Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Convoy, amerikansk film fra 1978

Action Spilletid: 104 minutter Aldersgrense: 15 år

Konvoi med lastebiler på kant med loven

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 02.09.2018]

Vi følger trailersjåføren Rubber Duck. Han har fått nok av korrupte politimenn og urimelige lover. Det gjør at han går til opprør mot overmakten sammen med en mengde andre trailersjåfører og flere blir de underveis på ferden. De danner etterhvert en endeløs rekke med trailere en konvoi som prøver å gi et signal til myndighetene. Rubber Duck er den ubestridte lederen, og han er villig til å ofre livet for sine kollegaer bak rattet...

Annonse:

Kris Kristoffersen spiller litt av en røver av en lastebilsjåfør, ved navn Rubber Duck. Det blir mye problemer med politiet på forskjellig vis i alt fra smøring for å slippe unna fartsbøter til andre overtredelser på veien. Lastebilsjåførene bruker alle triks i boken som å fortelle politimannen at en dame kjører naken rett foran og lignende, for å slippe bot.

Det hele utarter seg litt når de treffer på korrupte politimenn som hører på samme kanal som lastebilsjåførene snakker med hverandre på, og de er ikke nådig i beskrivelsen av politimannen, noe som får det til å bli enda mer personlig for politimannen. Alt fører til litt av et slagsmål på en diner mot politiet. Politiet gjør mer og mer prestisje i å få stoppet de involverte trailersjåførene. Det er nye problemer rundt hver sving for de bøllete lastebilsjåførene. Det hele ser mer og mer mørkt ut for lastebilsjåførene med masse veisperringer og FBI med i jakten.

Dette er en kultroadmovie. Filmen har samme regissør som ‘The Wild Bunch’ og ‘Patt Garrat & Billy The Kid’. Sam Peckinpah legger god regi på filmen. ‘Convoy’ er god og gammeldags bilaction med glimt i øyet. Du får tøffe karer som ikke bryr seg om de bryter loven og gir seg ikke av litt motstand fra korrupte menn fra politiet. Det er også litt komiske elementer i filmen som minner litt om en actionversjon av Smokey and the Bandit.

Dette er bra folkelig underholdning med mye action og moro på kanten med loven. Filmen er ikke den aller beste reint kunstnerisk, men du verden som den slår an med et skikkelig glimt i øyet og stor barsk og kulhet. Med andre ord er dette litt av en godbit som det oser 1970-tall av og noe du bør få med deg om du liker eldre action av et slikt merke som ikke lages lengre. Det nærmeste man kommer dette i disse dager er nok 'Fast And The Furious' bare at de dyrker en helt annen bilpark.

Konklusjon
Rollefigurene har en bra sjarme og deres ‘på kanten med loven’-holdning gjør at balansegangen for om man sympatiserer med dem eller ikke står i fokus. Men filmen har noe humor til å sprite opp inntrykket. Trailersjåførene går veldig langt i hva de foretar seg, og filmen blir aldri den samfunnskritikken som kanskje regissøren håpet på, men heldigvis er dette film, og det hele fungerer utmerket som underholdning. Du får en del kule scener inkludert noen biljakter og andre slagsmål. Filmen er meget underholdende, og om du liker eldre actionfilmer er Convoy et must å få med deg. Dette er en folkeklassiker på linje med 'Smokey and the Bandit' og er stemningsfull action.
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Pat Garrett & Billy the Kid - Sheriff Garrets jakt på Billy The Kid
- Straw Dogs - Hevnthriller med intens finale
- Den ville gjengen - Rå og brutal western på sitt beste

Diskusjon

05.08.2009 sier Andreas Strømmen: Sinnsyk bra film - Uventet slutt. :o

Omtalespalte: Acionfilm

Her finner du omtaler av acionfilmer.
Les flere spalteomtaler: Acionfilm
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(3,2 av 6 - 17 stemmer)

Kritikker i media

 • Cinemaonline.dk
 • Aftenposten
 • Filmfront
 • Biojensen.dk
 • Verdens Gang
 • Dagbladet
 • Captain Charismas Filmblogg
 • Arkansas Democrat-Gazette
 • Cinerama
 • TVguide.com
 • The New York Times

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

United Artists, EMI Films Production

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.