Personvern og cookies

Filmfront.no er ansvarlige for dine data. Vi bruker coockies for å logge inn og innhente samtykke.

Vi bruker tredjeparts Cookies for:
- Høre podcast med Spotify
- Streamingwidget til Justwatch for å vise om hvilke streamingplatformer en film er tilgjengelig på.


|
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast
 
 

Anmeldelse av Dusinet fullt (Cheaper by the Dozen), amerikansk film fra 2003

Komedie, Familie Spilletid: 98 minutter Aldersgrense: Alle år

Omtalespalte: Komedie

Her trekker vi frem alle salgs komedier fra alle verdenshjørner og omtaler dem.
Les flere spalteomtaler: Komedie

Karriere eller familie?

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 14.04.2018]

Vi følger Tom Baker (Steve Martin) og hans kone Kate (Bonnie Hunt). Det har blitt et veldig produktivt ekteskap. De har hele tolv barn å forsørge, men livet er bra i småbyen i Illinois der Tom trener det lokale collegefotballaget. Alt går strålende inn til Tom tilbys drømmejobben. Han får tilbud om å trene et universitetslag i amerikansk fotball. Og som om ikke det skaper nok problemer får kona tilbud om å gi ut bok. Hun blir sendt til New York imens far må stelle hjemme alene. Det blir alt annet enn fredfullt med den nye jobben, masse unger og et helt nytt hus å holde å holde rede på...

Jeg har i voksen alder fått et bra forhold til komedier med Steve Martin. Han har laget og vært med i overraskende mye morsomt. Derfor var jeg spent på hva ‘Dusinet fullt’ hadde å diske opp med. Du vet ofte litt hva du får med Steve Martin i hovedrollen. Og han spiller en ganske typisk rollefigur til han å være. Dette er med andre ord en stikk motsatt film av hjemme alene. Her er det alt for mange hjemme. Filmen er basert på romanen med samme navn som filmen, skrevet av Frank Bunker Gilbreth, Jr. og Ernestine Gilbreth Carey, filmen er også en nyinspilling av filmen fra 1950.

Men denne filmen er mer på det jevne med enkle poenger. Det er også litt familiesøtladet med mye simpel moro. Tror nok småbarnsforeldre vil kjenne seg best igjen i dette. Humoren går mye ut på vill barnelek. Noe går også litt langt i form at den uheldige ville brukket nakken eller verre, men i filmen blir dette bare for krampaktig. Noen humorpoenger er litt haha-morsomt, men det går langt mellom de poengene man virkelig humrer av. Det meste blir for åpenbart hva som skal være morsomt, det gjør at man ikke overraskes like mye.

Dette er bokstavelig talt en skikkelig familiefilm. Filmen handler om storfamilien og det hele er laget i typisk ‘Full House’-stil. Det handler om hva som er viktigst av jobb og familie. Hva skal man prioritere og hvilke konsekvenser kan det få? Ungene leker hardt og mye blir ødelagt og rasert. Vi får se at barna ikke liker å flytte. Barna lager katastrofe i alle besøker de er med på. De voksne forsøker så godt de kan å skape en hyggelig familie, men det er ikke lett med så mye støy i huset. Men filmen har også en varme i seg etterhvert med en søtladet moral.

Regien er ved Shawn Levy. Han står blant annet bak Natt på Museet-filmene med Ben Stiller og Real Steel med Hugh Jackman. Levy gjør en okei innsats med ‘Dusinet fullt’, men dette er ikke den morsomste filmen. Likevel var den suksessfull nok til å få en oppfølger som kom et par år senere. Det er dog Steve Martin som er det store trekkplasteret i denne filmen. Uten ham hadde dette virkelig være skrøpelige saker. Han har en naturlig tilstedeværelse som i seg selv redder filmen til en viss grad, selv om dette på langt nær er noe i nærheten av hans beste film. Barna spilles blant annet av Piper Perabo fra Coyote Ugly, Tom Welling fra Smallville og tenåringsidolet Hilary Duff. I tillegg medvirker også Bonnie Hunt som Kate Baker.

Konklusjon
‘Dusinet fullt’ er ikke den beste komedien, og det skinner veldig godt igjennom i filmen. Det hele faller litt mellom to stoler. Ikke er filmen særlig gøyal for de voksne og samtidig ikke godt nok myntet på barna heller. I mine øyne er ikke filmen morsom nok og jeg ler ikke nevneverdig av dette. Poengene blir for grunne og åpenbare. Det ødelegger litt av inntrykket for meg. Samtidig synes jeg filmen er helt ok å se. Derfor ruller jeg en svak treer og anbefaler filmen for hardcore fans av Steve Martin.

Terningkast: 3-
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Dusinet fullt 2 - Sterkere andre omgang...

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- The Adam Project - Småkul tidsreisefilm på Netflix…
- Natt på museet: Gravkammerets hemmelighet - Alle gode ting er ikke alltid tre, bare på terningen...
- The Internship - En 2 timer lang reklamefilm for Google
- Real Steel - Helt grei skuring for målgruppen
- Natt på Museet 2 - Morsommere og med mer å følge med på
- Den Rosa Panteren - Plump nyinnspilling
- Natt på Museet - Museumshumor med Ben Stiller
- Big Fat Liar - En tenåring og en løgner kjemper et slag om sannheten...

Diskusjon

Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(2,9 av 6 - 24 stemmer)

Kritikker i media

 • Dusinet fullt
 • Se og hør
 • arilabra.com
 • Filmdagbok.no
 • Verdens Gang
 • Dagbladet
 • Adressavisen
 • Filmfront
 • Cinerama
 • Politiken (Danmark)
 • B.T. (Danmark)
 • Aftenposten
 • NRK P3 - Filmpolitiet
 • NRK
 • Jyllands-Posten
 • Ekstra Bladet (Danmark)
 • Cinemazone
 • Bergens Tidene
 • Berlingske.dk

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

20th Century Fox, Robert Simonds Productions

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 

«Den første julen i Skomakergata»

 

«There's Something in the Barn»

 

«The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes»

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

   Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk