Personvern og cookies

Filmfront.no er ansvarlige for dine data. Vi bruker coockies for å logge inn og innhente samtykke.

Vi bruker tredjeparts Cookies for:
- Høre podcast med Spotify
- Streamingwidget til Justwatch for å vise om hvilke streamingplatformer en film er tilgjengelig på.


|
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast
 
 

Anmeldelse av Star Wars - Episode 4 - Stjernekrigen (Star Wars), amerikansk film fra 1977

Action, Sci-Fi, Eventyr, Fantasi Spilletid: 121 minutter Aldersgrense: 11 år

Omtalespalte: Sci-fi

Dette er en omtalespalte for sci-fi-filmer som anmelder på en eller annen måte fått et forhold til. Det er ikke nødvendigvis bare kritikerroste sci-fi-filmer som trekkes frem, men også andre sci-fi-filmer som har formet vår interesse for sjangeren.

Science fiction er en sjangerbetegnelse for filmer og TV-serier som skildrer en tenkt framtid eller verden med fantastisk teknikk og spennende vitenskapelige fenomener. Noen filmer vil balansere litt på yttergrensen av sjangeren, mens andre igjen vil være mer klassisk sci-fi.
Les flere spalteomtaler: Sci-fi

Eventyrlig sci-fi på sitt beste

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 11.10.2015]

Borgerkrigen raser. Opprørernes romskip opererer fra en skjult base og har vunnet sin første seier over Ondskapens Imperium. Opprørernes spioner har stjålet de hemmelige tegningene til Imperiets sterkeste våpen: Dødsstjernen, en pansret romstasjon som kan tilintetgjøre en hel planet. Forfulgt av Imperiets onde agenter raser prinsesse Leia hjemover. Med seg har hun
de stjålne tegningene som kan redde folket hennes og sikre freden i galaksen...

Nylig kjøpte jeg meg Star Wars på nytt på Blu-ray for å kose meg skikkelig med dem. Jeg elsker Star Wars, men er ikke så blodfan at jeg anskaffer meg filmene uten Special Edition. Har sett Star Wars (1977) på kino da den kom i Speceal Edition i 1997, og det var en stor opplevelse. Å se Star Wars igjen med lerret og projektor på blu-ray, var også en fet opplevelse. Jeg merket at det var noen år siden forrige gang jeg så Star Wars, og jeg var derfor klar til å suge inn inntrykk.

Begynnelsen er jo episk på denne første Star Wars-filmen. Det starter med robotene C-3PO og R2-D2 som forsøker å holde seg utenfor trøbbel når de rømmer fra fiendens styrker. Overraskende mye action i begynnelsen av filmen. Her får vi deilige kamper mellom opprørerne og Keiserens styrker. Det er noe eget når man får se de ikoniske Stormtrooperdraktene. For meg er disse nesten som en våt drøm fra barndommen. Det er vel ikke få som har villet ofre alt for å få en slik drakt til sin egen disposisjon. Da hadde man garantert vært karnevallets ubestridte midtpunkt.

Nå skal det understrekes at Star Wars ikke er reinspikka sci-fi i vanlig forstand. Star Wars-universet er jo en helt annen galakse med helt nye naturlover. Det er utrolig mye eventyr i Star Wars og man merker at filmen er laget for langt mer enn de som bare elsker reinspikket sci-fi. Star Wars er en herlig virkelighetsflukt og er nesten like episk som Ringenes Herre bare i rommet.

Det er noe helt eget med Star Wars. Universet er så rikt med masse storslåtte naturomgivelser på mange vidt forskjellige planeter. Vi treffer mange vidt forskjellige romraser som lever på forskjellig vis. Man får så mange typer og staben har virkelig gjort en super jobb med å sette sammen ting her. Det gjelder egentlig alt vi får presentert. Alle romvesen har sin unike fremtoning. Men får inntrykk av å få innblikk i en levende verden. Alle romskip og design på hus og bygninger er helt fantastisk. Jeg elsker at ting ser brukt og slitt ut som bærer preg av at ting virker mer naturlig.

Regissør George Lucas viste verden at han hadde noe for seg som filmskaper når han gav ut Star Wars i 1977. Filmen var så gjennomført på alle plan at folk gikk mann av huse verden over for å få med seg denne perlen på kino og er en verdens største kassasuksesser. Star Wars revolusjonerte filmverdenen. Den gjorde at sci-fi ble en sjanger å regne med og den banet veien for en rekke store sci-fi-klassikere. Effektene var også i særklasse for sin tid. Sjelden har man sett mer kreativ effektmakeri og grensene er virkelig pushet til det ytterste. Musikken er også kanskje det mest kjente og kjære themen som noen gang er laget og noe som virkelig var med å sette John Williams på kartet.

Det er vanskelig å beskrive hva som gjør Star Wars så bra på få linjer. Jeg har beskrevet noe av det, men det viktigste er den fete settingen og de makeløse rollefigurene som man bare må elske. Her finner man noe for en hver smak enten man er god eller liker bare badguys. Rollegalleriet er variert med den søte Prinsesse Lea, den unge og lærerike Luke Skywalker, den rufsete Han Solo, den onde og sorte Dart Vader, i tillegg til Chewbacca, C-3PO, R2-D2 og Obi Wan Kenobi. Man skal heller ikke glemme at lyssabler er vanvittig tøft og at scenografi er stilg som få. Man har fått mye igjen for både klipping og etterarbeid. Det er ikke mye som skulle ha vippet dette over i det nesten parodiske, men Star Wars klarer balansen til det fulle og er alltid der den bør være, nær underholdningsperfeksjonen.

Konklusjon
Dessverre var det ikke før sent i tenårene at jeg så Star Wars for første gang. Likevel var det en film jeg raskt ble glad i. Det er noe spesielt med denne første filmen som startet Star Wars-galskapen. Alt begynner strålende og heldigvis tar også oppfølgerne verden til nye høyder de også. Hver Star Wars-film har sin greie og denne første omgangen satt standarden. Vi får introdusert det kule og rike persongalleriet. Digger at det er litt dybde i eventyret og at man føler at noe også skjer i kulissene. De onde kreftene ulmer, men man har stor tro på den gode siden som klamrer seg til et lite og nytt håp. Har nølt noe med å trekke inn Star Wars i spalten, da det er mye eventyr i fremstillingen, men vi får også noen herlige sci-fi-øyeblikk med stilige miniatyrmodeller som ser stilig ut som få. Mye av romskipscenene er noe av det ypperste man finner fra denne tiden. Med andre ord gjorde George Lucas veldig mye riktig med Star Wars som også tok folket med Stormtroopere.
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Star Wars: Obi-Wan Kenobi - Obi-Wan Kenobi - Sesong 1
- Star Wars: Andor - Andor - Sesong 1: Blodseriøs og dyster Star Wars-serie
- The Book of Boba Fett - The Book of Boba Fett - Sesong 1
- Star Wars - Episode IX: The Rise of Skywalker - Skuffende siste innslag i Skywalker-sagaen
- The Mandalorian - The Mandalorian - Sesong 1: En fantastisk Star Wars-serie
- Solo: A Star Wars Story - Pen og detaljrik forhistorie om Han Solo
- Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi - Heidundrende underholdende generasjonsskifte!
- Rogue One: A Star Wars Story - Svært underholdende og Star Wars-tro!
- Star Wars: Episode VII - The Force Awakens - Kvalitetsspekket og imponerende underholdende kraftoppvåkning
- Star Wars: The Clone Wars - En dårlig start på en fantastisk serie
- Star Wars - Episode 3 - Sithene tar hevn - Klisjemessig, men med kul bakgrunnshistorie
- Star Wars - Episode 2 - Klonene Angriper - Bedre og mer severdig enn sin forgjenger
- Star Wars - Episode 1 - Den Skjulte Trussel - George Lucas, hva skjedde?
- Star Wars - Episode 6 - Jedi-Ridderen Vender Tilbake - Den gode gamle Star Wars-finalen
- Star Wars - Episode 5 - Imperiet slår tilbake - Oppvisning i effektmakeri, underholdning og filmkunst

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Star Wars - Episode 3 - Sithene tar hevn - Klisjemessig, men med kul bakgrunnshistorie
- Star Wars - Episode 2 - Klonene Angriper - Bedre og mer severdig enn sin forgjenger
- Star Wars - Episode 1 - Den Skjulte Trussel - George Lucas, hva skjedde?
- Siste natt med gjengen - Drama om å være ung under optimismens USA
- THX 1138 - George Lucas sin første film er spesiell for sin tid

Les også andre anmeldelser av utgivelse:
- Spesialeffektparadis
- Storslått romeventyr

Diskusjon

15.02.2010 sier Kristine Oseth Gustavsen: Veit du, jeg skjønner veldig godt hva du mener, for jeg hadde litt problemer med å trykke på firestjernersknappen sjøl. Likevel tenker jeg at jeg liker Episode V en god del bedre, men for meg er heller ikke den en sekser, så... da blei det sånn. Men som sagt, jeg skjønner faktisk poenget ditt inderlig godt x)
15.02.2010 sier Pål Frostad: Jeg digger denne filmen og kan legge til at jeg ikke hadde ikke noe forhold til den som liten som så mange andre. Det er noe eget med de gamle Star Wars-filmene. Det er et eget driv og en atmosfære som gjør dem helt spesielle. Skjønner ikke helt hvordan du ikke kan premiere denne filmen med mer enn en firer, men du skal selvsagt ha rett til å mene hva du vil ;)
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(5,4 av 6 - 73 stemmer)

Kritikker i media

 • Star Wars - Episode 4 - Stjernekrigen
 • Filmfront
 • Se og hør
 • Cinerama
 • RogerEbert.com
 • theactionelite.com
 • Chris Stuckmann (Youtube)
 • Jeremy Jahns (Youtube)
 • Martin Seth Filmblogg
 • Aftenposten
 • Dagsavisen
 • Filmz.dk
 • Filmdagbok.no
 • Verdens Gang
 • Dagbladet

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

20th Century Fox

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 

«Den første julen i Skomakergata»

 

«There's Something in the Barn»

 

«The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes»

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

   Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk