Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Godless - Sesong 1, amerikansk tv-serie fra 2017

Western Spilletid: 60 minutter

Godless - Sesong 1: Behersker westernsjangeren til det fulle

[Skrevet av: Stian Spørck Karlsen, Dato: 26.11.2017]

Settingen er satt til New-Mexico i 1880-årene, hvor både loven og troen har tunge kår.

Westerndramaet Godless handler om Frank Griffin (Emmy-vinner Jeff Daniels), en lovløs som terroriserer vesten mens han jakter på sin tidligere læring Roy Goode (Jack O’Connell). Goode er blitt en livsfarlig fiende for sin gamle læremester. Imens Roy gjemmer seg på ranchen til Alice Fletcher (Michelle Dockery, Downton Abbey), leder Franks jakt han til La Belle i New Mexico. En by sammensatt av mest kvinner, etter at en ulykke krevde livene til mange menn i byen.

Annonse:

Denne Westernserien fra Netflix, kan skilte med et stjernelag av skuespillere: her får du alt fra Jeff Daniels til Sam Waterston. Sistnevnte i en av mange biroller. Serien er produsert av Scott Frank og Steven Soderbergh. La meg bare slå fast et dette er noe av det beste jeg har sett av Netflix, kanskje den aller beste serien noensinne uansett sjanger. Jeg har sett en haug med Western filmer, også noen Western serier, men få klarer det som Godless klarer å få til. Her får du vakker natur, et supert manus og stemningsfull musikk, som bare er noen av ingrediensene serien har å by på.

Jeff Daniels er uhyggelig god til å være ekkel

Jeff Daniels har veldig mye i seg som skuespiller. Folk flest kjenner han som komedieskuespiller, men i Godless spiller han en fryktinngytende banditt som bare lager kaos, og dreper hvis han må. Daniels overbeviser med denne rollefiguren som passer som hånd i hanske som Frank Griffin. Skuespillet er rett og slett en fryd å følge med på. Rollefigurens gudekomplekser og grusomheter gjør hans forvrengte selvbilde til et grotesk og fascinerende skue.

Godless kaster av seg westernsjangerens kjønnsstereotypier. Dette er en serie hvor kvinnene bærer like mye av både skjermtiden og helterollene som herrene. I tillegg til en vidunderlig tysk kunstner, er rancheren Alice Fletcher ( Michelle Dockery), og borgermesteren Mary Agnes ( Meritt Wever) to av seriens tøffeste rollefigurer. Mary Agnes har nok av ting å henge fingrene i, etter hennes mann og byens borgermester døde. Han døde i mineulykken som kostet livet til 90% av mennene i byen.

I byen La Belle blir vi også kjent med Bills underordnende Whitey Winn (Thomas Brodie-Sangster). I starten av serien slår han an som en arrogant drittunge som utover miniserien utvikler seg til å bli mer og mer heltemodig.      

Scoot McNairy er også ypperlig som sheriff Bill McNue. En enkemann og sheriff som sakte er på vei til å bli blind. Rollefiguren engasjerer på grunn av hans klare interesse for å gjøre en god ting som lovens lange arm. Han er innbitt på å ta Frank og hans gjeng, selv om det mest sannsynlige er at det vil ende med hans død. I tillegg finner vi sterke kort som Sam Waterston og Kim Coates i biroller som typete rollefigurer.

Det virker som en fornærmelse mot resten å gi seg her, men jeg kan rett og slett ikke sette fingeren på noe galt med denne fantastiske miniserien. Skuespillerprestasjonene er omtrent prikkfir i de fire episodene undertegnede har sett.

Åpne landskap med rom til ettertanke

Utseendemessig er dette en serie som bruker westernsjangerens brede kinoformat til å fange opp både grandiose landskap og folkets plassering i den massive ville vesten. New-Mexico er en av USAs største stater i areal, og landskapet, menneskene og stemningene sys sammen på vidunderlig måte med Steven Meizlers stilrene foto. Godless snakker et filmspråk som faller naturlig for TV-serien. Formatet er godt evnet til å gi rom til ettertanke etterhvert som vi møter både personer og situasjoner som grobunn for refleksjon.

Konklusjon

Jeg er av den typen som digger western, og jeg ser også et enormt potensial i Netflix's 'Godless'. De fleste episode er godt over en time lang, men de føles ikke for treg eller langtekkelig av den grunn. Miniseriens åpne fortellerstil brukes også som en fiffig effekt. Her skvises ikke historien inn i en dramaturgisk diktert episodestruktur. Hver episode får leve sitt eget liv og puste i sitt eget tempo. Dette er en serie som har rom for å bli en stor hitt på Netflix. Jeg håper med andre ord at det vil komme flere sesonger. I mine øyne er dette et sant mesterverk av en TV-serie.

Terningkast 6!

[ Anmeldelsen er basert på sesongens første 4 episoder av i alt syv ]


Trailer eller filmklipp:

Diskusjon

Omtalespalte: TV-Serie / Sesong

Dette er en samling av anmeldelser av TV-Serier og sesonger av dem.
Les flere spalteomtaler: TV-Serie / Sesong
Les mer om tv-serien
Gjennomsnittskarakter:
(4,9 av 6 - 19 stemmer)

Kritikker i media av S01

 • NRK P3 - Filmpolitiet
 • Filmfront
 • Serienytt.no
 • Indiewire.com
 • TVguide.com
 • The Playlist
 • Verdens Gang
 • Dagbladet
 • Los Angeles Daily News
 • Entertainment Weekly
 • Filmmagasinet Ekko
 • Collider.com
 • slantmagazine.com
 • Las Vegas Weekly

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.