Personvern og cookies

Filmfront.no er ansvarlige for dine data. Vi bruker coockies for å logge inn og innhente samtykke.

Vi bruker tredjeparts Cookies for:
- Høre podcast med Spotify
- Streamingwidget til Justwatch for å vise om hvilke streamingplatformer en film er tilgjengelig på.


|
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast
 
 

Anmeldelse av Prometheus, amerikansk film fra 2012

Mysterie, Sci-Fi, Eventyr Spilletid: 124 minutter Aldersgrense: 15 år

Solid sci-fi som varmer hjertet, men ikke helt Ridley Scotts beste

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 20.09.2013]

I år 2089 oppdager to arkeologer et hulemaleri som gir en mulig ledetråd til menneskets opprinnelse på jorden. Det mystiske funnet leder dem ut i universet og til en mørk avkrok på en planet som ligner vår egen med en annen sol og en måne som går i bane rundt den. Der finner de plutselig ukjent liv i form av noen vesener som har en helt annen agenda enn våre idealistiske venner aner, men nysgjerrigheten pirrer dem til å grave dypere enn de burde ha gjort...

Jeg har noe opp mot et fanatisk forhold til den første Alien-filmen og digger også den andre filmen nesten over alt på jord. Det er noe ved disse filmene som gjør at jeg får gåsehud hver gang jeg ser dem. Alien var mitt første møte med sci-fi og gav meg herlige svetteperler i tinningen av den psykologiske spenningen. Videre var jeg i ekstase etter å ha sett den andre filmen da jeg begynte på ungdomsskolen og etter dette har både Ridley Scott og James Cameron vært to av mine ynglingsregissører som jeg har hatt utrolig mye glede av opp igjennom deres mange filmer. Jeg var derfor i ekstase da jeg fikk høre om at Ridley Scott skulle lage en prequel til Alien. Siden den gang har jeg gledet meg med skrekkblandet fryd til filmen. Så kan du sikkert lure på hvorfor en fan av mitt slag ikke så filmen på kino? Det lurer jeg også litt på. Jeg var kanskje litt redd for å bli skuffet og hørte at ikke kritikken over filmen helt trillet toppkarakterer. Etter det glemte jeg filmen litt, men da jeg tilfeldigvis skulle bestille en serie jeg bare måtte ha i en nettbutikk, fant jeg ut at jeg måtte slenge på Prometheus slik at jeg fikk se filmen jeg hadde gledet meg så lenge til.

Så hvordan likte jeg filmen? Joda, den begynner ekstremt solid. Allerede fra første stund pøser den på med noe av den nydeligste natur man kan tenke seg med et eksepsjonelt godt fotoarbeide. Man er full i undring over det man ser og mysteriet åpenbarer seg sakte men sikkert etter hvert som man ser filmen. Her får man utrolig tøffe romdrakter, passe tidsnaturlig teknologi og stilige romvesen. Planeten er også vidunderlig formet. Produksjonsdesignet er opp mot perfekt laget og er opp mot like solid som de to første filmene i serien forhold til sin tid. Man blir med andre ord bergtatt av den visuelt stil- og treffsikre skildringen av fremtiden. Allerede der begynner man å puste roligere når man titter på Scotts forsøk på å følge opp suksessen til den ikoniske første filmen.

Jeg er også langt på vei med på alt som skjer her og føler det som foregår her passer som hånd i hanske sammen med de gamle filmene. På sitt beste er Prometheus mesterlig formet. Den er kompleks og dyp på samme tid. Men kanskje favner den over litt mer enn den kan håndtere på denne korte tiden. Noen ønsker kanskje litt mer svar på spørsmål, men man kan vel ikke vente mer enn dette hvis filmen skal være realistisk forhold til første møte med en annen sivilisasjon. Men til tross for at alt som skjer er tøft nok, så synes jeg nok at manuset kunne vært enda hvassere. Filmen blir kanskje litt sær for folk flest å omfavne. Men for oss sci-fi elskere er dette som snop å regne, selv om filmen aldri blir helt den klassikeren jeg hadde håpet på. Jeg liker også det at filmen fremstår som litt egen også med at den ikke i formen forsøker å være hverken Alien eller Aliens, selv om jeg nok kunne tenkt meg noe mer spenning her.

