Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Unbreakable, amerikansk film fra 2000

Drama, Mysterie, Thriller, Sci-Fi Spilletid: 106 minutter Aldersgrense: 15 år

En annerledes superheltfilm

[Skrevet av: Ole Marius Repstad, Dato: 12.02.2016]

David Dunn overlever et togkrasj, som tar livet av 131 personer, uten skramme. Han begynner å spørre seg selv om det var ren flaks eller om det kan ligge noe annet bak hendelsen. Den mystiske Elijah dukker så opp for å komplisere alt sammen.

Annonse:

Når man går for å se en superheltfilm i dag forventer man seg mye action og en overdreven handling som er vanskelig å tro. Unbreakable er en vaksine for dem som er lei av bråkete superheltfilmer som går langt over toppen. Dette er ikke ment å være kritikk mot dagens superheltfilmer, men heller en beskrivelse av Unbreakable, som er et mer jordnært og realistisk forsøk på å vise en mer menneskelig side ved å oppdage at man muligens har krefter utenfor det normale.

Unbreakable er en film som starter med et mysterium og følger så opp med å skrelle av lag etter lag for å komme til kjernen, for hvor kommer kreftene til David Dunn fra? Hele poenget med filmen er at David ikke tror at han har krefter, men som etter hvert innser at han kanskje har det. Selv om filmen ha et tregt tempo, noe som også er en forskjell fra dagens superheltfilmer, er flyten naturlig med tanke på hvordan David prøver seg frem med kreftene sine.

Hovedpersonene er vanskelige å beskrive, de er både komplekse samtidig som de er typer, men det at de er typer blir ikke avslørt før mot slutten. David Dunn er bare en vanlig mann som jobber som en sikkerhetsvakt, men som tydeligvis aldri ser ut til å kunne skade seg. I tillegg har andre krefter som ikke gås dypt nok inn i, noe som sannsynligvis burde ha blitt gjort. Det gis heller aldri noen svar på akkurat hvor kreftene kommer av. Men dette kan også komme av det menneskelige elementet ved filmen, altså at vi ikke er ment å vite hvor det kommer fra, og bare ta det for å være god fisk. Totalt sett er det god karakterutvikling av David Dunn, som spilles ganske stoisk, men troverdig, av Bruce Willis.

Den andre hovedpersonen i Unbreakable er Elijah Price, en mann som er født med sykdommen Osteogenesis Imperfecta Type I, en form for medfødt benskjørhet. Elijah er helt motsatt av David Dunn, han brekker lett, mens David ikke får en skramme av noe som helst. Elijah er svært fascinert av tegneserier og superhelter, og han har derfor en vill teori om Davids krefter. Det er også når Elijah oppdager David at alt settes i gang. Men det er vanskelig å si noe om hans utvikling uten å spolere sentrale deler av handlingen, så jeg nøyer meg med å si at det er Elijah som driver handlingen fremover, gjør alt interessant og spilles på en slik måte av Samuel L. Jackson at man kan ha medfølelse for karakteren samtidig som man kan tenke seg at det er noe rart med han.

Det jeg likte ved Shyamalans forrige film, The Sixth Sense, var hvordan svaret på alt var så nærme at man ikke kunne tydelig se svaret før det ble avslørt, og det er noe som er videreført i Unbreakable. Løsningen på alt er hele tiden rett under nesen på seeren, men man innser ikke helt hvor det bærer hen før det blir avslørt. Det er regien som igjen binder sammen alt når det kommer til å løse opp suppa bestående av mysterium-, thriller- og superheltelementer ved å sakte, men sikkert, komme til kjernen av saken etter hvert som handlingen går fremover.

Du har også det menneskelige ved Unbreakable som går på Davids familieliv som gjør karakteren til en mer realistisk person som ikke må bekjempe haugevis av fiender, men som må streve for at familielivet skal henge sammen. Dette er også et moment som virker litt overflødig til tider, og mest av alt brukes det bare for å sette kreftene i fokus. Mens kona ikke tror på at han har krefter, er sønnen overbevist om at David har mer å fare med. Det er noen av disse scenene, spesielt de som gjelder David og kona og hvordan de vil finne tilbake til hverandre, kunne ha blitt kuttet ut. De er der for å tvinge frem minnene om hvordan kreftene hans oppstod, men gir få svar. I tillegg er det nok av andre ting som skjer i filmen, det er ikke nødvendig å ha enda en underliggende handling.

Unbreakable er en nedtonet superheltfilm som fokuserer mer på realisme og mystikk rundt superkrefter enn overdreven bruk av superkrefter. Filmen er spennende til siste slutt ettersom lag etter lag skrelles av før avslutningen. De to karakterene David Dunn og Elijah Price er drivende gode og spilles godt av Bruce Willis og Samuel L. Jackson. På den negative siden kunne noe av familielivet ha blitt sløyfet og flere av kreftene bli utforsket mer.
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Glass - Superkreftenes sluttkamp er en variert opplevelse
- Split - En god psykologisk thriller fra M. Night Shyamalan

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Glass - Superkreftenes sluttkamp er en variert opplevelse
- Split - En god psykologisk thriller fra M. Night Shyamalan
- The Visit - En leken og frisk Shyamalan er tilbake!
- After Earth - After Shyamalan?
- Luftens siste mester - Nær total fiasko for Shyamalan
- The Happening - Ukens Happening
- Lady in the Water - Et annerledes eventyr satt til vår tid
- The Village - En av Shyamalans mer undervurderte filmer
- Signs - Fengende romvesenfilm, men drar noe ut
- Den Sjette Sansen - Fantastisk kul ved første gjennomsyn

Les også andre anmeldelser av utgivelse:
- Frisk, annerledes, smart, psykologisk thriller

Trailer eller filmklipp:

Diskusjon

28.11.2012 sier Pål Frostad: Så bra du også likte denne filmen. Følte også denne filmen hadde noe for seg og Shyamalan kunne virkelig lage film i gode gamle dager. Håper at han kommer seg tilbake på rett spor, fordi jeg hatet The Last Airbender...
28.11.2012 sier Jacob: Etter å lest din anmeldelse fikk jeg lyst til å se denne, og det fikk jeg nå også gjort :) 100 % enig i hvert ord du skriver. Den er noe treg, men den har en litt ekkel stemning hele veien som jeg fant svært spennende. Willis og Jackson spiller som vanlig godt. En svak femmer her og.
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,7 av 6 - 24 stemmer)

Kritikker i media

 • Unbreakable
 • Cinemablend.com
 • Aftenposten
 • Filmfront
 • Se og hør
 • Cinerama
 • Filmbyen
 • Filmz.dk
 • Thefilmfile.com
 • Captain Charismas Filmblogg
 • Verdens Gang
 • Dagbladet
 • Dagsavisen
 • NRK P3 - Filmpolitiet

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Touchstone Pictures, Blinding Edge Pictures, Buena Vista

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.