Personvern og cookies

Filmfront.no er ansvarlige for dine data. Vi bruker Cookies for å tilby en bedre brukeropplevelse og for å holde en statistikk for siden via Google Analytics.


|
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast
 
 

Anmeldelse av Legenden (Legend), engelsk (britisk) film fra 1985

Fantasi, Eventyr, Romantikk Spilletid: 94 minutter Aldersgrense: 11 år

Eventyrfilm som har sine magiske øyeblikk

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 30.01.2017]

Jack er en skogens mann og flyr rundt i skogen til en hver tid. Han møter en dag en søt prinsesse ved navn Lilli. De får et godt øye til hverandre. De møter hverandre så ofte de kan. En dag tar Jack med Lilli for å vise henne de magiske enhjørningene. I det hun berører en av enhjørningene, skaper hun en mulighet for de onde goblinsene som lusker i buskene til å starte sin onde plan som de har fått av mørkets fyrste. Dette skaper en ubalanse i skogen og de onde får mer og mer fotfeste og vinteren setter inn. Nå er gode råd dyre og bare en helt kan redde verden fra å falle totalt i den onde herskerens hender...

Annonse:

Jeg har lenge hatt lyst til å se eventyrfilmen Legend med Tom Cruise og regissert av storregissøren Ridley Scott. Bare den kombinasjonen mellom Alien / Blade Runner regissøren og toppskuespilleren Tom Cruise er noe som kan friste en hver. Var veldig spent på hvordan Scott ville ro i land en eventyrfilm som dette.

Det hele begynner i alle fall veldig så stemningsfylt i en mørk skog med blåskimrende lys fra månen inn mellom de små lysningene mellom bladene. Uglen tuter, fugler flakser i skumringen og en bjørn kommer vraltende inn på skogstien. Det er så mange dyr i denne skogen at man skulle tro det var en Disneytegnefilm. Og allerede etter få minutter kommer en trollsk karakter til syne også. Denne åpningscenen er vanvittig kul og herlig gjennomført. Jeg tenker da at hvis resten av filmen holder bare halvparten så bra nivå, kan dette bli himmelsk.

Eldre eventyrfilmer er sjeldent veldig gode, men dette begynner svært lovende. Jeg digger rikdommen i denne verdenen med goblins, skogalver, enhjørninger, feer, prinsesser og helter. Som i Narnias ‘Løven, Heksen og Klesskapet’ har også de onde fetish for vinter. Digger at man ikke får se skurken, men bare hører ham i begynnelsen. Det gjør den onde mer mystisk. En ung Tom Cruise som minner mer om en guttunge alla Peter Pan, enn du noensinne har sett ham. Han har halvlangt og ungdommelig hår. Men skuespillertalentene kommer ikke særlig til syne i denne filmen, det er rett og slett ikke fokus på slikt.

Filmen ser virkelig ut som en million dollar og scenografien er svært imponerende i denne filmen, og særlig for sin tid. Det kan ikke ha vært lett å skape dette tilbake på midten av 1980-tallet. Vi får noen virkelig enestående og flotte scener i filmen. I tillegg til begynnelsen er den frie leken til de ville enhjørningene i elven vakker og senere fargespillet med den hvite enhjørningen som rir gjennom røde blader så de virvler opp i luften. Akkurat disse scenene kunne også vært med i en hvilken som helst kunstnerisk film. Synes dette minnet litt om den kinesiske filmen ‘Hero’ i noen scener.

Kostymene er ikke i nærheten av så gjennomført som dem vi finner i Peter Jacksons Ringenes Herre-filmer, men dette strekker seg langt i forhold til tid. I forhold til Star Wars, føler jeg skapningene holder omtrent samme nivå som dem, bare at enkelte skapninger ser litt mer gummiaktig og mindre ekte ut enn det jeg kanskje håper på. Goblinene ser mest uekte ut, men er passe skumle. Disse kan nok være noe skummel for noen blant det yngre publikumet.

Selve historien er litt enkel og det er det som trekker ned inntrykket noe. Og selv om filmen er nydelig skutt, er det veldig treg fremgang i handlingen. En slik produksjon som dette hadde fortjent et bedre manus enn det som er her er tilfelle. Det er mulig dette lider noe av at det skal forsøke å treffe de som er litt yngre enn meg. Historien er i alle fall smidd som et veldig simpelt eventyr om det gode mot det onde og en nobel helt som er forelsket i prinsessen og er verdenens eneste håp om å redde den fra å havne i den ondes makt. Det hele er kanskje litt for klassisk og det hele blir da for forutsigbart.

Konklusjon
Elsker mye av det denne filmen har å by på. Dette kan på mange måter minne om en lettere og kortere versjon av Ringens Herre. Vi ser litt av Alien-storheten i denne Ridley Scott-produksjonen med store sett og enestående fotoarbeide. Eventyret er også svært stødig fortalt for sin tid, det er bare det at innholdet mangler litt substans. Det er ikke nok nerve i materialet og for lite fremdrift i en film som ikke kan betegnes som lang.Mange av Scotts andre produksjoner er også flott fortalt, men noe mangler det siste lille ekstra på manussiden. Det gjør at denne filmen føles litt uengasjerende reint handlingsmessig til tider. Filmen har dog noen skumle rollefigurer, men jeg skulle ønske at dette forsøkte å operere mer i skrekklandskapet. Alt i alt følte jeg at filmen har nok til at jeg blir begeistret visuelt sett. Filmen har også sine magiske øyeblikk og det er disse som trekker filmen opp på et svært severdig nivå.


Se om film er på streaming:Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- House of Gucci - House of Gaga!
- Alien: Covenant - Gjennomarbeidet og spennende Alien-comeback!
- All the Money in the World - Hva penger kan gjøre med folk...
- The Martian - Passe smart romeventyr med både sjarme og humor
- Exodus: Gods and Kings - Moderne vri på en eldre historie
- The Counselor - Tynn suppe lakkert med sukker
- Prometheus - Solid sci-fi som varmer hjertet, men ikke helt Ridley Scotts beste
- Robin Hood - Stødig og effektivt om tyvenes prins
- Body of Lies - Ikke like solid som man forventer
- American Gangster - Gnistrende gangsterdrama
- Kingdom of Heaven - Direktor’s Cut hever filmen flere hakk
- Matchstick Men - God underholdning
- Black Hawk Down - Troverdige og hardslående krigshandlinger
- Gladiatoren - Engasjerende underholdning for alle!
- G.I. Jane - Første kvinne som prøver seg som Navy SEAL
- Thelma & Louise - Vanvittig roadtrip
- Black Rain - Douglas er god som vanlig i en folkelig actionfilm
- Blade Runner - Gjennomført sci-fi-klassiker!
- Alien - Sci-fi klassikeren er fremdeles glimrende som spenningsfilm

Trailer eller filmklipp:

Diskusjon

Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(3,6 av 6 - 23 stemmer)

Kritikker i media

 • Legenden
 • slantmagazine.com
 • Filmfreakcentral.net
 • Aftenposten
 • Filmfront
 • Filmsnakk.no
 • IGN.com
 • New Times
 • Cinerama
 • Captain Charismas Filmblogg
 • 80sreborn.com
 • Chicago Sun-Times
 • Filmdagbok.no
 • Verdens Gang
 • Dagbladet
 • Filmbyen

Land:

Storbritannia

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

20th Century Fox, Universal Studios / Universal Pictures, Embassy International Pictures, Legend Production Company Ltd.

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

   Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk