Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Julekongen - Full rustning, norsk film fra 2015

Barn, Familie Spilletid: 93 minutter Aldersgrense: 6 år

Trailere

  Julekongen - Full rustning - Trailer 25.09.2015

Sjarmerende og morsomt førjulsmareritt

[Skrevet av: Tore André Øyås, Dato: 12.11.2015]

Det er en ondskap som hersker i Ridderdalen, og jula er avlyst. Mira er dypt bekymret fordi familien har så dårlig råd at de har problemer med å få tak i julepynt, noe hun selv akter å gjøre noe med. Storebror Kevin drømmer på sin side om prinsesse Eiril i Ridderdalen som han traff da han sammen med søster Mira fant den hemmelige dalen, full av spennende eventyr, onde trollmenn og prinsesser. Hulen som ledet dit er igjen nå åpen, men den onde trollmannen Snerk har fått kloa i den magiske rustningen som han knebler Ridderdalen med. Mira og Kevin må trå til for å redde julen for både folket i dalen og seg selv!

Annonse:

Basert på NRKs julekalender er nå denne helaftens spillefilmen her. Gledelig er det å se at mye av den samme kvaliteten både er tilstede, samt at en veldig vellykket balansert blanding av eventyr, spenning og ikke minst humor er ivaretatt og godt gjennomført. Regi for også denne filmen er Thale Persen, noe som synes som et klokt valg.

Noe av det første som slår en i filmens første del er hvor lekende lett og underholdende alt er, i presentasjonen av familien Gran, Mira og Kevins karakteristiske far og mor, naboene, miljøet i gata, samt det samme på den andre ”siden” i Ridderdalen. Variasjonen mellom disse stedene gir en spennende, underholdende og pirrende stemning som virkelig river oss med. Vekslingen mellom disse stedene gir dessuten noen avbrekk og tidvise små søte cliffhangere innad i historien som gjør veldig godt for den narrative helheten.

Det andre som funker ypperlig er humoren, både i manus og i skuespill/karakterer, noe eksempelvis Miras foreldre er gode eksempler på. En annen karakter som føles forfriskende og på kanten til dristig er den onde Mugg, ei lita jente som forguder ondskap og elsker å være deprimert og stygg. En herlig og sjelden karakter dette som nærmest virker som snytt utav ”Game of Thrones”-landskapet.

Det er ikke vanskelig å skjønne at denne fusjonen mellom fantasi og virkelighet, spesielle og morsomme karakterer, treffer barna godt, og disse vil trolig sitte som forsteinet i oppslukt hengivenhet også til denne filmen. Man kan likevel savne litt magi og storslåtte filmatiske grep og scener, tross alt, siden dette ikke er ment for tv men for kino. Bildene av det store flotte slottet og landsbyen er vel det meste som kan sies å passe til kinoformatet sånn sett. Produksjonen preges også litt av den der typiske norske filmtradisjonen med at enkelte scener føles litt halvhjertet her og der, dvaske, som at man ikke har gitt hundre prosent og bare skutt en tagning og sett seg fornøyd. Særlig i barnas skuespill føles det tidvis litt enkelt og det slår en flere ganger om man virkelig har jobbet like godt med alle (barne)skuespillerne her.

Musikken er et storslått familieeventyr verdig i en nærmest Danny Elfmansk grandiost og svingende musikkspor som likner merkelig (og mistenksomt?) mye på hans musikk til ”Et Førjulsmareritt”. Til slutt kommer en dvask ende på filmvisa som ikke er all verdens, og som ytterligere forsterker filmens trekk med å ikke ha de heeeelt storslåtte scenene man kanskje kunne ha håpet på. Som familieunderholdning nå frem mot jul er likevel ”Julekongen” absolutt å anbefale med sine mange sjarmerende sider av likandes ufarlige underholdningskvaliteter.
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Julekongen - Julekongen - Sesong 1 - Perfekt førjulsmagi med riddere, mystikk og eventyr

Diskusjon

Omtalespalte: Julefilm

Her omtales alle små og store julefilmer
Les flere spalteomtaler: Julefilm
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,5 av 6 - 27 stemmer)

Kritikker i media

 • Bergens Tidene
 • FilmMagasinet
 • God Kveld Norge (TV2)
 • Romerikets Blad
 • Fedrelandsvennen
 • Filmsnakk.no
 • KinoMagasinet
 • Roysskriverier.blogspot.no
 • Dagbladet
 • Side2
 • Stavanger Aftenblad
 • NRK P3 - Filmpolitiet
 • Filmfront
 • Gudbrandsdølen Dagningen
 • Verdens Gang
 • Adressavisen
 • Barnevakten.no

Land:

Norge

Språk:

Norsk

Filmselskap:

Storm Film AS

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.