
President Abraham Lincoln er ikke bare en forkjemper mot slaveri og politikk på dagen, han er også en dedikert vampyrjeger om natten. Denne mørke baksiden av den kanskje mest kjente amerikanske presidenten har du neppe sett makan til!
Annonse:
Regissør Timur Bekmambetow ble kjent for en hel verden med sine svært visuelle godbiter i ”Night Watch” og ”Day Watch”, deretter fulgte han opp med Hollywood-filmen ”Wanted”. Nå tar han altså fatt på noe av det mest erkeamerikanske av alle ting i ekspresident Abraham Lincoln og den amerikanske borgerkrigen.
Det visuelle preger også naturlig nok denne fabelen av en fortelling, hvor spesialeffektene, lyd, musikk og Lincolns vampyrøks virkelig får svingt seg! Det spares ikke på kruttet i de uttallige scenene, alle så overdrevet at selv et erfarent effektøye vil måpe av, ironisk nok, både oppgitthet og begeistrelse. I regissør Bekmambetows univers finnes nemlig ikke naturlovene slik vi er vandt med dem, for selv om president Lincoln fremstilles som en helt vanlig mann, ja så klarer han å knuse både trær og andre ting med øksa, bare han har stor nok tro på det selv!
Hovedrolleinnehaver Benjamin Walker har vi sett i blant annet ”Flags of our Fathers”. Han er skremmende lik en yngre utgave av Liam Neeson, eller av Sturla Berg Johansen for den saks skyld. Dette er nærmest det beste en kan si om denne karen. Vi får ikke se ham smile én eneste gang i løpet av filmen! Var denne perioden med borgerkrigen virkelig så utelukkende fæl?! Nærmest alle karakterene makter aldri å bergta, verken på godt eller ondt, vi føler rett og slett ingenting for dem. Manus er tidvis også fælt tydelig irriterende!
I dette ligger også mye av filmens problem, den tar seg alt for høytidelig og gravalvorlig. For én gangs skyld savnes derfor en lettere, gjerne humoristisk, tone og behandling rundt handling og tema. Slik er for eksempel de nyere ”Sherlock Holmes”-filmene et forbilde i sin mindre alvorstyngede fremstilling av Holmes.
Effektene er dog ofte flotte og aldri så lite annerledes i stil og visuell utforming. Spesielt sluttscenen med en gigantisk stor brennende togbro er flott og intenst laget. Fargebruken er mildt sagt blodfattig, og et lyst skjær over bildene representerer visuelle uttrykket. Det er tydelig hva man har lagt prestisjen, pengene og tiden i, for å si det pent. Men like ofte brukes også en form for svært grov klipping, noe som gjør at det føles som man hopper over et sekund i tidslinjen. Dette oppleves som både forstyrrende rart, noe lettvint og videre litt uforståelig. Det er som om man blunker og går glipp av små deler av for eksempel actionsekvenser.
Egentlig så er det ironisk nok litt uforståelig hvorfor man har valgt president Lincoln til denne filmen. Selvsagt er det ingen historisk forbindelse mellom ham, borgerkrigen og vampyrer, og følgende er det enkelt å se at dette er melking og utnyttelse av et kjent amerikansk idol og symbol å bruke Lincoln slik som dette. Hadde man satt en hvilken som helst ukjent person og karakter i Lincolns rolle, ja så hadde dette fremstått som en meningsløs tom film.
Filmene ”Night Watch” og ”Day Watch” var tross alt etablert som sci-fi univers. Når man bruker reelle hendelser som borgerkrigen og Lincoln selv som grunn for dette overnaturlige, så forsvinner all troverdighet. ”Abraham Lincoln: Vampire Hunter” er intet mindre enn en greit gjennomført effektfilm som synes å gjøre frekt bruk av dette kjente navnet og personen. Denne vampyrjegeren kunne i realiteten altså ha vært hvem som helst, han er dessuten bare et menneske og har ingen superkrefter, så hvorfor fremstilles han som om han har det?! Dette er bare et av mange filmatiske dilemmaer som regissør Bekmambetow synes å gi en lang marsj i. Om du også gjør det, ja så kan dette være av noe interesse som filmunderholdning.
Se om film er på streaming:
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
-
Ben-Hur - Kortere versjon av den klassiske historien
-
Wanted - Tåpelige Wanted
Les også andre anmeldelser av utgivelse:
-
Knapt nok for vampyrfansen