Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Novecento (1900), fransk film fra 1976

Drama, Krig Spilletid: 250 minutter Aldersgrense: 18 år

Italiensk saga fra første halvdel av 1900-tallet

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 14.06.2017]

Filmen starter den 25. April 1945 på frigjøringsdagen i Italia. En soldat går syngende igjennom mark, eng og skog. Plutselig hopper en motstandersoldat frem fra buskene og skyter ham med et maskingevær. I det fjerne høres artilleriene dundre. Noen roper at svartskjortene kommer og bøndene tyr til våpen som heier på Stalin. Alle som var med på laget til Mussolini blir drept eller på annen måte blir stått til ansvar for hva de har gjort. Mange år tidligere får vi historien om to liv under de politiske urolighetene som fant sted i Italia i den første halvdelen av det tjuende hundreåret.

Annonse:

Sommeren 1900 blir to barn født på bondelandet i Emilia i Italia. Olmo Dalco (Gerard Depardieu) er et uekte barn i en familie av gårdsarbeidere, og Alfredo Berlighieri (Robert De Niro) er arvingen i en velstående jordeierfamilie. Til tross for klasseskillet, utvikler det seg et vennskap som overlever 1900-tallets store forandringer. Vi blir med dem fra barndommen, gjennom ungdomsårene, de opplever kjærligheten, de opplever to verdenskriger og de blir offer for store politiske omveltninger og teknologiske fremskritt. Vi får se grunnen til at mange unge slutter seg til fascistene.

Dette er en stor episk filmklassiker regissert av mesterregissør Bernardo Bertolucci med Robert De Niro, Gerard Depardieu og Donald Sutherland i hovedrollene. Filmen er fotografert i landlige omgivelser. I begynnelsen får vi et lite varsku om det som skal komme før vi tar et langt steg tilbake i tid for å vite hvordan det hele begynte. Det begynner selvsagt med barndommen til de to guttene Olmo Dalco og Alfredo Berlighieri. De blir gode venner og henger sammen som erteris. De utfordrer hverandre om hvem som tør å ligge under togskinnene når toget farer over dem. Den ene av guttene er svært tøff og har til og med levende frosker som en del av hatten sin.

Filmen tar seg veldig god tid til å fortelle historien og er litt av et prosjekt å se med sine over 5 timer lange spilletid. Det gjør dette til den lengste filmen jeg har sett til nå. Noen scener er i det drygeste laget, men jevnt over likte jeg hva denne filmen hadde å by på. Dette føles nesten litt som å lese en lang bok. Det er litt stress i begynnelsen, men når man først kommer inn i handlingen og begynner å kjenne rollefigurene, blir dette mer og mer interessant. Det tar også litt tid før vi vender oss til at guttene i hovedrollen blir menn rundt halvveis.

Regissør Bernardo Bertolucci er litt av en filmskaper. Han har det med å lage lange filmer, som den andre filmen jeg mest forbinder med denne filmskaperen, nemlig den eminente filmen ‘Den Siste Keiser’. Ennio Morricone gjør en utmerket innsats med filmmusikken som tilfører dette filmverket mye stor stemning. Hovedrollene blir spilt av henholdsvis Robert De Niro og Gérard Depardieu. De spiller barndomsvennene som også har mye å gjøre med hverandre i voksen tid. Den mest forhatte rollen i filmen er det Donald Sutherland som tar seg av. Han spiller den fæle fascisten Attila som er en slags lokal versjon av il Duce (Mussolini).

Vi får noen sykescener i filmen som da Donald Sutherlands rollefigur Attila dreper en gutt med å svinge hodet hans mot betongveggen i en sirkelbevegelse så skallen knuses. Og scenene når morderen skal utpekes er også ubehagelige. Attila er da mest opptatt av å finne en synder. Vi får også se en gris bli slaktet med kniv, men de verste scenene er kuttet bort. Jo lenger ut i filmen, jo mer får vi se av Atillas grusomheter. Da skjønner vi at hvorfor det store oppgjøret tar plass.

Vi føler vi blir med tilbake i tid. Dette føltes litt som å se en oppgradert, italiensk versjon av familiesagaen ‘Vestavind’ som gikk sin seiersgang på NRK på 1990-tallet. Slutten blir også noe som trollbinder meg. Det er nesten en uvirkelig stemning når alle jager fascistene. Og de siste minuttene er en meget vakker affære og en verdig avslutning på fem lange timer med film. Det blir noen nakenscener som går lengre enn i mange andre filmer. Sexscenene er ganske annerledes enn dem vi finner i andre filmer. Disse føles rarere og kanskje mer kunstneriske og det er ikke alle som går helt fint for seg.

Konklusjon
Om du er glad i lange og store episke dramafilmer er dette filme for deg, men fem timer er mye så du bør planlegge å enten se filmen i puljer eller ta det en dag du har veldig god tid. For min del synes jeg filmen underholdt meg bra. Jeg elsker den gode historien som engasjerte meg stort underveis. Regissør Bertolucci gjør mye riktig med regien i filmen, selv om filmen kunne med fordel vært litt kortere. Det er flere småting som gjør at ikke filmen for toppskår. Skuespillet er for det meste bra, særlig hos Depardieu og De Niro, men Donald Sutherlands rolle falt ikke helt i god jord hos meg. Han virker for overdreven i spillingen av den onde fascistlederen. Ellers har filmen mye bra med seg med solid fotoarbeide, nydelig musikk og ellers en episk storhet som preger dette kunstneriske filmverket.
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- The Dreamers - Greit nok gjennomført, men lite interessant
- Den Siste Keiser - Fengende og episk historietime

Diskusjon

Omtalespalte: Klassiker

I denne spalten trekker vi frem klassike filmer innenfor filmens verden. Det er ikke så nøye hvor gammel filmene er så lenge man tenker på dem som en klassikerfilm. Filmfront ønsker å trekke frem små og store filmklassikere fra skuffene og hyllene hjemme for å anmelde dem.
Les flere spalteomtaler: Klassiker
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,5 av 6 - 18 stemmer)

Kritikker i media

 • Novecento
 • Verdens Gang
 • Las Vegas Review-Journal
 • ColeSmithey.com
 • Dagbladet
 • Dagsavisen
 • Filmfront
 • Austin Chronicle
 • Arkansas Democrat-Gazette
 • Aftenposten
 • TVguide.com
 • Cinema Signals
 • Cinerama
 • The New York Times
 • Chicago Sun-Times

Land:

Frankrike, Tyskland, Italia

Språk:

Engelsk, Italiensk

Filmselskap:

Les Productions Artistes Associés, Artémis Productions, Produzioni Europee Associati (PEA)

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2020 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.