Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Phantasm, amerikansk film fra 1979

Grøsser Spilletid: 88 minutter

En høy, skummel begravelsesmann og kortvokste zombier

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 08.02.2019]

Vi skal til en liten landsby i USA. Det skjer merkelige ting på kirkegården uten at så mange hever øyelokkene av den grunn. Vi følger den unge gutten Mike som blir vitne til at en høy, eldre begravelsesagent som tar kroppene til de døde og gjør de om til kortvokste zombier. Mike forsøker å overbevise broren, Jody og familiens venn Reggie om trusselen som truer hele lokalsamfunnet...

Annonse:

Filmen åpner med at to elsker før damen stikker en kniv inn i mannen. Kvinnen blotter det ene brystet, og med det skjønner vi at dette sikter seg inn på et mer voksent publikum. Filmen er laget på et lavt budsjett, men dette er ikke så hakkende galt produksjonsmessig med mye blod og makabre illusjoner. Dette føltes som litt klassisk horror til tider. Noen scener minner litt om filmbakgrunner i Dario Argentos filmer. Thememusikken minner også litt om en blanding mellom Dario Argentomusikk og den man finner i noen John Carpenter-verk. Musikken eller er veldig 1970-tallspreget med funkinspirert gitarmusikk som tar mye av plassen.

Filmen er noe langsom i oppbyggingen og samtidig litt alvorstung til tider. Vi ser noe som skjer i kulissene. En eldre mann bærer en kiste inn i bagasjerommet på en begravelsebil alene. Vi ser også at noe flytter seg fra en gravstein og til en annen, men ser ikke helt hva det er. Du får en del rare scener som da ting forsvinner også i løse luften hos den gamle bestemoren som minner om en gjønete versjon av dagens Ozzy Osbourne. ‘Gitar jam’-seksjonen i filmen er også et kult og utradisjonelt innslag i skrekkfilmen. Du får også den kule replikken: ‘You shoot to kill, or you don’t shoot at all’.

Vi skjønner ikke så mye i begynnelsen av filmen. Det forklares fint lite. Plutselig blir filmen straks mer brutal. Det hele er også utrolig rar i oppbygningen. Har ikke sett så mye lignende som dette. Dette er skrekk med et ganske kult konsept som i begynnelsen ikke er så lett å definere som man kanskje skulle tro. I alle fall om man sammenligner med andre skrekkfilmer fra samme periode. Effektene er svært enkle, men også gjort på en måte som skaper store illusjoner på en måte som filmen gjør at filmen mestrer det den begir seg ut på.

Likte veldig godt måten denne filmen er skrudd sammen på. Den er på mange måter litt typisk eldre skrekk og også smart fortalt for sin tid. Skuespillet og det tekniske i filmen er ikke veldig overbevisende, men likevel klarer filmen å gi meg noe jeg ikke visste jeg ville ha. Det at konseptet er kokt i hop og at filmen er bra kreativt laget er et stort pluss. I dag ville dette sikkert vært løst med svært mye dataeffekter, som enten hadde ødelagt all mystikken eller kunne blitt småkult. Men det hadde vært en hel annen film. Lurer med dette på hvordan oppfølgerne til Phantasm vil fremstå i forhold til denne første filmen.

Konklusjon
Alt i alt er jeg bruktbart fornøyd med det denne filmen disker opp med. Den er jo noe sær og du bør være glad i eldre skrekkfilm for å sette skikkelig pris på det filmen gir deg. Det er også en heftig avslutning på filmen. Med andre ord er dette litt av en rakker av en film som har god mystikk uten å forklare så mye. Med denne første filmen unnagjort, gleder jeg med til å se hva oppfølgerne har å by på. Det som i alle fall er sikkert er at det er langt mer å spille på i dette skrekkuniverset.

Terningkast: 4+
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Phantasm IV: Oblivion - Avslutningen på historien fra Phantasm-universet
- Phantasm III: Lord of the Dead - Tredje skrekkfilmkappittel i Phantasms rare univers
- Phantasm II - Den rare skrekksmørjen fortsetter

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- John Dies at the End - Underholdende blanding av komedie, skrekk og sci-fi
- Bubba Ho-tep - Skrekkmoro med Campbell som Elvis
- Phantasm IV: Oblivion - Avslutningen på historien fra Phantasm-universet
- Phantasm III: Lord of the Dead - Tredje skrekkfilmkappittel i Phantasms rare univers
- Phantasm II - Den rare skrekksmørjen fortsetter

Diskusjon

Omtalespalte: Skrekkfilm

I denne spalten trekker vi frem enkeltfilmer innenfor skrekkfilmens verden. Om det er en større kjent grøsser eller en mindre profilert slasher er ikke poenget, mer at filmen skiller seg ut som skrekkfilm, er verdt å fremheve av skrekkfilmer eller rett og slett bare engasjerer på et eller flere nivåer.

Skrekkfilmsjangeren dekker mange undergenre, men hvor fellestrekkene selvsagt ligger i spenningen, det skremmende, i grøsset, deres evner til å frembringe dette i oss. Om dette videre er en typisk slasher, eller mer i retning psykologisk thriller kan begge deler oppfattes som en variant av skrekkfilmen. Skrekkfilmspalten kan inneholde dybdeanalyser så vil det kunne være sjanse for at ting "røpes" mer enn i vanlige kinoanmeldelser.
Les flere spalteomtaler: Skrekkfilm
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,2 av 6 - 18 stemmer)

Kritikker i media

 • Culturecrypt.com
 • Bloodbrothersfilmreviews.blogspot.no
 • Filmfront
 • skrekkfilm.com
 • BBC
 • Horrorfanzine.com
 • TVguide.com
 • Cinemagazine.nl
 • Basementrejects.com
 • Captain Charismas Filmblogg
 • blu-ray.com
 • BobaFett1138.blogspot.com
 • RogerEbert.com

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.