Personvern og cookies

Filmfront.no er ansvarlige for dine data. Vi bruker Cookies for å tilby en bedre brukeropplevelse og for å holde en statistikk for siden via Google Analytics.


|
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast
 
 

Anmeldelse av A Bay of Blood (Reazione a catena), italiensk film fra 1971

Grøsser, Mysterie, Thriller Spilletid: 84 minutter

Omtalespalte: Skrekkfilm

I denne spalten trekker vi frem enkeltfilmer innenfor skrekkfilmens verden. Om det er en større kjent grøsser eller en mindre profilert slasher er ikke poenget, mer at filmen skiller seg ut som skrekkfilm, er verdt å fremheve av skrekkfilmer eller rett og slett bare engasjerer på et eller flere nivåer.

Skrekkfilmsjangeren dekker mange undergenre, men hvor fellestrekkene selvsagt ligger i spenningen, det skremmende, i grøsset, deres evner til å frembringe dette i oss. Om dette videre er en typisk slasher, eller mer i retning psykologisk thriller kan begge deler oppfattes som en variant av skrekkfilmen. Skrekkfilmspalten kan inneholde dybdeanalyser så vil det kunne være sjanse for at ting "røpes" mer enn i vanlige kinoanmeldelser.
Les flere spalteomtaler: Skrekkfilm
Underspalter:
- Giallo-film - Les flere.

En smart slasher!

[Skrevet av: Kaisa W. Breiland, Dato: 12.02.2014]

A Bay of Blood er en av mange filmer som beviser hva italienerne er gode for og det er tydelig hvor undersjangeren slasher har hentet sin inspirasjon fra. A Bay of Blood aka Twitch of the Death Nerve setter standaren for slasheren og med en dose giallo ble resultatet enestående! 

Annonse:

Mario Bava er mannen bak filmen, han er også mannen som sparket i gang giallo som egen sjanger med filmen, The Girl Who Knew Too Much (1963). Likevel er det kanskje Dario Argento de fleste tenker på i denne sammenhengen, da han virkelig har bidratt med å sette giallo på kartet. Uten å gå noe større inn på sjangeren så ligger sjarmen i det visuelle, da den er slående vakker med sin drømmeaktige lysetting og fantastiske fargebruk. Det er også andre sjangertrekk som hårfin balanse mellom kaldblodige mord og seksualitet i form av vakre unge piker, gjerne nakene eller lettkledde som trekker sine siste åndedrag i et par svarte hansker.

En eldre arving av en lokal innsjø blir drept av noe som tilsynelatende er et grådighetsmord. Dette setter i gang et blodbad fra ukjente kanter og karakterer. Midt oppi det hele står en gjeng ungdommer på jakt etter uskyldig moro ved en hytte nær innsjøen, de sammen med andre blir vitne til en rekke mystiske mord og befinner seg derfor selv i faresonen. 

Med et slående soundtrack blir vi introdusert for noe som fra første stund skiller seg ut fra den typiske giallo, offeret er eldre og morderen synlig. Dette avsløres som en twist og vi er herved introdusert for det første sjangertrekket som gjør A Bay of Blood til en hybrid av giallo og slasher.

Historien er forholdsvis enkel, men med mange karakterer og navn er det lett å falle i det velkjente "giallo-nettet" hvor filmene til tider oppfattes forvirrende og enhver logisk tankerekke mot en morder må man la hvile til fordel for visuell lykke. Men slapp av, som oftes løses det opp, og i Bava's film nøstes det hele opp til stor tilfredstillelse. Filmen opererer i bunn og grunn som en noe komplisert slasher, da giallo-aspektet først og fremst er å finne i plottet. For, utover krim finner vi nemelig økser, slegger, kniver, macheter, hytter og unge nakene jenter, et realt slasher-måltid!

Visuell snacks!
A Bay of Blood er ikke bare stappfull med slasher-elementer som vi har lært oss å elske, men har også en bred visuell kvalitet og god casting. Vi treffer alt fra insektforskere, hevngjerrige kvinner til smellvakre jenter. Spilt av blant annet Claudine Auger og den noe ukjente Leopoldo Trieste. Alle får de leke seg i en praktfull setting, noe som resulterer i den ene perfekte scenen etter den andre. Filmens stil er lett og leken og tillater seg selv et bredt valg innenfor kameraføring og rytme. Den gjentatte stilen er episodiske spenningscener stykket opp av naturskildringer med soundtrack av den italienske komponisten Stelvio Cipriani, det hele er en fryd for alle sanser!

Bava's film byr på velkjente sekvenser gjenkjennelig i slasheren i dag. I de første 30 mintuttene, som virkelig appellerer til slasheren i filmen finner vi en trykkende stemning og følelsen av konstant overvåkning, en følelse som også blir med videre i filmens 84 minutter.

large_ital_a_bay_of_blood_blu-ray_3i

A Bay of Blood fremstår til syvende og sist som en smart slasher, en slasher med en noe tyngere historie og visuell kreativitet enn dagens slasher. I en giallo-setting blir gjenkjennlige slasher-elementer lagt frem og Bava's film er trolig grunnmuren til undersjangeren i dag. En velfungerende film som er lettere enn en hardbarka giallo, men tyngere enn den slasher vi kjenner idag.

Må også sies at "working title" var "That Will Teach Them To Be Bad". Jeg sier som Edgar Wright; det må være den beste uoffisielle tittelen noen gang!

[ Foto er hentet fra filmen og tilhører filmens eiere ]


Se om film er på streaming:Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Danger: Diabolik - Kul 1960-tallsfilm om stortyven Diabolik
- Kill, Baby... Kill! - Stemningsspekket spøkelsesklassiker
- Knives of the Avenger - Shane i vikingtidinnpakning
- Blood And Black Lace - Stilfull og genreførende klassiker fra Bava
- Black Sabbath - Tre historier om skrekk og gru...
- The Girl Who Knew Too Much - En fryd av et Giallo-spirende thrillermysterium
- The Mask of Satan - Stilfull og uforglemmelig regidebut av Mario Bava

Les også andre anmeldelser av utgivelse:
- En milepæl i horrorfilmhistorien
- Menneskets råe og brutale natur går i arv!

Diskusjon

Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4 av 6 - 22 stemmer)

Kritikker i media

 • A Bay of Blood
 • Antagony & Ecstasy
 • Filmfront
 • BBC
 • Goatdog's Movies
 • Filmnytdvd.dk
 • Attack of the Killer Kast
 • Thefilmfile.com
 • ToxicUniverse.com
 • skrekkfilm.com
 • EmanuelLevy.Com
 • Reelfilm.com

Land:

Italia

Språk:

Italiensk

Filmselskap:

Nuova Linea Cinematografica

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

   Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk