Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Wisting - Sesong 1, norsk tv-serie fra 2019

Kriminal

Wisting - Sesong 1: Nordisk Noir av ypperste merke

[Skrevet av: Stian Spørck Karlsen, Dato: 05.06.2019]

Wisting er basert på Jørn Lier Horst romaner om politietterforsker William Wisting. Boka Hulemannen gir utgangspunktet for sesongens 5 første episoder, mens Jakthundene gir utgangspunktet for de 5 siste episodene av tv-serien. Dette er med andre ord serien krimfansen har ventet på. 

Annonse:

Bøkene om William Wisting er meget populære her til lands, og de er også solgt til et utallig andre land. Nå har endelig bøkene blitt filmatisert i TV-serie form. Sven Nordin spiller tittelrollen som politietterforsker William Wisting, og han er en fryd å se i hovedrollen. Andre sentrale roller spilles av Gard Eidsvold, Mads Ousdal, Carrie Ann Moss med flere.

Wisting er en serie der det ikke er nødvendig å ha noe kjennskap til bøkene, for historiene blir fortalt på en lettfattelig måte. Som krimserier flest er det nødvendig å følge godt med på det som skjer, for det kan være at man går glipp av noe vesentlig, hvis man ser bort litt. Det er i høy tid tilfellet med Wisting. 

Wisting er en Viaplay original
Tv-serieadapsjonen av William Wisting er en serie Viaplay har produsert. Serien er regissert av Trygve Allister Diesen, mens Jørn Lier Horst er eksekutiv produsent. De første 5 episodene følger historien om en massedrapsmann fra USA, som på brutalt vis dreper unge kvinner i Larvik. Det blir opp til politiet, med Wisting i spissen, å spore opp personen. Med seg på laget har de hentet eksperthjelp fra USA, nemlig fra FBI, i form av Maggie Griffin (Carrie Ann Moss). Hun har tydeligvis kjennskap til personen, for han herjet som drapsmann i USA før han kom til Norge.

Uten å ha lest boka, kan jeg si at det er en spennende historie vi følger. Ikke nok med at Robert Godwin, brutalt dreper kvinner, han kaster også likene ned i brønner for å skjule sporene. Samtidig sliter Wisting med farsrollen til sine to barn, Line og Thomas. Han opplever også til stadighet problemer på jobben.

Line (Thea Green Lundberg) er journalist i VG og prøver å bistå i etterforskninga, uten helt å bli tatt alvorlig. Etterhvert blir hun kidnappet, og da får politiet enda en ny sak å følge. Skuespillet i serien er imponerende sterkt. Spesielt Sven Nordin får vist hva som bor i ham som skuespiller. Gledelig er det også å se amerikanske Carrie Ann moss i en norsk serie, hun imponerer også. La det være sagt, at det er seriens første halvdel som er mest interessant og underholdene for undertegnede. Der får vi en katt og mus lek som gjør at man sitter ytterst på stolsetet.

Litt svakere siste halvdel

Sesongens 5 siste episoder følger en ny historie (Jakthundene). Den starter med at Wisting blir beskylt for å ha feildømt en person i en tidligere sak, noe som gjorde at vedkommende måtte sitte 17 år i fengsel. Wisting blir nødt til å ta en ekstra titt på saken for å få den oppklart. Kunne han ha gjort en grov feil, og hadde han dømt feil person? Samtidig skjer det et nytt drap som Larvikpolitiet må etterforske. I tillegg får politiet enda en sak å følge opp. Det er en sak om en ung jente som plutselig forsvinner. Det er med andre ord mye for oss seere å følge med på. Undertegnede må innrømme at det ble tidvis vanskelig å henge med på alt. Serien er dog bra bygd opp, der hver og en av skuespillerne virkelig gjør sitt ytterste for å gjøre både historien og spenningen til noe underholdende og interessert.

Undertegnede koste seg i hvert fall såpass mye med TV-serien, og håper de andre romanene fra Horst også blir til nye sesonger etterhvert. Du skal ikke se bort ifra at Wisting blir din nye favorittkrimserie for året. Hvis du tar historien samt oppbyggingen og skuespill, er Wisting en TV-serie som fortjener 5eren på terningen. Jørn Lier Horst var utdannet politimann før han ble forfatter. Det kan nok være en årsak til at romanene hans har fått så gode tilbakemeldinger. Han vet hvordan en nordisk noir-krim historie skal skrives.

Konklusjon
Viaplays nye originalserie er blant Norges dyreste tv-produksjoner så langt, og fy så spennende den er.  Spesielt gledelig er det å se Sven Nordin igjen på skjermen. Mot i Brøstet stjernen imponerer og spiller William Wisting meget troverdig. Han har virkelig et solid spekter å spille på. Han hjelpes også frem av andre solide rolleprestasjoner. Dette er TV-serien undertegnede har ventet på, for det er slik en god krim skal være. Serien har dog noen svakheter, men de er det såpass få av, så jeg velger å ikke nevne de. Wisting er rett og slett god tv underholdning!

Wisting er tilgjengelig i Viaplay.


Trailer eller filmklipp:

Diskusjon

Omtalespalte: TV-Serie / Sesong

Dette er en samling av anmeldelser av TV-Serier og sesonger av dem.
Les flere spalteomtaler: TV-Serie / Sesong
Les mer om tv-serien
Gjennomsnittskarakter:
(4,1 av 6 - 19 stemmer)

Kritikker i media

 • Wisting
 • Dagbladet
 • Filmfront
 • Fedrelandsvennen
 • Cine.no
 • Serienytt.no
 • Filmtopp.se
 • Bergens Tidene
 • Filmmagasinet Ekko
 • Heavenofhorror.com
 • Verdens Gang
 • Stavanger Aftenblad
 • iTromso
 • Dagsavisen

Land:

Norge

Språk:

Engelsk, Norsk

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.