Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Blodspor (Blood Work), amerikansk film fra 2002

Kriminal, Thriller Spilletid: 110 minutter Aldersgrense: 15 år

Linker

Hjemmeside

En etterforsker med hjerteproblemer mot en seriemorder

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 31.08.2018]

Historien sentrerer seg rundt den pensjonerte etterforskeren Terry McCaleb. Et hjerteinfarkt sendte ham inn i pensjonistenes rekker midt i jakten på seriemorderen "The Code Killer". Han fikk infarketet i det han var i ferd med å pågripe morderen. Noen år etter tar den vakre Graciella Rivers kontakt med Terry. Graciellas søster ble drept under et butikkran, og morderen er fremdeles på frifot. Terry sier først nei til å ta saken, men Graciella opplyser Terry om at han lever med blodoverføring fra søsteren hennes, og da trekkes Terry inn i saken. Terry McCaleb tar tak i saken som viser seg å være vanskelig å løse, og med et trøblete hjerte kan dette raskt bli for mye av det gode. Men det viser seg å være samme morder som fikk ham inn i pensjonens rekker. Det gjør at Terry tar saken svært personlig, selv om han denne gangen har langt lavere odds for løse saken...

Annonse:

Den siste tiden har jeg satt meg ned for å se en del av Clint Eastwoods filmer som jeg har gått glipp av. Nå var tiden kommet til Blood Work, som også ligger på Netflix i skrivende stund. Jeg liker ganske godt krimfilmer og dette er Clint Eastwoods bidrag til sjangeren. Vi følger den pensjonerte etterforskeren Terry McCaleb. Han har ikke mye å gå på i saken om å finne morderen, men fortsetter å lete etter spor som fører ham nærmere løsningen på krimgåten om hvem som er morderen.

Filmen begynner litt forsiktig og lavmælt. Clint Eastwood spiller selv hovedrollen i filmen og det passer han fint til. Han har en behagelig stemme og en veldig ro i rolletolkingen sin. Eastwood er også troverdig i rollen sin som pensjonert etterforsker. Liker også detaljen om at rollefiguren hjerteoperert og at legen fraråder ham om å etterforske, men til tross for sin svakhet så fortsetter rollefiguren å etterforske for å hjelpe søsteren til hun som var hjertedonor for ham.

Liker veldig godt hvordan tittelen passer bedre og bedre sammen med helheten i krimmysteriet uten at jeg skal avsløre noe mer enn det. Mordmysteriumet er akkurat passe intrikat. Det gjør at du har en god sjanse til å tippe hvem som er involvert i mordene om du har sett en del krimfilmer fra før av. Slutten er også ganske spennende. Elsker også ironien i mange av replikkene som ‘Terry McCaleb: We should leave. Woman: ‘We just shoot half the Block, Terry McCaleb: ‘Did we hit anyone?’.

Konklusjon
Alt i alt likte jeg filmen ganske godt, selv om slutten ikke er så veldig overraskende. Manuset er godt skrevet av Brian Helgeland, som gav oss kritikerroste manus til filmer som ‘L.A. Confidential’ og ‘Mystic River’. Helgeland leverer en passe original og finurlig historie som skaper stor grobunn for Clint Eastwood for å sette sitt regipreg på filmen. Liker de tvister filmen har underveis. Likevel er det noe som mangler for å løfte dette til klassikerhøyder. Til det er filmen litt for forsiktig og tidvis tradisjonell i gjennomføringen. Med andre ord har Eastwood laget en del bedre filmer enn dette, men samtidig er dette bra underholdning for deg som liker krim.
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- The 15:17 to Paris - Tre amerikanske venner mot en farlig mann
- The Mule - Er dette svanesangen til Clintern?
- Sully - Eastwood imponerer, igjen!
- American Sniper - Realistisk og sterkt om amerikansk krigshelt
- J. Edgar - Eastwood flesker til igjen!
- Hereafter - Eastwood gjør det igjen
- Invictus - de uovervinnelige - Meget folkelig om folkets president
- Changeling - Sterkt drama med mystisk vri
- Gran Torino - Gretten gammel gubbe rir igjen!
- Flags of Our Fathers - Skyting er ikke alt
- Brev fra Iwo Jima - Krigen sett fra en annen side
- Mystic River - Veldig bra med god flyt fra begynnelse til slutt
- Space Cowboys - Lang transportetappe til den store underholdningen starter
- Forbrytelsen - En mann sitter på dødscelle, men er han uskyldig dømt?
- All Makt - Når presidenten er en morder...
- Broene i Madison County - Kjærlighetsdrama fra Clint Eastwood
- Nådeløse Menn - Tidløs western, av og med mester'n
- Sudden Impact - Dirty Harry-action med tilhørende tøffe one-linere
- The Outlaw Josey Wales - Engasjerende western om hevn for familiedrap

Diskusjon

Omtalespalte: Thriller

Den filmatiske ’thrilleren’ spiller på det engelske ordet ’thrill’, altså ’å gyse’ og få en ’spennende opplevelse’. Som en nær filmatisk slektning av genren skrekk/grøsser, frembringer gjerne også thrilleren derfor spenning og engstelse i oss, dog vanligvis da med mer lavmælte toner, stil og grep. Spenningen ligger gjerne i karakterene, deres utvikling og oss som seeres relasjoner og engasjement i dem, mer enn i rene filmatiske skrekkgrep og skremselstaktikk. Det normale trues og brytes ofte opp og skaper spenningen, og i tilfellet det nevnte menneskelige aspektet brukes gjerne betegnelsen ’psykologisk thriller’ som en av mange undergenre av thrilleren.
Les flere spalteomtaler: Thriller
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(3,5 av 6 - 26 stemmer)

Kritikker i media

 • Cinerama
 • arilabra.com
 • Aftenposten
 • FilmMagasinet
 • Filmfront
 • Se og hør
 • Bergenpuls
 • Stavangerpuls
 • Filmbyen
 • Filmanmelderen.no
 • Politiken (Danmark)
 • Jyllands-Posten
 • Verdens Gang
 • Dagsavisen
 • Berlingske Tidene
 • Ekstra Bladet (Danmark)
 • Filmbasen.no
 • Dagbladet
 • Cinemazone
 • B.T. (Danmark)
 • Filmlisten.no

Land:

USA

Språk:

Engelsk, Spansk

Filmselskap:

Warner Bros. Pictures, Malpaso Productions

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.