Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Elevator, amerikansk film fra 2011

Thriller Spilletid: 84 minutter

Ujevn klaustrofobi

[Skrevet av: Tore André Øyås, Dato: 19.01.2012]
Ni mennesker sitter fast i en heis i New York. En har en tikkende bombe på seg og bomben kan ikke desarmeres. Sittende fast i heisen er det heller ingen fluktmuligheter og de åtte andre i heisen vil gjøre hva som helst for å overleve….hva som helst!
Annonse:

Det er et fargerikt forskjellig knippe mennesker som er uheldige og setter seg fast i denne heisen. Som et slags Agatha Christie-mysterium i et (heis)nøtteskall, blir vi klaustrofobisk vitne til stadig mer klam og tettspekket spenning. Forholdet mellom alle disse samfunnsmessige og klassetilhørende forskjellige karakterene er blant det mest interessante her.

Regissør er norske Stig Svendsen som i 2007 laget barnefilmen ”Radiopiratene”. Det meste av det øvrige filmteamet er også norsk, mens skuespillerne er litt småkjente amerikanske b-skuespillere. Artig er det selvsagt at en nordmann har laget denne passe amerikanske thrilleren.

Man møter på mang en klisjé og forhåndsdømming i en film som dette. Ikke bare likner senarioet på uttallige katastrofefilmer, den likner også direkte på for eksempel ”Devil” fra 2010. Bortsett fra at det den gang var en av heisfolkene som var selveste djevelen, er det altså her en person som har en bombe på seg.

Regissør Svendsen skal ha ros for å satse på denne historien og gjøre den såpass variert i kameraføring og uforutsigbar handlingsmessig. Uten å røpe noe så kan det sies at ting ikke nødvendigvis skjer eller blir slik man med sine forhåndsdømmende kritikerøyne fort kunne tro. Karakterene er både småmorsomme, plagsomme og irriterende, og sjelden har man blitt mer provosert av en liten drittunge enn her! Ikke alt i manus er like velfungerende og små irriterende logiske brister synes også i denne filmen å være uunngåelige. Med mer snert i manus og replikker kunne det hele blitt hevet betydelig opp!

Det hele virker alt for konstruert og stivt i starten, noe som skjemmer filmen kraftig. Det tas betryggelig bedre opp etter som situasjonen hardner til inni heisen og både panikken og kroppsvesker etter hvert begynner å gjøre seg gjeldende. Først da blomstrer filmen til det både spennende og morsomme!

Det synes i det hele tatt å mangle både litt snert, vidd og sprudlende energi fra regissørens side. For en gangs skyld hadde det også gjort seg med mer tradisjonell pompøs orkestral spenningsmusikk! Isteden brukes dette lite, og når en lavmælt stillfarende beskjeden musikk skal akkompagnere både panikk og skrekk, ja da funker det dårlig gitt!

”Elevator” har et gammeldags sjarmerende og morsomt utgangspunkt; en heis med folk hvor én har en bombe på seg. Dette er videre likevel både vanskelig å skulle håndtere rent historiemessig samt utfordrende å få laget velfungerende troverdig som spenningsfilm. Stig Svendsen har gjort et helt ok forsøk, og klarer mot slutten å blomstre opp fra en litt stiv og klønete start. Hadde bare hele filmen vært farget av denne friskheten…!Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Kings Bay - Grei konspirasjon, gjort håpløst gammeldags
- Radiopiratene - Barnefilm som er passende for målgruppen

Diskusjon

Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(2,9 av 6 - 20 stemmer)

Kritikker i media

 • Elevator
 • Filmhjerte.blogg.no
 • Verdens Gang
 • Stavanger Aftenblad
 • Rbnett.no
 • Dagbladet
 • Aftenposten
 • NRK P3 - Filmpolitiet
 • Filmfront
 • Tønsberg Blad
 • Filmsnakk.no
 • Adressavisen
 • Østlandets blad
 • Fedrelandsvennen
 • Hamar Dagblad

Land:

USA, Norge

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Quite Nice Pictures

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.