Sesong

Dette er en samling av anmeldelser av TV-Serier og sesonger av dem.
Les flere spalteomtaler: TV-Serie / Sesong

Rådebank - Sesong 1: NRK

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 19.03.2020]

Vi skal til Bø i Telemark der rånermiljøet blomstrer. Der finner vi Glenn-Tore, eller ‘GT’ som han blir kalt av alle rundt ham. Hans hverdag er fylt med fete biler, fest, moro og kule venner. For GT er ikke bilen bare et kjøretøy, den er en livsstil. Han lever livets glade dager, helt til kjæresten brått slår opp. Det virker utad som om GT takler bruddet bra, men i smug kjemper han en intens kamp for å få tilbake drømmedamen. Vi følger GT og vennene hans en sommer der mye skjer, både i livet til GT og de andre rundt ham...

Serien åpner med en Volvo 240 som kjører raskt med motor som smeller og wunderbaum i vinduet. I åpningsscenene går det i spøker og lett snakk om energidrikker. Det går også i litt kjærlighet, og selv om hovedpersonen sier det er slutt med damen og prøver å virke hard, ser vi i fjeset hans at han ikke er like tøff og skjuler følelser. De andre gutta er glade for å høre at forholdet er over, så GT kan bli den gamle gode igjen, men så enkelt er det ikke.

Serien er inspirert av virkelige hendelser fra rånermiljøet i Bø, Notodden og Ulefoss. Vi får se hvordan vennskapet mellom rånerne er og hvor mye de vier av tid til mekking på bilen og all råningen. Gutta forsøker å holde en tøff fasade, men er likevel myk inni. Serien er overraskende myk og øm i skildringen av kjærlighet. Men ved siden av kjærlighet går det mye i fest, råning, kjærlighet og høy musikk. Det kjøres til og med fra politiet.

Serien på åtte episoder er produsert av Fenomen for NRK. Det tar noen episoder før serien setter seg skikkelig, og da åpenbarer dette seg som en fengende serie med råning som bakgrunn i en annerledes kjærlighetshistorie. Dette er en serie som jeg tror mange unge vil kjenne seg igjen i. Både i det å være ung, men også det med kjærlighetsbrudd.

Serien begynner litt rett frem, men utvikler seg underveis. Serien har også noen tvister som gjør den litt mer spennende og ikke fullt så typisk. Og det er når ting snur denne serien virkelig viser hva den er laget av. Da kommer alvoret til syne og man skjønner at det man gjør får konsekvenser, også for de ‘kule’. Likte også veldig godt slutten på serien som viser at dette har mer under beltet enn du først aner.

Skuespillet i serien er flott gjennomført. Synes Odin Waage i front føles som helt rett mann i hovedrollen som GT. Han setter oss i rett rånestemning, har rett stemmeleie og er passe surrete i rollen som superråner. Liker også godt hvordan rollefiguren er skrevet med veldig mange lag som gjør ham interessant å følge over tid i serien.

Konklusjon
Alt i alt vil dette vil fenge bra for ungdom. Serien starter dog litt standard, men tar seg veldig opp i andre halvdel. Da skjer det mye som gjør at ting endres. Liker både studien av rollefiguren GT og skildringen av miljøet han dyrker. Alle kjenner til rånere og relaterer seg til kjærlighetsbrudd, så dette er ganske allment i tillegg til alle de harry momentene som er tonet noe ned i serien. Liker at vi får se hvor viktig bilen er for de unge i serien: som hobby, som tilholdssted og som arena for å tiltrekke seg det andre kjønn. Dramamomentet er godt forankret i materiale og det beste med serien er hvordan ting settes på spissen og hvordan rollefigurene må sno seg gjennom etiske dilemmaer som til og med involverer lovens lange arm.

Terningkast: 4+

[ Serien kan sees på NRK Nett-TV i sin helhet fra 19. mars fra kl 06 ]




Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Marcus & Martinus - Sammen om drømmen - Sjarmerende og tidvis 'elektrisk'

Les også andre anmeldelser av utgivelse:
- Rådebank - Sesong 2: Sterkt og solid ungdomsrånedrama
- Rådebank - Sesong 3

Diskusjon

19.03.2020 sier Daniel Myrvold: Serien Rådebank - Sesong 1 er for ungdommer
Les mer om tv-serien
Gjennomsnittskarakter:
(4,3 av 6 - 26 stemmer)

Kritikker i media

 • Rådebank
 • Dagbladet
 • Aftenposten
 • Filmfront
 • Filmhjerte.blogg.no
 • Filmdagbok.no
 • Verdens Gang
 • Rådebank - Sesong 2
 • Aftenposten
 • Filmfront
 • Filmhjerte.blogg.no
 • Verdens Gang
 • Rådebank - Sesong 3
 • Subjekt.no
 • Verdens Gang
 • Aftenposten
 • Dagsavisen

Land:

Norge

Språk:

Norsk

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 

«The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes»

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

   Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk