Olav er forelsket i Liv Holm som han skal ha barn med. Det er bare det at han er gift med sin kone Vera. Nå mangler bare skilsmissen for at han igjen kan gifte seg med sin nye flamme. Når han kommer på besøk til Vera for å skrive under skilsmissepapirene, blir han lurt opp i stry. Rett etter at Olav har forlatt huset, blir nemlig Vera myrdet, og neste dag peker alle beviser mot Olav. Liv blir helt fra seg da Olav blir fengslet for mordet på sin egen kone, men etter å ha hørt bevisene føler hun at det er noe som ikke stemmer med virkeligheten...
Advokaten med mange jern i ilden
Filmen starter med at en dommer leser opp en tiltale. Retten finner tiltalte skyldig i urettmessig ha lurt til seg 2534 kroner, et gullur og en teaterkikkert fra enkefru Hilda Knagenstolth. Han er også skyldig i bedragerier. Bedrageren blir dømt til ett års fengsel. Advokat Einar Bagle har ført saken for bedrageren. Journalisten Olav møter Einar (Veras bror) etter saken er ferdig. De diskuterer at Olav ønsker skilsmisse fra Vera.
Fiffig forbrytelse
Plottet for denne filmen er faktisk ganske fiffig. En advokat som ønsker å drepe sin egen søster og få det til å se ut som ektemannen hennes har gjort det. Alt er planlagt møysommelig slik at alle bevis peker mot mannen som ikke kan forsvare seg selv. Men selvfølgelig skjer det uforutsette ting som advokaten ikke hadde sett for seg. Nå må han handle forsiktig slik at han ikke blir avslørt. Det blir med andre ord mange baller i luften og enda flere bevis som må plantes slik at han kan på ny bevise sin uskyld.
God regi
Nils R. Müller (Vi gifter oss) har laget flere minneverdige filmer og dette er også en film som er verdt å notere seg på hans merittliste. Müller klarer å skape en meget bra atmosfære i filmen. Det hele er skutt i sort hvitt, og er bra lagt opp med tanke på å formidle alt som skjer på en overbevisende måte. Det er ikke hver gang man ser en norsk kriminalfilm som er så gjennomarbeidet og flott som denne. Det er en veldig mystisk stemning i filmen. Man vet liksom ikke helt hva som foregår og hvorfor. Filmen innehar også grei variasjon i fotoarbeide og er proff laget i norsk målestokk med gode klipp og filmmontasjer.
Hitchock-lignende
Ingen skal i alle fall si at dette ikke er spennende saker. Det blir dog veldig mye informasjon på kort tid i begynnelsen. Det er litt lange scener her med mye konversasjoner, og man skal være skjerpet for å få med seg alle detaljene. Noen ganger kan filmen føles litt for omstendelig og tung, men det er nok meningen for å bygge opp under et så fiffig scenario. Det jeg digger med denne filmen er at man ikke vet hva som venter en på forhånd. Filmen er åpenbart inspirert av noen av Alfred Hitchocks filmer. Man kjenner igjen stemningen og måten å presentere ting. Uten at dette er fult så genialt som Hitchock på sitt beste, så klarer imidlertid Müller å skape en film som lykkes bra i det den forsøker seg på. Dette er en film i mørkere toner med temaer som hat, hevn og sjalusi.
Oppsummering
Jeg må si at jeg var litt skeptisk på forhånd foran denne filmen. Norske mysteriefilmer er sjelden gode, men denne klarte å overraske en del. Det hele er meget bra konstruert, med et manus med veldig mange detaljer. Filmen er også svært spennende og oppslukende og man er ikke sikker på hvordan det hele vil ende. Man sitter nærmest å biter negler mot slutten. Jeg er også Hitchock-fan og følte at man faktisk fikk en hyllest til filmer som ‘Rope’ eller ‘Dial M for Murder’. Dette var igrunnen svært minneverdig for å være norsk og jeg ble svært positivt overrasket over denne lille godbiten. Det mangler kanskje det siste lille ekstra, men jeg ruller en meget sterk firer på terningen for en film som underholder solid.
NRM-Film