Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Sharknado, amerikansk tv-film fra 2013

Grøsser Spilletid: 86 minutter

Haier i byen som regner fra himmelen

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 01.09.2018]

Det hele åpner som man forventer med en tornado som jager noen glupske haier over havet. Vi får så se en båt ute på havet der en lyssky handel finner sted. Selvfølgelig kommer haiene og tornadoen og ødelegger festen. Deretter følger vi ungdommer på stranden som surfer og hygger seg uten å vite hva som venter dem i horisonten. Når en by blir oversvømmet fra havet kommer haiene seg inn i gatene, da de faller fra himmelen i et voldsomt uvær. Vi to menn og en dame som kjører bil og forsøker å komme seg unna den nye haitrusselen som truer på et nytt territorium...

Annonse:

Filmen er laget av produksjonsselskapet ‘The Asylum’. Det er et selskap velkjent for de fleste som liker trashfilm. De har slått seg opp i bransjen med å kopiere blockbustere med å lage sin egen versjon av dem. Denne gangen har de i alle fall lagt sine hender på en film som ikke er en kopi av noe, men heller et nytt konsept. Filmens ide er dog noe supertynn. Dette er akkurat så tåpelig som tittelen antyder. Nemlig en tornado med haier i. Før jeg så filmen stilte jeg meg spørsmålet om dette kunne by på noe særlig underholdning for min del. Og det svaret er litt delt.

Filmen er bygget opp som en lavbudsjetts TV-film med en del effekter av varierende grad. Tornadoen ser ikke veldig troverdig ut, men fungerer helt greit i filmen. Filmen veksler mellom ekte ‘sjøfoto’ og dataskapt vann. Dette skillet er som å se på DVD (litt tilsmurte dataanimasjoner) kontra Blu-ray (vanlig film) i forhold. Det blir også andre billige effekter som å bruke rask film for å skape illusjoner om rask bilkjøring og lignende. Filmen byr på en mengde haibitibng med medfølgende blod og lettere grøss.

Du får flotte damer i bikini, barske menn og noen litt eldre menn. Vi ser hele veien haier i vannet, men surferne ser ikke å være redd for dem, eller ser aldri haiene før det er for sent. Her dør alle over en lav sko og dette minner mer om en slasherfilm der haiene står for alle mordene. Haiene er veldig tøffe og plagsomme. De bruker kroppen sin til å gi biler hjuling og bumpe i dem og lignende. For å bekjempe haiene brukes alt fra å kaste bomber fra helikopter til den klassiske motorsagen.

Det er vanskelig å ikke sammenligne dette med Haisommer-filmene, selv om dette ser ut som om det er laget bak skjulet til bestefar i forhold til Steven Spielbergs haimesterverk. Men dette minner mer om en dårlig versjon av ‘Deep Blue Sea’ enn ‘Haisommer’. Sharknado er superlett laget, men klarer aldri helt å gi meg skikkelig godfølelse. Til det er dette for simpelt skapt. Kreativiteten er grei, men effektene kunne vært mye bedre. Selv de dataskapte effektene til ‘Deep Blue Sea’ fra 1999 stråler i forhold til Sharknados haiterror fra 2013.

Skuespillet i filmen er langt i fra Oscarmateriale og det er ikke noen store navn på plakaten, selv om filmen kan skilte med semikjente navn som Tara Reid fra ‘Den Store Lebowski’, ‘American Pie’ og ‘Cruel Intentions’, Ian Ziering fra Beverly Hills, 90210 og samt John Heard som faren i Alene Hjemme-filmene. Nå er nok ikke skuespillerprestasjonene det viktigste i en slik film og de falmende stjernene beviser hvorfor de ikke er A-film-materiale lenger.

Konklusjon
Filmen er nesten latterlig teit, men på cheesy vis er dette også litt småfengende til tider. Hadde det ikke vært for det slette skuespillet, de grunne rollefigurene, det smørjefulle manuset og de alt for billige effektene, så kunne dette kanskje blitt en film som kunne blitt en blockbuster på slutten av 1990-tallet. Men dette er nok heller en film som ikke er ment å være noe annet enn en tanketom film i b-filmsegmentet. Der klarer den seg helt ok og kan nok være en joker om du er av typen som ikke behøver noe fornuft i en film. Slutten er også alt for enkel i filmen.

Selv om ikke jeg er en alkoholens mann, tror jeg dette kvalifiserer til en real vorspiel-film som nok sikkert er bedre jo mer promillen stiger. Men til tross for at dette ikke føltes som 'killer' underholdning, har filmen noe som gjør at jeg kom meg gjennom filmen, selv om jeg aldri lurer helt på hvordan dette vil ende. Med andre ord er dette ikke helt blant det aller verste jeg har sett og derfor får filmen en real toer på terningen. Hvis du liker b-filmer og annet 'thrash' er dette noe du kan prøve deg på, men for de som foretrekker kvalitetsfilm, er det bare å styre unna dette mølet.


Diskusjon

Omtalespalte: Skrekkfilm

I denne spalten trekker vi frem enkeltfilmer innenfor skrekkfilmens verden. Om det er en større kjent grøsser eller en mindre profilert slasher er ikke poenget, mer at filmen skiller seg ut som skrekkfilm, er verdt å fremheve av skrekkfilmer eller rett og slett bare engasjerer på et eller flere nivåer.

Skrekkfilmsjangeren dekker mange undergenre, men hvor fellestrekkene selvsagt ligger i spenningen, det skremmende, i grøsset, deres evner til å frembringe dette i oss. Om dette videre er en typisk slasher, eller mer i retning psykologisk thriller kan begge deler oppfattes som en variant av skrekkfilmen. Skrekkfilmspalten kan inneholde dybdeanalyser så vil det kunne være sjanse for at ting "røpes" mer enn i vanlige kinoanmeldelser.
Les flere spalteomtaler: Skrekkfilm
Les mer om tv-filmen
Gjennomsnittskarakter:
(2,5 av 6 - 22 stemmer)

Kritikker i media

 • New York Daily News
 • Total Film
 • Paste Magazine
 • Commonsensemedia.org
 • Contactmusic.com
 • Eyeforfilm.co.uk
 • Outnow.ch
 • Gorepress.com
 • Canada.com
 • Filmfront
 • Filmstarts.de
 • arilabra.com

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.