Vi befinner oss i Oslo på 1950-tallet. Filmen følger en avisredaksjon. Der jobber Tim som korrekturleser. Han sliter med psyken og har en voldsom trang til å tenne på branner om natten. Avisen skriver om den ikke navngitte pyromanen som går løs. Tims pyromani er en godt bevart hemmelighet. Det er bare Tim selv, og avisens redaktør og Tims barndomsvenn, som vet om pyromanens bedrifter. Tim selv vil at noen skal avsløre ham slik at han havner bak lås og slå, men det vil helst ikke barndomsvennen. En dag får også sosialsekretæren Margrethe vite om Tims pyromani. Hun er ute etter å hjelpe Tim og blir hans fortrolige. Men også en tredjemann i avisen gjetter at Tim er involvert i brannene, og han vil gjøre alt han kan for å avsløre Tim...
Filmen åpner i et avistrykkeri på natten. I redaksjonen sitter man å diskuterer saker som at en pyroman på frifot. I det de skal gå kommer Tim alt for sent og sitter igjen med resten av arbeidet. Tim er litt mørkeredd og liker ikke å være alene i lokalene. Tim virker litt smårar og snakker med seg selv. Han hører telefoner ringe som ikke er tilfelle. Han snakker om en pyroman som ingen kan stoppe. Og i det han snakker om ham, så detter en eske fyrstikker ut av lommen hans. Etter han er ferdig i avisen drar han rett til et sted der han tenner på noen aviser og starter en mindre brann.
Filmen begynner svært dramatisk når det gjelder både Gunnar Sønstevolds musikk og denne svært psykisk syke Tim som oppfører seg en smule unormalt. Vi får se mennesket bak pyromanen. ‘Det brenner i natt’ forsøker å tegne av pyromanen som en syk mann som sliter. Tim er åpenbart en rar skrue. Han dikter opp et kjærlighetsforhold til damen som vil hjelpe ham. Det skaper problemer for ham. Litt etter litt blir vi kjent med den stakkarslige og kompliserte Tim. Tim ønsker å være del av det store fellesskapet, men blir alltid skjøvet litt ut i kulden. Vi blir med ham når han forsøker å bli kvitt sin pyromanbesettelse.
Den norske superregissøren Arne Skouen står bak denne filmen. Nå er det gått over 100 år siden Skouen ble født og da var det passende å rote frem denne filmen for et gjennomsyn. Filmen er lagt opp som en dramathiller. Det hele er faktisk veldig interessant bygget opp og med en del medhørende spenning. Tim er en tikkende bombe som gjør at man aldri vet helt hva han kan finne på. Det gjør denne filmen til et fascinerende skue. Skouen har skrevet et spennende klassisk filmmanus med åpenbare kvaliteter. ‘Det brenner i natt’ var til og med med i konkurransen på Cannes filmfestival i 1955. Det er nesten litt Hitchcock-aktig driv over dette, men bare at her er mysteriet selve pyromanen. Med andre ord ligner dette en del på noen av Hitchcocks psykologiske thrillere.
Dette er en mørk temafilm der kontrastene blir satt opp mot hverandre. Jeg elsker at man får oppleve denne pyromanen Tim som sliter med sitt kalde indre og varmer det opp med å stifte branner. Tim er en mann som er mye alene og det han aller mest ønsker er å være som alle andre og leve et ‘vanlig’ liv. Det er mange som har det som Tim, som vandrer rundt nesten uten at noen ser dem. Man kjenner igjen særegenheten til Skouen også i denne filmen. Det er mange kunstneriske små valg og hint i filmen. Det er også mye mellom linjene og filmen formidler mye indre følelser og stemninger. Også skuespillet er svært solid med en solid Claes Gill i spissen. Gill spiller rollen med slik innlevelse at man tror på karakteren.
Konklusjon: Denne filmen tok meg med storm. Jeg er svært svak for Alfred Hitchcock og dette var en film litt i den gaten. Manuset er mesterlig skrudd sammen og filmen klarer å få frem det intense i denne pyromanfiguren på en svært fengslende måte. Det er noe mørkt og spennende over Skouens skildring som tidvis er glimrende fremlagt. Dette er film på høyt nivå for sin tid. Dette er en glemt norsk perle i filmhistorien. Selv om jeg setter ‘Ni Liv’ høyere, så var dette også en film som virkelig overrasket meg. Jeg vil også fremheve denne filmen som en av Skouens beste filmer. Her viser Skouen seg som en ambisiøs og sulten filmskaper med mye å fare med.
[ Bildene er hentet fra filmen. Foto/Copyright tilhører filmens eiere ]
Owesen-film