Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av The Wandering Earth (Liu lang di qiu), kinesisk film fra 2019

Action, Drama, Sci-Fi Spilletid: 125 minutter

Kinesisk, Hollywoodsk blockbuster i katastrofefilmsegmentet

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 26.05.2019]

I år 2061 har Solen blitt eldre og er i ferd med å bli en rød gigant. Det skaper en verden full av katastrofer. Først brydde ingen seg om disse. Mange trodde det bare var nok en ny skogbrann, tørke, by som forsvant eller artsutryddelse som ikke betydde noe i den store sammenhengen. Men faktaene viste seg at Solen degenererte og utvidet seg så raskt at den ville absorbere Jorden på 100 år. Om 300 år ville ikke solsystemet lenger eksistere. For å møte denne katastrofen, forente menneskeheten seg som aldri før. For å maksimere sjansen for å overleve, bestemte Den forente verdensregjeringen, eller DVF, å drive Jorden ut av solsystemet og fly mot dets nye hjem, 4,2 lysår borte. Menneskeheten ville vie ressurser for å konstruere 10 000 jordmotorer på planetens overflate. For å sikre jordens bane konsoliderte DFV global astronautisk kompetanse og bygget Navigasjonsplattformen som en internasjonal romstasjon. For å håndtere vedvarende forverrede forhold, ble det ble bygget en by under hver jordmotor. Disse byene er eneste tilfluktssted på reisen.

I begynnelsen av filmen lover Liu Peiqiang, en kinesisk astronaut, sin sønn Liu Qi om sin endelige retur før sitt oppdrag til en romstasjon som vil hjelpe Jorden navigere når den beveger seg ut av solsystemet og håndterer hans sønn over til svigerfaren Han Zi'ang. Sytten år senere vil Liu Peiqiangs oppdrag snart avslutte, og han kommer snart tilbake til jorden. For å feire kinesisk nyttår bringer en voksen Liu Qi og Han Duoduo ut på tur til overflaten. Når Jorden passerer Jupiter for å bruke den som tyngdekraftshjelp, forårsaker Jupiters gravitasjonsspike ødeleggende jordskjelv som deaktiverer mange motorer over hele verden som trekker jorden farlig nært. Da blir menneskehetens skjebne nok en gang satt på prøve og det blir opp til noen smarte hjerner og en del arbeid å prøve å bokstavelig talt får Jorden på rett kjøl igjen...

Annonse:

Det er ikke ofte jeg ser kinesisk film. Jeg kjenner at filmen i begynnelsen vekker litt tenåringen i meg. Fikk litt assosiasjoner til de store katastrofefilmene på begynnelsen av 2000-tallet og slutten av 1990-tallet. Det tegnes et kult bilde av en jordklode med alvorlige problemer. Dette er med andre ord en kul sci-fi-film som kan minne om en blanding mellom en Roland Emmerich-film og Michael Bays Armageddon, men bare med et mer alvorlig scenario. Som de nevnte filmene, begynner også denne filmen med en stor global katastrofe som kastes mot oss. Det er skissert en redningsplan, men den er ikke like dum som i Emmerichs filmer, men er voldsom nok plan i seg selv har denne også.

Og sammenligningen med Emmerich og Bays filmer er virkelig på sin plass og du får flere smakebiter på det hele veien. Det er mange voldsomme scener der filmskaperne forsøker å pumpe inn humor i filmen. Et eksempel er scenen da en fange banker i veggen og hele veggen sprekker opp. Det er nemlig snakk om en voldsom tilfeldighet at et jordskjelv har forårsaket sprekken. Dette er med andre ord rett i samme gaten som typiske Emmerich-filmer, men filmen har også en god del action som i Michael Bays filmer alltid er full av.

The Wandering Earth er tidenes nest største kinesiske film, og tjente 700 millioner dollar på kino. Dette er også noe så kult som en Netflix-film, med en slik kvalitet jeg håper de fortsetter å levere. Man er dog avhengig av å like blockbustere for å virkelig omfavne denne filmen. Jeg er ikke så fan lenger av slikt, men dette hadde en kul måte å server innholdet på. Og så skader det ikke at det er snakk om en real sci-fi-film som er en sjanger jeg aldri takker nei til. Dette er med andre ord en effekttung film med mye CGI-effekter, som seg hør og bør i en skikkelig katastrofefilm av dette slaget. Det er en ganske avansert handling og plott i filmen, med mye armer og bein i det filmen gir meg. Du får også mye filmklisjeer, men synes at dette klarer seg ganske okei og er bra folkelig skrudd sammen, særlig i underholdningsøyemed.

Det er noe rart å få en 'Hollywoodsk' film på kinesisk, men dette er nok bare forsmaken på det som vil komme. Kina er et gigantisk marked man ikke bør undervurdere viktigheten av. Det har vi sett med at kineserne får egne versjoner av Marvelfilmer og lignende. Filmskaperne forsøker seg på svært mye på kort tid og de to timene føles ganske grei tid for å gi oss såpass mye forskjellig handling. Noe av det vi får presentert er jo ganske tøysete, men på den annen side er det mye fjas man slipper unna med på film, når formålet bare er å gi folk litt å hygge seg med.

Regissør Frant Gwo gjør med andre ord en god prestasjon med denne filmen, som innfrir noe av forventningene på forhånd, selv om dette ble i overkant glatt og typisk i lengden. Likte en del av det jeg fikk og hilser flere slike kinesiske filmer velkommen. Som sci-film er dette actionfylt med romstasjoner som spinner med astronauter og arbeid og en mengde andre tøffe fremtidscenarioer. Filmen føles ganske folkelig hele veien og er meget godt tilpasset fra tenåringer og oppover til unge voksne.

Konklusjon
Jeg er alt i alt greit fornøyd med det filmen gir meg. Men selv om filmen leverer på mange plan er det noe som mangler for at dette skal bli en skikkelig blockbusterklassiker i mine øyne. Filmen er dog godt laget og det tekniske er på plass, men skulle ønsket meg mer realisme og mindre billige handlingsmomenter. Det er også mye action i filmen, og jeg er ikke fremmed for det, men synes filmen kunne vært enda kulere og med et dypere fokus på mer hardbarka sci-fi av det mer seriøse slaget og ikke med fult like mange filmklisjeer på menyen. For det kan bli i overkant mye etterhvert, men de fleste holder nok lett ut to timer med dette. Det er også vanskelig å bedømme filmen skikkelig, siden alt beveger seg på en knivsegg over til det tåpelige til tider, og det gjør dette til en joker man enten elsker eller hater for de samme grunnene. Om du liker filmer som Independence Day, 2012, The Day After Tomorrow, The Core og Armageddon er dette bra underholdende og noe du bør prøvde deg på. I så måte treffer denne filmen godt på det den forsøker seg på.


Diskusjon

Omtalespalte: Streaming

Filmfront forsøker å gi deg overblikk i det enorme streaming-tilbudet. Filmfront anmelder stort og smått av det som kommer av filmer og TV-serier på streaming.
Les flere spalteomtaler: Streaming
Underspalter:
- Sci-fi - Les flere.
- Acionfilm - Les flere.
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4 av 6 - 18 stemmer)

Kritikker i media

 • RogerEbert.com
 • efilmcritic.com
 • Moviezine.se
 • Bloodbrothersfilmreviews.blogspot.com
 • Starburstmagazine.com
 • Espinof.com
 • Filmfront
 • Commonsensemedia.org
 • Flickeringmyth.com
 • Forbes
 • Film-rezensionen.de
 • South China Morning Post
 • Cinemarvellous.com
 • Myfilm.gr

Land:

Kina

Språk:

Engelsk, Hindi, Japansk, Koreansk, Mandarin (Kinesisk), Russisk, Indonesisk

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.