Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av 40 Dager og 40 Netter (40 Days and 40 Nights), engelsk (britisk) film fra 2002

Komedie, Romantikk Spilletid: 96 minutter Aldersgrense: 15 år

Gjennomsnittlig sexkomedie med litt romantikk med på kjøpet

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 14.03.2012]
Matt Sullivan er en pur ung kjekk mann som tar det svært tungt etter at han ble dumpet av kjæresten sin Nicole. Nå er det gått seks måneder siden de brøt opp og Matt klarer ikke glemme sin Nicole. Siden han mistet Nicole har han lagt rundt for å forsøke å erstatte henne, men ingen har klart å ta hennes plass. Nå skal Nicole gifte seg og han tror at løsningen for ham kan være å sex-faste i 40 dager og 40 netter. Det betyr ingen sex av noe slag i denne perioden. Vennen hans tror ikke han holder en uke en gang, så de setter opp veddemål om hvor lenge han vil klare seg. Alt går bra og Matt er fast bestemt på å klare sitt oppdrag så han kan komme over Nicole en gang for alle. Men så møter Matt den vakre Erica og står i stor fare for å måtte kaste inn håndkledet...
Annonse:

Filmen begynner med at en dame filmer seg selv med et håndholdt kamera i naturen rett ved Golden Gate Bridge. Så ser vi en ung mann også ved hennes side som holder rundt henne. De to virker svært lykkelige og nærmest leker med kameraet som et nyforelsket par. Og så ser vi dem i byen der de går og filmer sin tur. Så ser vi henne en del sener i sengen og da er hun ikke like blid lenger og ber ham skru av kameraet. Så ser vi han som ser tilbake på alle minnene etter Nicole på sin datamaskin. Han trykker på delete og får spørsmålet om han vil slette Nicole, men velger å trykke kansellerer istedet. Han forteller så at det har skjedd igjen i natten før og at det er vanskelig å kontrollere. Han har sex med en jente igjen og når han kikker over på henne så er hun jo ikke Nicole. Og alt han føler er tomhet etterpå. Og det er da det skjer at han blir grepet av all tomheten som fyller hele hans sinn og som er vanskelig å komme bort fra som om han har falt ned i et sort hull. Han får panikk og stikker ut bakveien. Han snakker med sin bror som studerer til prest om det og han ber ham å deale med følelsene sine og slutte forsøke å ‘ligge seg’ rundt.

Konseptet for filmen virker jo veldig tynt. Det burde ikke være problem å holde seg i 40 dager uten sex for en vanlig mann om man ikke er i noe forhold. Man har med andre ord blåst dette litt ut av proporsjoner. Dette hørtes kanskje artigere ut på papiret enn det man opplever i virkeligheten når en får se denne filmen. Det er kanskje et superproblem om man er så kjekk som Josh Hartnett og må ha seg noe hver natt, men burde han ikke med litt sunn fornuft fortalt manusforfatterne at dette nok ikke er nok å basere en hel film på. Og med en gang man hører at han ikke en gang kan onanere så blir det jo hele tusen ganger vanskeligere, og man tenker at 'gosh' den var nok et slag mildt sagt under beltestedet. Man har jo forsøkt å pumpe problemstillinger inn i filmen for å virkelig får en film ut av dette og jeg må innrømme at filmen er helt okei den.

Her får man se Matt som møter en ny jente ved navn Erica. Og hun jobber med å hindre barn å komme inn på sexnettsteder så hun må søke på porno hele dagen på jobb. Man ser jo det at Matt får et aber når han blir kjent med Erica her og ikke kan ha sex med henne. Men det er jo det som gjør filmen til noe å se i det hele tatt. Man får da en mer romantisk film her, selv om dette jo egentlig ikke er noe annet enn en enkel sexkomedie, og med alt som hører med det. Jeg føler nok at man heldigvis ikke er for frekk og uten at det går helt over i det vulgære. Og på komediedelen er det ikke av det beste slaget. Det er jo noen enkle morsomheter man blir presentert for her og de er ikke av det slaget man ler høyt av om man ikke er ekstremt lettledd. Oppbygningen i filmen følger jo også den vanlige formelen og man forsøker få ting til å virke litt søtt her selv om en ikke helt greier å sno seg rundt de vanlige klisjeene i en slik film. Man synes jo også at noe av humoren virker veldig påklistret som da Matts sine foreldre snakker om sexposisjoner under middagen deres. Ellers maler man jo veldig mye på dette veddemålet og de bokstavelig talt ‘skitne’ triksene man bruker for å få vår helt Matt ut av fatning på.

Josh Hartnett håpet nok at en film som denne skulle styrke hans posisjon hos ungpikene, men det virker ikke som en film som dette satte for dype spor i hverken ham eller hans karriere. For nå ti år etter denne filmen så sitter han igjen med veldig få okei filmer på CV-en sin, faktisk bare en og det er en kriminalthriller i ‘Lucky Number Slevin’. Og skal man være et hott Hollywoodnavn så er det litt glissent å være med i så få brukbare filmer. Da vet man at man begynner å innta rollen som en annenrangs skuespiller. Hans innsats her er jo litt karakteristisk over hva han har opplevd siden. Ikke det at han spiller helt okei her i hovedrollen, men filmen er jo rett og ikke noe man snur seg to ganger etter i videobutikken. Shannyn Sossamon spiller her Erica som vel egentlig bare er kjent fra den litt småkule filmen ‘A Knight's Tale’. Her er hun jo passe søt og fungerer bra som et sidestykke til Hartnett her og har nesten mer utstråling enn det han har. Hartnett ser jo ut som en guttunge i fjeset og med den sveisen som ser ut som en den tilhørte en gjennomsnittlig ti år gammel gutt, så blir det ikke noe bedre. Man begynner jo også når man ser den åpenbare likheten med Hartnetts Matt og Jim Carreys karakter i ‘Dum og dummere’.

Jeg tror at mange nok vil synes at denne filmen er helt ok. Den har tapt seg noe med årene og da tenker jeg på at denne filmen faktisk virket verdt å se fra noen av anmelderne som anmeldte den da den kom. I dag er det en film jeg definitivt ikke kommer til å se igjen og er minst like raskt sett som glemt. Det er faktisk sånn at man helst vil glemme den mens man ser den også. Og det er ikke fordi den er så superdårlig. Det er fordi dette nok kan oppsummeres med det helten her når han har sex med andre jenter enn sin tidligere kjæreste Nicole, nemlig tomhet. Dette føltes som veldig tom billig underholdning innpakket i et okei papir. Jeg velger å gi filmen en svak treer og det er ikke fordi jeg synes så mye om filmen, men fordi jeg strengt tatt må forsøke å tenke litt mer på hvem denne filmen egentlig er laget for. Dette var en film som ikke siktet så høyt og det meste her var igrunnen veldig midt på treet. Filmen har sine stunder og jenter tror jeg nok vil like filmen bedre enn gutter på grunn av fokuset på romantikken her. Gutter vil vel helst fokusere på guttesiden som er den om han klarer å holde seg uten sex og det det medfører. Man merker jo raskt hvor dette bærer hen og det blir egentlig ikke så viktig med det om han holder seg eller ikke fordi det blir et litt annet fokus her etter hvert uten å avsløre for mye. Om du liker sjangeren så ver så god å prøv deg på dette fordi du vil sikkert sluke dette i samme måte som du pleier med slike filmer.


Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Airheads - Moro når tre musikere tvinger seg på en radiostasjon

Diskusjon

04.01.2011 sier Andreas Strømmen: Hahahah, fy faen så bra denne filmen var! :D
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(3,1 av 6 - 17 stemmer)

Kritikker i media

  • NRK P3 - Filmpolitiet
  • Se og hør
  • Politiken (Danmark)
  • Ekstra Bladet (Danmark)
  • Cinemazone
  • B.T. (Danmark)
  • Aftenposten
  • Dagsavisen
  • Filmfront
  • Jyllands-Posten

Land:

Storbritannia, USA, Frankrike

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Miramax Films, Universal Studios / Universal Pictures, Working Title Productions, StudioCanal

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.