Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Tony Robbins: I Am Not Your Guru, amerikansk dokumentar fra 2016

Dokumentar Spilletid: 115 minutter

Vi blir med selvhjelpsforfatteren Tony Robbins på jobb

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 09.08.2016]

Tony Robbins er en kjent amerikansk foredragsmotivator. Han har skrevet en rekke bestselgende selvhjelpsbøker og er virkelig en av de største i bransjen. I denne dokumentaren blir vi med på innsiden av Tony Robbins foredragsuke i møte med hans publikum og fans. Vi får se hvordan han gjennom sin evne som menneskekjenner forsøker å forandre folks liv. Om han lykkes og hvordan han gjør det får du se i denne dokumentaren...

Annonse:

Jeg er ikke en person som liker selvhjelpsbøker og jeg har også enda mindre tro på at voldsomt karismatiske personer skal forandre folks liv igjennom å sope inn penger. Dog sier jeg ikke at dette nok vil hjelpe mange, bare at dette bare ikke hjelper meg. Men en kamerat av meg utfordret meg til å se filmen, og da tenkte jeg at jeg kunne gi det en sjanse. Hadde lyst til å slå av hele veien, men min stahet fikk meg igjennom filmen.

Jeg ble igrunnen bare flau av å se denne dokumentaren. Ikke bare driter mange seg totalt ut foran åpent kamera, men de skjemmer seg også ut helt ned i hjerteroten. Mange av de som kommer på disse møtene, har ikke reelle problemer, og det er disse som er verst å se på. Noen av dem har også såpass store vansker som smerter meg litt å se. Disse med svært store utfordringer i livet er de jeg relaterer meg mest til i denne dokumentaren og de representerer dokumentarens største styrke.

Tony Robbins føles som en real fyr, men jeg føler ikke han treffer meg. Han er karismatisk og babler i vei med mye klisjeer som folk vil høre om livet. Han tar sjanser i det han møter mennesker og treffer noen ganger og går andre ganger på noen brølere, men han klarer å hente seg inn igjen og viser også en stor menneskelighet i flere tilfeller da han ikke bare er overkul.

Jeg registrerte at dette var oppført som en dokumentar på Netflix, og selv om den kan omtales som det, følte jeg heller dette var en lang reklamevideo for Tony Robbins og hans fans. Det blir ikke stilt noen kritiske spørsmål i dokumentaren og alt er skildret på en svært subjektiv måte. Med andre ord er dette en dokumentar der vi blir med Tony Robbins noen dager på jobben. Vi får se at Tony hjelper noen personer, men vi får ikke se hvordan det går med dem videre, bare under showene til Tony. Tony fremstår som en slags 'healer' som forsøker å kurere folk for deres problemer.

Reint filmteknisk er også dokumentaren veldig underfortalt. Den er svært simpelt laget og består i nesten bare av Tony Robbins som snakker til kamera eller fra scenen mot, eller med publikum. Følte presentasjonen av innholdet ikke var noe særlig spennende og igrunnen veldig kjedelig i lengden. Det er riktignok noen små kunstneriske grep som da skyene forflytter seg imens vi forebereder oss til nye økter, men det blir med det. Ellers synes jeg heller ikke vi kommer noe særlig inn på Tony Robbins som person, annet enn hvordan han varmt reagerer på enkelte utsagn fra publikum.For meg føltes Tony Robbins som litt av en mediaklovn. Han tjener flesk på alle disse showene der folk betaler den nette sum av 5000 dollar og det er plass til 2500 stykker i salen. Jeg tror han tror på det han sier selv, men jeg tror også han ler hele veien til banken for hvert show. Følte ikke denne dokumentaren gav meg noe å se, men i det minste fikk jeg diskutert innholdet med kameraten min. I det lå det tusen ganger mer underholdning for meg enn å se selv dokumentaren som var en lang pinefull opplevelse.

Konklusjon
Nå har jeg vært veldig hard mot denne ‘dokumentaren’, men det er fordi den er så ensformig og ensidig laget, men om du er fan av Tony eller liker selvhjelpsbøker, er du nok mer i målgruppen for dokumentaren enn det jeg er. Jeg har lest noen selvhjelpsbøker om psykiske problemer, og de er langt fra så generelle som det babbelet som Tony Robbins kommer med. Men det er sikkert mange forskjellige meninger om selvhjelp, men på dette stadiet som Tony opererer, blir alt for amerikansk for lille meg. Synes det hele er litt spekulativt å hjelpe folk på denne måten. Folk som sliter med selvmordstanker tenger mye mer oppfølging enn det de kan få ut av en uke med ord fra scenen og en personlig samtale.
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile - Sirkus Bundy og hans personligheter.
- Blair Witch 2 - Fra skogen til fabrikken for å analysere en hekseblackout!

Trailer eller filmklipp:

Diskusjon

Omtalespalte: Streaming

Filmfront forsøker å gi deg overblikk i det enorme streaming-tilbudet. Filmfront anmelder stort og smått av det som kommer av filmer og TV-serier på streaming.
Les flere spalteomtaler: Streaming
Les mer om dokumentaren
Gjennomsnittskarakter:
(2 av 6 - 2 stemmer)

Kritikker i media

  • Tony Robbins: I Am Not Your Guru
  • Filmfront

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.