Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Bibelen (The Bible: In the Beginning...), amerikansk film fra 1966

Drama Spilletid: 174 minutter

Storproduksjon som skildrer starten på Bibelen

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 06.05.2018]

Filmen begynner selvsagt med begynnelsen på bibelen, med at jorden blir skapt av Gud. Dette blir skapt i filmen med en del sløraktige og ubestemmelige fotosekvenser scener der man ikke riktig vet hva man ser. Etter det kommer mer forseggjort foto av vulkaner og fossefall og annet som beskriver den storslagne naturen, som har eksistert siden tidenes morgen. Videre får vi et forsøk på en sammenhengende fortelling over alt som skjer i alle mosebøkene i bibelen.

Annonse:

En gang i tiden var bibelfilmatiseringer og store episke filmer det virkelig store. Dette et forsøk på en slik film, og et ambisiøst prosjekt i så måte. Du merker også at filmen er påkostet som scenene fra Noas ark der du får se arken siden. Og Noa som bygger den. Eller Babels tårn som også fremstår som et massivt og stort byggverk. Regien er ved klassikerskaperen John Huston, som står bak andre storfilmer som Afrikadronningen og Malterserfalken. Huston spiller også selv i filmen som Noa. Han gir også stemme til Gud og fungerer som forteller i filmen. Filmen har også små pauser på minutter underveis, såkalte intermissions som alle store episke filmer hadde før i tiden, for deg som ikke har pauseknapp på DVD-spilleren.

Filmen virker, etter det jeg erfarer, tro mot gamletestamentet og dets budskap. Dette er nok en kul film for alle som har et forhold til Bibelen. For de som ikke har det, kan dette raskt bli litt for langtekkelig, traust, tung og omstendelig. Særlig i begynnelsen da det er lite fremdrift. Etterhvert kommer de kjente historiene som perler på en snor, og dette er med andre ord en fin inngangsport til deg som har lest det gamle testamentet og vil ha en liten oppfriskning i detaljer rundt det. Du får mange av det gamle testamentets mest kjente og sentrale historier fortalt. Du får beretninger om Adam og Eva, Kain og Abel, Noa som bygger arken, byggingen av Babels tårn og historien om Israels stamfar i Abraham.

Produksjonen har veldig bra foto og teknisk kvalitet over seg. Enkelte scener er som estetiske nytelser å regne med perfekt fotoarbeid med utsøkt scenografi. Likevel kan deler av filmen føles litt for kunstnerisk fortalt. Vi kommer heller ikke så tett på rollefigurene og den allvitende fortellerstemmen med en Gudeaktig stemme, distanserer oss enda mer fra dem. Det er heller ikke så mye dialog i begynnelsen av filmen. Det er mest fortellerstemmen som beskriver hva vi ser. Det er også lange partier helt uten tale der bare ting beskrives gjennom bildene som scener med musikk der alle dyr trasker inn i Noas ark.

Skuespillet er ikke så veldig naturlig og minner litt om det vi ofte finner i stumfilmer der rollefigurene forsøker å formidle hva de føler med hele kroppen. Det hele virker litt for teatralsk til tider, eksempelvis i scenene som skal formidle store latterbrøl av Noa og hans bygging av arken på land og lignende. Skuespillet er tidvis ganske bra, men det er en distanse og kulde i en del av presentasjonen av rollefigurene. Det gjør at filmen sammen med den bibelske dialogen føles noe tung og stiv. Og det til tross for store profiler i rollene som George C. Scott (Patton), Stephen Boyd (Ben-Hur), Richard Harris (Harry Potter), Franco Nero (Django) og Peter O'Toole (Lawrence of Arabia).

Konklusjon
Filmen begynte litt traust, men kom seg mye etterhvert. Jeg liker også slike storproduksjoner som dette, og dette er påkostet hele veien. Likevel er ikke dette en film for de store massene, til det er den alt for innadvendt og kunstnerisk fortalt. Filmen er også tro mot Bibelen og forteller ting på sømmelig vis. Alt lider samtidig kanskje litt av ikke å ha noen skikkelige hovedpersoner. Om du liker eldre storproduksjoner eller vil oppleve starten på Bibelen, er dette en film for deg. Her får du storveis fotoarbeid og mye godt filmhåndtverk. Med litt mer liv over skuespillet og en mer sammenhengende historie, kunne dette blitt en skikkelig storfilm. Slik den fremstår nå er den tidvis veldig bra, men mangler litt for å virkelig skinne.
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Annie - Den sjarmfulle musikalen er bra underholdende
- Flukten til seier - Allierte krigsfanger spiller fotball mot Nazi-Tyskland
- Casino Royale - Litt skuffende, men tar seg opp mot slutten
- Afrikadronningen - Holder seg godt
- The Treasure of the Sierra Madre - Varer grådighet lengst?
- Malteserfalken - Filmhistoriens første Film-Noir

Diskusjon

Omtalespalte: Klassiker

I denne spalten trekker vi frem klassike filmer innenfor filmens verden. Det er ikke så nøye hvor gammel filmene er så lenge man tenker på dem som en klassikerfilm. Filmfront ønsker å trekke frem små og store filmklassikere fra skuffene og hyllene hjemme for å anmelde dem.
Les flere spalteomtaler: Klassiker
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(3,3 av 6 - 17 stemmer)

Kritikker i media

 • Bibelen
 • Die-besten-Horrorfilme.de
 • Outnow.ch
 • blu-ray.com
 • Filmfront
 • DVD Savant
 • Allofcinema.com
 • efilmcritic.com
 • Derekwinnert.com
 • Tatumarchive.blogspot.no
 • Digitallyobsessed.com
 • Avoir-alire.com

Land:

USA, Italia

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Dino de Laurentiis Cinematografica, Seven Arts Productions, Twentieth Century-Fox Film Corporation, Thalia AG

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2020 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.