Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES

Filmfront.no bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi en bedre brukeropplevelse. Se link over for hva informasjonskapsler brukes til.
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast

Anmeldelse av Drageløperen (The Kite Runner), amerikansk film fra 2007

Drama Spilletid: 122 minutter

Trailere

Drageløperen - Trailer 06.02.2008

Om et land som forandres

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 01.02.2008]

Amir og Hassan er bestevenner og vokser opp i Afghanistan på 1970-tallet. Det er et trygt land med mye harmoni. Hassan er alltid tro mot sin bestevenn Amir, mens Amir ikke alltid er like snill med Hassan. De to vennene skiller lag like før uroen ulmer i landet. Sovjet inntar Afghanistan og Amir må flykte fra Afghanistan. Det splitter de to vennene, men skjebnen vil at de skal møtes igjen...

Annonse:

Filmen begynner som en koselig affære mellom to gutter som er gode venner. I begynnelsen er alt trygt og godt i Kabul og alle koser seg. De to bestevennene flyr mye drage som liten og konkurrerer om hvem som kan kutte flest tråder med dragene sine. Når tråden kuttes flyr dragen fritt omkring og da løper alle ungene etter dragen din. Den som får tak i dragen er da ny eier. Amir vokser opp i en rik familie med en kjærlig far som tar godt vare på sine tjenere. I denne perioden serverer filmen mye varm og koselig humor.

Da Sovjet inntar Afghanistan endrer filmen brått karakter. Vi følger Amir og faren som må flykte fra landet på grunn av farens sterke uttalelser mot kommunismen. Det blir en spennende flukt fra et Afghanistan under okkupasjon. Amir og faren ender til slutt opp i USA der Amir tar opp sin historieskrivning, han som liten var så glad i, og blir forfatter. Som voksen vil Amir gjøre opp sin urett mot sin gamle venn Hassan, og drar tilbake til et meget farlig Afghanistan. Her endrer filmen seg til litt å bli en thriller.

Dette er på mange måter en veldig sterk historie om hvordan et land forandres så til de grader til å bli et veldig totalitært og utrygt land. Filmen tar også opp kontroversielle temaer som seksuell trakassering av gutter, etniske motsetninger og steining av kvinner. Det er kanskje derfor det er blitt forbud mot å vise denne filmen i Afghanistan.

Det er blitt en spennende, sterk og engasjerende film. Dette tror jeg alle har godt av å se. Filmen baseres på boken Drageløperen, som er en bestselger verden over. Jeg synes uten å ha lest boken at ikke filmen lider av å være en 'bokfilmatisering'. Det hele er blitt en meget god film som forteller noe av det som kan være grunn til den vanskelige situasjonen i Afghanistan. Skuespillet er ekte og upåklagelig, en føler virkelig at en følger ekte familier. Et solid terningkast fem fra meg.

Se om film er på streaming:

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Kristoffer Robin og Ole Brumm - Uventet tungt og middels fengende fra Disney
- World War Z - Klassisk blockbuster om zombieinvasjon
- Machine Gun Preacher - En hardtslående film som kommer litt tregt i gang
- James Bond - Quantum of Solace - Usammenhengende og uklar actionkompott
- Stranger Than Fiction - En finurlig historie med morsom vri
- Finding Neverland - Magisk reise inn i skapelsen av Peter Pan og hans verden
- Monster's Ball - En film fylt med sex, drap, hat, familieproblemer og kjærlighet...

Les også andre anmeldelser av utgivelse:
- Vakker vold fra Afghanistan

• Berlingske.dk
  • Cinemazone
  • Filmz.dk
  • Natt&Dag
  • Ekstra Bladet (Danmark)
  • Lydogbilde.no

Land:

USA

Språk:

Engelsk, Russisk, Dari, Pashtu, Urdu

Filmselskap:

Sidney Kimmel Entertainment, MacDonald/Parkes Productions, Neal Street Productions, Participant Productions, Wonderland Films

Medvirkende

Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES