Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Creature from the Haunted Sea, amerikansk film fra 1961

Komedie, Kriminal, Grøsser Spilletid: 63 minutter

Den latterlige skapningen fra havet

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 08.08.2017]

Under den kubanske revolusjonen kommer den amerikanske gambleren og racketeren Renzo Capetto (Anthony Carbone) til Cuba. Han bruker sin yacht til å hjelpe en gruppe lojalister under ledelse av General Tostada (Edmundo Rivera Alvarez). De tenker flykte med en del av Cubas statskasse, som de planlegger å bruke for å skape en kontrarevolution. Den hemmelige amerikanske agenten XK150, ved hjelp av aliaset Sparks Moran (Robert Towne), har han infiltrert gjengen som består av Capetos blonde kjæreste Mary-Belle Monahan (Betsy Jones-Moreland), hennes lillebror Happy Jack (Robert Bean) og en godmodig kar kalt Pete Peterson Jr. (Beach Dickerson) som stadig gjør dyreetterligninger med stemmen.

Annonse:

Dessverre er Sparks offer for sin egen inkompetanse og sammen med hans håpløse forsøk på å redde Mary-Belle fra et liv med kriminalitet. Capetto planlegger å stjele en formue i gull og hevde at et mytisk monster fra sjøen reiste opp og fortærte lojalistene, mens det faktisk er han og hans mannskap som myrder de cubanske soldatene med skjerpet klo-lignende hageredskap. Det Capetto ikke vet, er imidlertid at det virkelig finnes et havmonster som lurer i det farvannet der han har tenkt å gjøre sine skitne forretninger...

Filmen åpner med en skopusser som pusser noen hvite sko. Når han er ferdig legger skopusseren noe ned i sokken til han med de hvite skoene før kunden til slutt betaler. I det kunden beveger seg bort blir skopusseren skutt. To menn forfølger skopusserkunden i en vill jakt. Men mannen kommer seg til slutt unna og leser det som står på lappen i sokken. Der står det en adresse til San Domingo bar og samt navnet på en agent han skulle treffe. Etter at han har lest lappen spiser han den og drar sporenstraks til baren.

Filmen skal foregå på Cuba i undergrunnen med smuglere som forsøker å stikke av med penger. Fortellerstemmen er også hyppig brukt i starten av filmen. Filmen ble filmet på noe så imponerende kort som bare fem dager. Filmen er svært kort og begynner som en rein agentfilm, men 24 minutter inn i filmen dukker monsteret opp for første gang og angriper en av rollefigurene. Med andre ord begynner dette ikke akkurat som noen horrorfilm.

Ifølge en av skuespillerne ble skapningen laget av en våtdrakt, litt mos, mye oppvaskskrubber, tennisballer til øynene, ping-pongballer for pupiller og piperensere til klør. Så dekket filmskaperne med svart oljeklut for å få ham slimete. Dette ser igrunnen latterlig dumt ut, og fra monsteret trer inn blir filmen veldig ufrivillig komisk. Og da blir det vanskelig å ta filmen seriøst på noe plan. Skuespillet i filmen er svært overdrevent.

Det ser ut som om filmskaperne aldri klarte helt å bestemme seg hva den ville med filmen, og monsteret passer absolutt ikke inn. Ikke er resten av filmen særlig spennende den heller. Alt utenom monsteret er lagt opp som en kriminalfilm med alt for mye drama i seg. Og dramaet er heller ikke av den beste sorten. Filmen har også et komisk perspektiv, men det er nesten utelukkende knyttet til monsteret, samt noen innspill med krampaktig dårlig skuespill. Det blir også forsøk på komikk rundt at noen leker monster. Jo mer vi kommer ut i filmen, jo mer komedie blir dette.

Konklusjon
Alt i alt er dette en meget søvnig film. Filmen utspiller seg på noen palmekledde øyer, rundt kysten og på flotte strender. De kuleste scenene i filmen er alle dykkesekvensene med masse fisk som svømmer forbi i hopetall. Dette utvikler seg til en trashfilm av dimensjoner. Selve presentasjonen av filmen er såpass søvnig at jeg kjeder meg stort utenom de scenene med monsteret som jeg humrer en del av. Men historien i filmen bryr jeg meg ikke katten om. Sluttscenen er hysterisk morsom der vi får se mye mer av monsteret.
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- The Masque of the Red Death - Stemningsfullt maskeradeball med djevelen til stede
- The Haunted Palace - HP Lovecraft slår aldri feil...
- The Terror - Eldre stemningsfull spøkelseshorror
- The Little Shop of Horrors - På en måte sjarmerende
- The Wasp Woman - Billig monsterfilm fra Roger Corman
- She Gods of Shark Reef - Håpløst kjedelig
- Swamp Women - En gjeng unge kvinner rømmer ut i sumpen

Trailer eller filmklipp:

Diskusjon

Omtalespalte: B-film

Dette er en omtalespalte der vi trekker frem B-filmer. B-filmer fra det store havet av titler. Det kan være alt fra B-filmer som er laget fra baksiden av garasjen til Hollywoodprofilene til kreativt skrapfilm.
Les flere spalteomtaler: B-film
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(1,9 av 6 - 19 stemmer)

Kritikker i media

 • Wightblood.blogspot.no
 • TVguide.com
 • Cinemafantastique.net
 • Derekwinnert.com
 • Thespinningimage.co.uk
 • Filmgal.org
 • Badmovies.org
 • Horrorcultfilms.co.uk
 • BobaFett1138.blogspot.com
 • Moria.co.nz
 • Insidepulse.com
 • Filmfront
 • Ozus' World Movie Reviews

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Roger Corman Productions

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.