Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Collateral - Sesong 1, amerikansk tv-serie fra 2018

Kriminal, Drama, Mysterie, Thriller Spilletid: 57 minutter

Collateral - Sesong 1: En etterlengtet krim-serie

[Skrevet av: Stian Spørck Karlsen, Dato: 10.04.2018]

En kriminaletterforsker i London avdekker en innviklet konspirasjon med narkotikalangere, smuglere og spioner under etterforskningen av drapet på et pizzabud. Kriminaletterforsker Kip Glaspie (Carrey Mulligan) får en vanskelig oppgave med å spore opp morderen. Serien trekkes inn i flere ulike gåter, noe som også Glaspie sliter med å oppklare.

Annonse:

Denne krimserien er en samproduksjon mellom Netflix og BBC. Serieskaper David Hare har klart å lage en krimgåte som fenger, og som klarer å holde seeren på pinebenken helt inn til siste episode. Serien har også et lag av dyktige skuespillere med seg, der iblant Carrey Mulligan som driver serien fremover på mesterlig vis.

Serien starter med at et pizzabud som er ute på jobb leverer pizza på døra til ei alenemor. Da han kommer ut igjen, blir han skutt og drept, og politiet ser fort at det er mye som ikke stemmer. Det blir opptil Kit Glaspie, MI5-agent Sam Spence, lokal narkomafia, parlamentsansvarlig David mars (John Simm) og selvsagt takeaway-pizzabransjen å prøve å løse drapsmysteriet. For ikke å snakke om militæret, som får en viktig rolle i denne serien.

/filer/Stian/Collateral/Collateral 1.png

En krimserie med et kjent plott
Krimserien scorer høyt på er hvordan den er bygget opp. Den begynner sterkt, og forblir det store deler av sesongen. Du får servert både spennende og stemningsfylt musikk og solid skuespill. Det er ingen tvil om at serieskaper David Hare har brukt mye tid på å finne skuespillere som passer inn. Handlingen i serien er også stødig fortalt. 'Collateral' skal også ha skryt for at den mikser sammen ulike sjangre. Her er det elementer fra både krim, spenning, thriller og drama. 'Collateral' ser ut som en krimserie når Kip Glaspie snuser rundt gjennom godt gammeldags detektivarbeid. Idet MI5 dukker opp, lurer jeg på om dette er en politisk etterretningsthriller.

Carrey Mulligan er et kupp som hovedrolleinnehaver Kip Glaspie. Hun spiller rollen med et glimt i øyet, og føles faktisk som hun er den perfekte detektiven. Det er dog noen biroller som ikke føles helt troverdig. Blant annet ei dame som er medlem i millitæret. Hun kan virke grei helt i starten av serien, men etterhvert merker vi at hun kanskje ikke er den man først trodde hun var. Hun spilles av Jeany Spark, og det kan virke som om at David Hare har brukt for kort tid på å få rollefiguren til å fenge skikkelig. Det er likevel noe med henne som fanger min interesse. Dette er små ting å plukke på, for summa summarum er dette en godt gjennomført krimserie.

/filer/Stian/Collateral/collateral_2.jpg

Plottet går opp som en smidig kabal
Collateral oppfyller alle krav som moderne seere stiller til sjakkspillet i et krimmanus, men i motsetning til for eksempel Broen, føles ingen figurer eller hendelser påvungne. Plottet går opp som en smidig kabal, og jeg irriterer meg aldri over hva manusforfatterne har funnet på av idiotiske ideer. Dét alene er verdt en liten hyllest. Dette er en relativt kort serie, på bare fire timer. Den føles som en befrielse i en seriehverdag, der alt for mange serier bruker alt for lang tid til å komme til poenget. Dette er en serie som gjorde meg interessert fra første stund. Episodene virker heller ikke for lange, da hver episode kun varer i en snau time. Det er med andre ord nok å holde styr på hele tiden.

Jeg har sett mange krimserier opp igjennom årenes løp, og det er sjelden jeg lar meg rive skikkelig med. Det har noe å gjøre med at seriene ofte bruker lang tid på å komme i gang, og når de først setter seg, så er episodene over. Det gjør at jeg mistet litt av interessen for britiske krimserier. Da er det desto deiligere å kunne nyte denne perlen av en serie. Collateral minner meg mer om de klassiske gamle krimmene, som Poirot, Miss Marple og Mord og Mysterier. Med andre ord er dette virkelig en serie verdt å teste ut. Serien er verken for lang, eller for kort.

/filer/Stian/Collateral/Collateral 3.jpg 

Konklusjon
Endelig kom det en krimserie som virkelig viser hvordan britisk krim skal utføres. Her får du et solid manus, stødig plott, samt tidvis glimrende skuespill. Serien blir ikke dratt ut. Det gjør at jeg aldri kjeder meg. Den er dog ikke helt uten svakheter. Noen av birollefigurene er ikke veldig interessante. Det gjør at jeg får mer lyst til å se mer detektivarbeid fra fru Glaspie, enn å følge henne. Men dette blir som sagt bare små ting i den store sammenhengen. Serien holder et veldig høyt nivå i hva gjelder handling og plott. Det i seg selv burde være nok til å sette av tid til å se denne utsøkte krimserien.

Hele sesongen er tilgjengelig på Netflix.
(Foto/Copyright: Netflix)


Les også andre anmeldelser av utgivelse:
- Solid og fengende minikrim fra London

Diskusjon

Omtalespalte: TV-Serie / Sesong

Dette er en samling av anmeldelser av TV-Serier og sesonger av dem.
Les flere spalteomtaler: TV-Serie / Sesong
Les mer om tv-serien
Gjennomsnittskarakter:
(4,4 av 6 - 17 stemmer)

Kritikker i media

 • Collateral
 • Collider.com
 • Filmfront
 • The Hollywood Reporter
 • The Guardian
 • Financial Times
 • Metro (UK)
 • Indiewire.com
 • Hindustantimes.com
 • Commonsensemedia.org
 • Times (UK)
 • The Mail on Sunday (UK)
 • The Arts Desk

Land:

USA, Storbritannia

Språk:

Engelsk

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.