Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES

Filmfront.no bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi en bedre brukeropplevelse. Se link over for hva informasjonskapsler brukes til.
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast

Anmeldelse av Alien, engelsk (britisk) film fra 1979

Thriller, Sci-Fi, Monster-film, Grøsser Spilletid: 117 minutter Aldersgrense: 18 år

Omtalespalte: Sci-fi

Dette er en omtalespalte for sci-fi-filmer som anmelder på en eller annen måte fått et forhold til. Det er ikke nødvendigvis bare kritikerroste sci-fi-filmer som trekkes frem, men også andre sci-fi-filmer som har formet vår interesse for sjangeren.

Science fiction er en sjangerbetegnelse for filmer og TV-serier som skildrer en tenkt framtid eller verden med fantastisk teknikk og spennende vitenskapelige fenomener. Noen filmer vil balansere litt på yttergrensen av sjangeren, mens andre igjen vil være mer klassisk sci-fi.
Les flere spalteomtaler: Sci-fi

En av de viktigste sci-fi-filmene i historien!

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 10.03.2014]

Alien er en film fra en av de mest populære sagaer i sci-fi-historien. Vi besøker først romskipet Nostromo med et mannskap på syv. De er på vei tilbake til jorden med 20 millioner tonn malm. Etter å ha sjekket ut et nødsignal fra et fremmed romskip, blir en av mannskapet angrepet av en fremmed liten skapning. De tar ham ombord med skapningen festet til hodet. Da de begynner å utforske skapningen, finner de ut at den er den perfekte organisme, og noe man aldri spøker med...

Annonse:

Allerede i åpningen får man frysninger

Filmen begynner på magisk vis med at vi får se verdensrommet med en vanvittig rolig stemningsskapende filmmusikk av Jerry Goldsmith. Stemningen er litt mystisk og indikerer at det er litt stille før stormen. Vi får først gli langs undersiden av det gigantiske romskipet før vi entrer inn det aller helligste på innsiden, der vi får en omvisning med et kamera som snor seg gjennom de tomme gangene. Det er et romskip stappet med teknologi. Computeren ombord mottar en melding imens vi ser besetningen sover. Like etter våkner de til liv for en ny dag. De starter med en god frokost der vi begynner å bli kjent med den sosiale gjengen. En av dem tar med kaffekoppen inn i datarommet til skipscomputeren, kalt ‘Mother’.

Handling fra første stund
Det viser seg at ‘Mother’ har plukket opp et signal fra en ukjent kilde mens de sov. Det er et akustisk signal som blir repetert etter et intervall på 12 sekunder. Besetningen diskuterer hva de skal gjøre. De er tross alt et kommersielt skip og ikke noe redningsfartøy. Mannskapet ønsker betaling for tiden de bruker å etterforske, men etter å ha fått servert en klausul i kontrakten deres av en regelrytter, som sier at de er pliktig til å undersøke alle saker som involverer intelligent liv, er gjengen med på å undersøke saken nærmere.

Mitt første store sci-fi-møte
Dette var filmen som for alvor fikk meg interessert i sci-fi. Jeg var vel rundt 11-12 år da jeg så denne filmen første gang og den gangen var dette en film som satte store inntrykk. Den føltes ulidelig spennende og jeg likte også det momentet at man føler man er med på en oppdagelsesferd ut for å finne ukjent liv. Den eventyrlystne stemningen minnet meg litt om filmer som blant annet Indiana Jones, bare at dette er i rommet. Man får frysninger flere ganger i filmen. Både over hvor tøft alt ser ut, men også fordi filmen utvikler seg til litt av en thriller etter hvert, og har også en del grøsserelementer. Det er noe med den skapningen man finner og skal observere. Den har forskjellige faser og er litt av en marerittaktig skapning som man lett kan få vonde drømmer om.

Holder seg bra
Jeg har sett denne filmen utallige ganger og får aldri nok av den. Denne gangen valgte jeg å se ‘director’s cut’ som har noen små justeringer for å tilpasse seg til DVD formatet, samt at regissør Ridley Scott har lagt til litt materiale for å forbedre filmen. Alien holder seg også godt som film den dag i dag, selv om det er 35 år siden den ble laget. Det er så mange elementer med filmen som gjør den høyst interessant. Etter hvert vet man ikke helt hvem man kan stole på da noen av crewet ikke er helt den de gir seg ut for å være. Det blir litt av en klaustrofobisk stemning i romskipet med en ukjent organisme løs som viser seg å være alt annet enn harmløs.

Gjennomført produksjonsdesign
Det er kult å se en fremtidsfilm der alt er så gjennomført som dette. Vel er det litt mye ledninger, blinkende dioder og annet eldre datateknologi, men det er gjennomført over hele linjen. Designet på romskipene ser stilige ut. Vi får mye tid med både romskip, teknologi og selvsagt den nye livsformen de møter underveis. Jeg liker det organiske formen på det nye romskipet de undersøker. Det sies at designet på romvesen og alt interiøret i det organiske romskipet kan takke Alejandro Jodorowskys og hans overambisiøse skrinlagte Dune-prosjekt for sin inspirasjon. Det hele ser ihvertfall vanvittig stilig ut og ulikt alt annet man hadde sett før denne filmen hadde premiere.

Filmens spiller på flere kort
Det er mange magiske scener her som da undersøker de store eggene i romskipet og en av mannskapet blir offer for en ‘facehugger’. Jeg skal ikke avsløre resten av disse magiske øyeblikkene som det er mange av underveis her. Man får nesten ikke bedre sci-fi enn dette. Det er svært imponerende at man klarte å lage slik nærmeste perfeksjon tilbake i 1979. ‘Alien’ satte standarden for hva man kunne forvente seg av sci-fi. Og det at man får en solid kvinnerolle i front er også uventet, men noe som fungerer glimrende. Og nettopp denne rollen gjorde Sigourney Weaver til en skuespillerinne på alles lepper. Hun spiller fjellstøtt og leverer den rollen man sympatiserer mest med her. I ettertid har hun repriset sin rolle i hele tre oppfølgere til Alien.

Skremmende romvesen
Man kommer ikke helt utenom å snakke om den åttende passasjeren også. De fleste har nok sett denne filmen, men jeg skal ikke røpe for mye. Jeg kan si at det er nok den mest imponerende monsterskapningen jeg har sett på film noensinne. Man digger simpeltent hvordan skapningen er skrudd sammen. Om man liker filmer som 'Gremlins' med skapninger med forskjellige stadier, så er dette hakket mer realistisk og mye mer skremmende. Egenskapene til skapningen, både i form fra forsvarsmekanismer og dens måte å bevege seg på, er noe som alene skaper en fascinasjon for skremmende intelligente skapningen.

Oppsummering
Jeg liker også godt de tvistene som er en viktig del av filmen, både for å forklare det som skjer, men også for å skape ekstra interessemoment i filmen. Det at man ser at hele filmen er så gjennomarbeidet er noe som varmer mitt hjerte. En annen ting som man liker godt her er at filmen nærmeste blir mer og mer intens etter hvert som den nærmer seg slutten. Dette er med andre ord en thriller som man ikke får trygghet før rulleteksten setter inn. For hver gang jeg ser filmen, liker jeg den nesten bare bedre og bedre. Ridley Scott kan virkelig være stolt over å ha skapt dette mesterverket av en film som har betydd så mye for sci-fi historiens popularitet.

[ Foto/Copyright: Fox ]

Se om film er på streaming:

Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Alien: Covenant - Gjennomarbeidet og spennende Alien-comeback!
- Prometheus - Solid sci-fi som varmer hjertet, men ikke helt Ridley Scotts beste
- Aliens vs. Predator: Requiem - Romvesen har krig på jorden enda en gang
- AVP - Alien Vs. Predator - Actionpreget versusfilm om ikoniske romvesen
- Alien - Oppstandelsen - Special edition er fint severdig
- Alien 3 - En enklere monstergrøsser
- Aliens - Noe av det ypperste innenfor sci-fi

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- House of Gucci - House of Gaga!
- Alien: Covenant - Gjennomarbeidet og spennende Alien-comeback!
- All the Money in the World - Hva penger kan gjøre med folk...
- The Martian - Passe smart romeventyr med både sjarme og humor
- American Gangster - Gnistrende gangsterdrama
- Kingdom of Heaven - Direktor’s Cut hever filmen flere hakk
- Matchstick Men - God underholdning
- Black Hawk Down - Troverdige og hardslående krigshandlinger
- Gladiatoren - Engasjerende underholdning for alle!
- G.I. Jane - Første kvinne som prøver seg som Navy SEAL
- Thelma & Louise - Vanvittig roadtrip
- Black Rain - Douglas er god som vanlig i en folkelig actionfilm
- Legenden - Eventyrfilm som har sine magiske øyeblikk
- Blade Runner - Gjennomført sci-fi-klassiker!

Les også andre anmeldelser av utgivelse:
- En absolutt 6'er
- Et mesterverk i både gruvekkende skrekk og sitrende sci-fi
- Pulserende sci-fi-klassiker
- Sci-fi klassikeren er fremdeles glimrende som spenningsfilm
- Sci-fi og skrekk på sitt beste

Diskusjon

19.10.2015 sier Pål Frostad: Kommentar på Tor Erik Martinsen sin omtale 'Et mesterverk i både gruvekkende skrekk og sitrende sci-fi': Veldig bra anmeldelse Tor Erik. Digger Alien og elsket din omtale. Si fra hvis du er interessert i å skrive anmeldelser for filmfront. Ta kontakt med meg på mail eller facebook.
15.05.2015 sier Tore Andre Øyås: Kommentar på Tore Andre Øyås sin omtale 'Sci-fi klassikeren fremdeles glimrende som spenningsfilm': Var veeeeldig i tvil på karakteren, men følte at om man skal velge seg en 'skrekkfilm' så syns jeg "Alien" faller bittelitt utfor betegelsen. Mulig det tross alt var mer direkte skrekkelig i 1979? :)
15.05.2015 sier Pål Frostad: Kommentar på Tore Andre Øyås sin omtale 'Sci-fi klassikeren fremdeles glimrende som spenningsfilm': Interessant anmeldelse som faktisk tørr å rokke ved en film som står som en klippe i sci-fi-historien og faktisk ennå er blant mine favoritter :)
Også artig å få skrekkvinklingen på anmeldelsen av Alien.
10.03.2014 sier Tore Andre Øyås: TOTALT kongefilm!! :)
18.09.2007 sier kanoner: Jeg vet dette er en klassiker, og at jeg nå kommer til å trakke på noen tær, men jeg har bare et ord om denne filmen: kjedelig.

Les mer om filmen

• Cinerama
  • RogerEbert.com
  • 1000misspenthours.com
  • ereviews.dk
  • Chris Stuckmann (Youtube)
  • Blodklubben.no

Filmselskap:

20th Century Fox, Brandywine Productions

Medvirkende

Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES