Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Trick 'r Treat, kanadisk film fra 2007

Komedie, Drama, Grøsser, Thriller Spilletid: 82 minutter Aldersgrense: 18 år

Trailere

  Trick 'r Treat - Trailer 21.04.2009

Endelig en spekket Halloween-hyllest!

[Skrevet av: Tore André Øyås, Dato: 28.10.2016]

Fem sammenflettede historier utfolder seg på Halloween-kvelden. En skolerektor lever et hemmelig liv som seriemorder, en skolejente har muligens endelig møtt den riktige gutten, en gruppe tenåringer drar en bekmørk spøk, en kvinne som hater Halloween må holde ut kvelden med sin skrekkgalne mann, og en gammel grinebiter møter sin likesinnede i en demonisk liten knask eller knep-karakter.

Annonse:

Fyldig og variert tradisjonslek

Regissør Michael Dougherty gjorde sin regidebut i 2007 med denne filmen som altså vever sammen flere både spennende, morsomme og svært Halloween-relaterte temaer og settinger.

Denne hyllesten til kanskje det mest amerikanske av det amerikanske, Halloween, er smått en liten sensasjon i seg selv. Den kanskje mest filmatiserte av alle tradisjoner innen skrekkfilmsegmentet har nemlig interessant nok egentlig aldri helt fått sitt såpass rene genre-, tradisjons- eller kulturelle dypdykk i noen film før.

John Carpenters legendariske ”Halloween” fra 1978 er innom elementer som gresskar, maskebruk, besøk av fremmede på døra, men er aldri egentlig en dyrking eller skildring av tradisjonen Halloween på en veldig dyptpløyende måte. Nyere filmer har også flittig brukt elementer fra den mørke hyllesten til de døde, høsten, livet og døden, men altså overraskende nok ikke så mye som det ”Trick’r Treat” gjør.

 

Flere overraskende vrier

Nå er altså ikke dette noe klassisk narrativ spillefilm i gaten ”Halloween”, nei da kan den mer minne om gode gamle ”Tales from the Crypt” eller ”Creepshow”-serien i stil, hvor spøkelses- og vandrehistorier og andre skrømt ble fortalt i mindre bolker og historier. Dette gjør Doughertys film både underholdende og variert og videre selvsagt noe for alle å like.

Det overhengende preget på filmen er en svært god energi, en tydelig dedikert elsk til Halloween og fenomenets enormt rike visuelle spekter av karakterer, staffasje, pynt, tradisjoner, og rekvisitter.

Det første som møter oss i filmen er da også et svært velsmurt og velfylt boligstrøk med Halloween-feiring hvor det absolutt ikke spares på effektene, på klassisk amerikansk overdrevet men dedikerte vis.

Faren for følelser av overdosering, overdrivelser og too much kommer selvsagt fort frem og kan sikkert for noen trekke filmen ned litt som alt for filmatisk kunstig, til tross for at det er denne svært overdådige tradisjonen man skildrer.

Heldigvis er det rike karaktergalleriet, de forskjellige scenarioene og utfallene av disse med på å krydre og sprite opp det eventuelle inntrykket av klassisk glatt amerikanisering av tema og setting.

Det er eksempelvis gledelig og litt overraskende hvor voldelig, brutalt og heftig særlig barn blir behandlet i denne filmen. Det er lite blod her, men et gjennomgangstema er blant annet at det er barn som blir straffet og får svi her, kanskje i motsetning til hva man hadde forventet seg. Det er jo tross alt barn som skal begå knask eller knep, ikke de voksne.

Her får vi også servert litt selvironi rundt tradisjonens i sannhet svært mange usjarmerende sider som storkonsumering av godteri, griske barn, overflatiske og materialistiske voksne, med mer. Denne vrien og tvisten er med på å gi en bekmørk humor til det hele, mens også et par voksne i sannhetens navn virkelig skal få kjørt seg, absolutt!

 

Morsom og dedikert

Klassiske Halloween-elementer som gresskarutskjæring, godteriinnsamling, utkledningsprosessen og annet er selvsagt sentralt her. Også tradisjonens egentlige opprinnelse fra irsk skikk puttes heldigvis inn og roter slik denne overamerikaniserte versjonen til noe litt mer tradisjonsrikt og gammeldags.

Heldigvis dynkes ikke scener i blod og overdrivelser, nei det legges da heller langt mer vekt på scenografi og stemninger, noe som er gledelig. Relativt uforutsigbare utfall av hovedkarakterenes skjebner trekker også opp!

Navn som Dylan Baker, Anna Paquin og Brian Cox er blant de mer kjente i sentrale roller. ”Trick’r Treat” er på den annen side ikke noe spesielt skummel, da heller mer morsom, fyldig og rik i sin behandling av tema. Som skildring av mye av det amerikanske populærkulturelle viser den oss effektivt rett frem hva hele bråket egentlig er om, og at amerikanerne i hvert fall kan kalles dedikert nok til sin tradisjon!

”Trick’r Treat 2” er visstnok på vei, igjen i regi av Dougherty. La oss håpe på vel så mange morsomheter også i film nummer to, og gjerne også at den blir enda mer skummel og overraskende!

(Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome Norge)
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Godzilla 2: King of the Monsters - Kan det BLI større?!
- Krampus - Juleuhygge med nissens mørke motstykke

Diskusjon

Omtalespalte: Skrekkfilm

I denne spalten trekker vi frem enkeltfilmer innenfor skrekkfilmens verden. Om det er en større kjent grøsser eller en mindre profilert slasher er ikke poenget, mer at filmen skiller seg ut som skrekkfilm, er verdt å fremheve av skrekkfilmer eller rett og slett bare engasjerer på et eller flere nivåer.

Skrekkfilmsjangeren dekker mange undergenre, men hvor fellestrekkene selvsagt ligger i spenningen, det skremmende, i grøsset, deres evner til å frembringe dette i oss. Om dette videre er en typisk slasher, eller mer i retning psykologisk thriller kan begge deler oppfattes som en variant av skrekkfilmen. Skrekkfilmspalten kan inneholde dybdeanalyser så vil det kunne være sjanse for at ting "røpes" mer enn i vanlige kinoanmeldelser.
Les flere spalteomtaler: Skrekkfilm
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(3,7 av 6 - 19 stemmer)

Kritikker i media

 • Trick 'r Treat
 • Thefilmfile.com
 • Slasherstudios.com
 • popmatters.com
 • FEARnet
 • MovieCrypt.com
 • Filmfront
 • Cinerama
 • Filmcritic.com
 • Captain Charismas Filmblogg
 • Horrorfanzine.com
 • Film-nyt.dk

Land:

Canada, USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Warner Bros. Pictures, Bad Hat Harry Productions, Legendary Pictures, Little Sam Films

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.