Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Det Flyvende Teppet (Hodja Fra Pjort), dansk film fra 2018

Animasjon, Eventyr, Familie Spilletid: 81 minutter Aldersgrense: Alle år

Småmagisk og sjarmerende Aladdin-light for de minste.

[Skrevet av: Tore André Øyås, Dato: 25.04.2019]

Hodja bor i en liten ørkenby i Bulgislav sammen med sin mor, far og geita Raya som han ser på som sin søster. Byen er et fint lite sted, men Hodja lengter og drømmer etter nye eventyr. Verden er et stort og farlig sted, så faren hans synes ikke Hodja skal legge ut på veien alene. En dag overrekker imidlertid naboen til Hodja ham et stort og magisk teppe som kan fly, og ikke lenge etter setter gutten ferden mot den store sultanen Pettos by. Her bor den altetende og griske sultanen som selvsagt fort vil ha kloa i det flygende teppet!

Annonse:

Denne danske animasjonen er skrevet og regissert av Karsten Kiilerich, igjen basert på den kjente barnebokforfatteren Ole Lund Kirkegaards bok Hodja fra Pjort (1970). Kiilerich ble for øvrig tilbake i 1999 Oscar-nominert for sin animerte kortfilm Når livet går sin vej.

Animasjonen i Det flyvende teppet er ikke voldsomt detaljert eller sofistikert, men formidler en sjarmerende, tydelig og visuelt pen animasjon, hvor fargene består av en herlig pallett uten alt for glorete farger. Settingen lagt til en eksotisk Indisk-inspirert by skaper noe tydelig Aladdin-aktig over historien, og elementer som sultan, flyvende teppe og Hodja selv i sentrum, gjør sitt til at dette preget består filmen igjennom.

Handlingen og manus rommer ungdommelig småopprørsk nysgjerrighet og Hodja er en eventyrlysten kar som møter på innslag av fordommer og begrensende tankegang blant annet fra sine foreldre. Karakterene byr på tidvis smått friske replikker som spriter det hele opp, mens geita Raya selvsagt er et morsomt innslag, for geiter er aldri feil som komiske sidekicks!

For oss voksne kan det være lett å henge seg litt opp i enkelte stereotypiske kjønnsfremstillinger her og der, samtidig som barnekarakterene innimellom er noe overnesevise og veslevoksne, for så vidt i takt med tid og tann dette muligens.

Det flyvende teppet er i det hele tatt en ganske så ufarlig men sjarmerende og smått eksotisk spennende animasjon med passe gode doser humor, varme og magi som ikke vil verken irritere, kjede eller sjokkere noen som helst. Lett å anbefale de minste barna dette!
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Otto er et Nesehorn - Dansk animasjon med en morsom historie
- Otto er et nesehorn - Neshornet i leiligheten i tredje etage
- Gummi-Tarzan - Den gøyale boken i spillefilmformat

Diskusjon

Omtalespalte: Kinofilm

Les flere kino-omtaler med mer.
Underspalter:
- Animasjonsfilm - Les flere.
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(3,4 av 6 - 15 stemmer)

Kritikker i media

 • Det Flyvende Teppet
 • Filmthreat.com
 • Filmfront
 • Politiken (Danmark)
 • Barnevakten.no
 • Kulturkupeen.dk
 • Jyllands-Posten
 • Filmmagasinet Ekko
 • Filmz.dk
 • Moovy.dk
 • Sydsvenskan
 • Moviezine.se
 • Carlosdev.wordpress.com

Land:

Danmark

Språk:

Dansk

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.