Masse er på plass her for å skulle tilfredsstille en Alien-fantast, men jeg kunne ønsket meg enda mer formgrep som eksempelvis at androidens identitet avsløres litt for raskt. Det har jo vært noe som var litt artig med de eldre filmene og plutselig oppdage at noen ikke er menneske likevel. Forskerne kunne oppført seg noe mer forskeraktig til tider som da de åpner døren på romskipet for å undersøke noe levende etter at de vet det er farlig. Noen av forskerne er litt barnslige. De vil først ikke hilse på en ny livsform, men blottlegger seg helt når de kommer på tett hold. En geolog oppfører seg også som litt lite troverdig, men dette er egentlig bare småpirk. Også i de klassiske filmene gjør de noen slike forsker-brølere som man godtar i de filmene. Det er jo tross alt mennesker man snakker om her og jeg synes ikke dette var så ille som mange vil ha det til av de skarpe kritikerne mot filmen.

Skuespillet i filmen er passe solid hos de bærende rollene. I front finner vi en deilig Noomi Rapace. Hun klarer å fylle skoene til Sigourney Weaver langt på vei. Hennes karakter er en idealist og en fighter som vi elsker å følge i filmen, på samme måten som Weaver representerte i de første filmene. I andre biroller finner vi pateente Charlize Theron som skipets øverste leder og Idris Elba som den stødige kapteinen. Også Michael Fassbender som androiden David, leverer sakene sine bra.

For å oppsummere så var mitt inntrykk her omtrent det samme som da jeg så Hobbiten etter de enorme Ringenes Herreforventningene i hodet mitt. Som Hobbiten har Prometheus langt fra perfekt, men den hadde langt på vei det jeg var ute etter og satt pris på i de oppfølgende filmene. Hobbiten synes jeg var noe lang begynnelse på, her følte jeg ikke at det dro like mye ut. Det visuelle er på plass i begge filmene og det er deilig å oppleve at filmskaperen prøver å by på seg selv og friste fansen med herlige referanser som man setter stor pris på selv om dette nok kan bli litt for sært for den jevne kinogjenger. Jeg så filmen fordi jeg elsker sci-fi over alt på jord og den innfridde litt. At den bare har 7.1 på IMDB er en gåte for meg, den var etter mine beregninger milevis bedre enn for eksempel Oblivion som jeg så nylig og ble kjempeskuffet over. Forhold til den filmen var Prometheus helt i en egen klasse på alt det tekniske og hadde milevis mer entusiasme rundt det å formidle sci-fi-glede. Jeg ruller en forsiktig femmer for Prometheus og en sterk anbefaling om du elsket de første to Alien-filmene.

[ Foto/Copyright: 20th Century Fox ]
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Alien: Covenant - Gjennomarbeidet og spennende Alien-comeback!
- Aliens vs. Predator: Requiem - Romvesen har krig på jorden enda en gang
- AVP - Alien Vs. Predator - Actionpreget versusfilm om ikoniske romvesen
- Alien - Oppstandelsen - Special edition er fint severdig
- Alien 3 - En enklere monstergrøsser
- Aliens - Noe av det ypperste innenfor sci-fi
- Alien - Sci-fi klassikeren er fremdeles glimrende som spenningsfilm

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- House of Gucci - House of Gaga!
- Alien: Covenant - Gjennomarbeidet og spennende Alien-comeback!
- All the Money in the World - Hva penger kan gjøre med folk...
- The Martian - Passe smart romeventyr med både sjarme og humor
- Exodus: Gods and Kings - Moderne vri på en eldre historie
- The Counselor - Tynn suppe lakkert med sukker
- Robin Hood - Stødig og effektivt om tyvenes prins
- Body of Lies - Ikke like solid som man forventer
- American Gangster - Gnistrende gangsterdrama
- Kingdom of Heaven - Direktor’s Cut hever filmen flere hakk
- Matchstick Men - God underholdning
- Black Hawk Down - Troverdige og hardslående krigshandlinger
- Gladiatoren - Engasjerende underholdning for alle!
- G.I. Jane - Første kvinne som prøver seg som Navy SEAL
- Thelma & Louise - Vanvittig roadtrip
- Black Rain - Douglas er god som vanlig i en folkelig actionfilm
- Legenden - Eventyrfilm som har sine magiske øyeblikk
- Blade Runner - Gjennomført sci-fi-klassiker!
- Alien - Sci-fi klassikeren er fremdeles glimrende som spenningsfilm

Les også andre anmeldelser av utgivelse:
- Forhistorien til Alien-filmene
- Frysninger og hakeslepp
- Iskald, men lekker forløper

Diskusjon

22.11.2015 sier Tore Andre Øyås: Kommentar på Pål Frostad sin omtale 'Forhistorien til Alien-filmene': Interessant... Tenkte selv å se denne omigjen nå snart... Føler også den fortjener det siden jeg ble litt skuffet første gang...
01.06.2012 sier Tore Andre Øyås: Må vel si at fireren er ganske sterk, i hvert fall ikke svak! Ble som sagt litt skuffet spenningsmessig, men dette er jo noe av det mer subjektive fra filmen, så meget mulig det føles spennende nok for deg...

David Finchers tredje-film husker jeg ikke så mye av for å være ærlig... da husker jeg "Resurrection" bedre. Denne husker jeg at jeg forsåvidt likte, selv om den hadde en del kjipe effekter kanskje... "Prometheus" er uansett mye mer gigantisk både i historie og omfang enn nr.3 og 4 og slik sett viktigere for historien og dens forløp. Denne MÅ du se! :)
01.06.2012 sier Tore Andre Øyås: Så bra du digget denne! Det var jo fantastisk herlig mens det sto på, og føler jeg blir rett og slett glad på Rapaces vegne for denne bragden av en rolle! Ikke hver dag vi ser slike gigantfilmer, tross alt... :)
Selv hadde jeg håpet på mer sitrende klaustrofobisk stemning av typen original-Alien, for Sigourney Weavers mareritt fra originalen glemmer jeg aldri!
01.06.2012 sier Pål Frostad: Takk for en bra grundig omtale av en film jeg gleder meg sykt mye til. Selv om du peker på enkelte feil og mangler så vil jeg se det for meg selv før jeg setter endelig dom over denne filmen. Jeg lurte også på om hvor sterkt du føler fireren din sitter. Føler du denne filmen var bedre enn den tredje filmen i Alien-serien og hvordan var den forhold til 'Alien - Resurrection'?
01.06.2012 sier Pål Frostad: Bra anmeldelse! Jeg digger Alienfilmene. I alle fall de to første som rager høyt oppe over mine ynglingsfilmer. Det var med skrekkblandet fryd at jeg leste din anmeldelse av denne nyvinnigen av selveste Ridley Scott som startet dette store haraballet. Dette hørtes jo mildt sagt forlokkende ut og er en film jeg gleder meg mye til å se. Det du beskriver at dette ikke er en typisk blockbuster tiltaler meg også mye mer fordi jeg liker ekstremt godt stemningen i de eldre filmene som tar deg til til å gi deg både spenning og mystikk på høyt plan.
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,4 av 6 - 86 stemmer)

Kritikker i media

 • Prometheus
 • Aftenbladet.no
 • Rbnett.no
 • Screenrant.com
 • IGN.com
 • theactionelite.com
 • New York Post
 • Bergens Tidene
 • Verdens Gang
 • Dagbladet
 • Aftenposten
 • Dagsavisen
 • Natt&Dag
 • NRK P3 - Filmpolitiet
 • Filmfront
 • Bergens Avisen (ba.no)
 • Østlandets blad
 • Fedrelandsvennen
 • Avisa Nordland
 • Lydogbilde.no
 • Cine.no
 • Teknologia.no
 • Radioresepsjonen P3
 • arilabra.com
 • Sørensen Exploitation Cinema
 • Film-nyt.dk
 • Filmz.dk
 • Torsdagsfilmen.blogspot.no
 • Entertainment Weekly
 • The Hollywood Reporter
 • Captain Charismas Filmblogg
 • Biojensen.dk
 • Filmdagbok.no
 • Horrorfanzine.com
 • Cinemablend.com
 • Adressavisen
 • Nordlys
 • Romerikets Blad
 • Hamar Arbeiderblad
 • Filmforumet
 • Fredrikstad Blad
 • Hamar Dagblad
 • Berlingske.dk
 • Jyllands-Posten
 • Ekstra Bladet (Danmark)
 • Drammens tidene
 • Filmsnakk.no
 • Filmbasen.no
 • Defilmblog.be
 • FilmMagasinet
 • Gudbrandsdølen Dagningen
 • Cinerama
 • Svd.se
 • Politiken (Danmark)
 • Cinemazone
 • B.T. (Danmark)
 • filmkorn.dk

Land:

USA, Storbritannia

Språk:

Engelsk, Gaelic

Filmselskap:

Brandywine Productions, Scott Free Productions, Dune Entertainment, Twentieth Century Fox

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 

«The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes»

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

   Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk