Personvern og cookies

Filmfront.no er ansvarlige for dine data. Vi bruker Cookies for å tilby en bedre brukeropplevelse og for å holde en statistikk for siden via Google Analytics.


|
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast
 
 

Anmeldelse av Forrest Gump, amerikansk film fra 1994

Komedie, Drama Spilletid: 136 minutter Aldersgrense: 11 år

En svært underholdene filmfortelling

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 07.08.2011]

Forrest sitter på en benk på et busstopp og forteller sin livshistorie til de som sitter ved siden av ham. Filmen begynner med det svært så passende sitatet: ‘Livet er som en konfekteske. Du vet aldri helt hva du får’. Forrest Gump begynner livet med en IQ på svært lave 75. Men han er også en person, og det er ikke IQ-en som bestemmer hva han kan gjøre ut av livet. Gump beviser akkurat det. Vi får den mest utrolige livshistorien som beskriver hva Forrest har opplevd, og fått ut av livet. Hans mor sier til ham at dum blir som dum gjør. Moren hans ordner det slik at han får gå på vanlig skole, og han får også gå på College. Han spiller amerikansk fotball, lærer Elvis sine hoftebevegelser og hilser på president Kennedy. Og dette er bare noe av det Forrest opplever i sitt rike liv fra han var liten og til å bli en mann...

Annonse:

Denne filmen så jeg på kino da den kom og ble utrolig berørt av det jeg fikk. Da trodde jeg ikke dramafilmer med snert av komedie kunne engasjere så mye som det 'Forrest Gump' gjorde. Jeg har dog ikke sett filmen igjen siden. Det var derfor med litt skrekkblandet fryd at jeg satte meg ned med denne store, lille klassikeren, som jeg husker fra tenårene med stor beundring. Du lurer kanskje på om jeg fremdeles sitter igjen med nesegrus beundring for denne filmen? Joda, dette er fremdeles en usedvanlig god film og med en godt underholdende historie. Forrest Gump tok verden med storm tilbake i 1994 og var nesten som et fenomen å regne. Den traff virkelig en nerve i folket som de ikke visste de hadde.

Filmen er ganske vellaget i all sin enkelhet. Dette er jo så utrolig at det ikke kan være sant, men det bryr vi oss lite om underveis. Resultatet er blitt en rørende, morsom og herlig film du bare må digge. Det er så mange detaljer som gjør det kult å følge Forrest Gump gjennom filmen. Vi gjenopplever nesten hele verdenshistorien som har vært imens Forrest levde. Filmen er full av artige referanser som at Forrest skal ha vært inspirasjon til en hel del viktige forretningsideer, populære sanger og annet som vi gjenkjenner i dag som store suksesser, som han ikke vet han har vært en del av på grunn av hans lave IQ. Forrest Gump har hatt et innholdsrikt og flott liv og gleder seg over hver dag han lever. Han viser at han lever et mye bedre liv enn de flest rundt ham og han jager ikke et slikt liv heller, men tar det han får ut av det. Han er en enkel mann, men med stort hjerte og holder alle løfter han gir. Han fremstår som en sann helt og slike liker vi å se på film.

Selve rollefiguren er ganske troverdig gjennomført i filmen. Forrest begynner ofte setninger med: ‘Mama always said...’ og forteller ting akkurat slik han opplevde dem. Jeg tviler aldri på at en mann kunne vært slik som Gump, selv om det hadde vært litt for mye flaks å vært involvert i så mye. Den stor delen av grunnen til at rollefiguren fungerer så godt som den gjør, er det Tom Hanks vi kan takk for. Uten hans utrolige rolletolkning av denne enkle mannen, hadde denne filmen aldri gjort slik inntrykk på folk. Han spiller Forrest med slik glød og innlevelse at vi virkelig tror på ham. Tom Hanks fikk sin fortjente Oscar. I den kanskje beste birollen i filmen finner vi Gary Sinise som spiller en artig karismatisk skrue av en militærløytnant.

Det er noe med denne filmen som gjør at jeg fremdeles bryr meg om den. Dette er en virkelig god folkefilm. Den gir deg underholdning fra begynnelse til slutt. Naiviteten vi møter i filmen er virkelig herlig. Dette er en film som gjør deg stolt av å være annerledes. Filmen har også avlet fram en del kule sitater som alle som har sett filmen kjenner igjen som eksempelvis:
‘Run, Forrest, Run!’, ‘Stuipd is as Stupid does’ eller ‘Mama always said life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get.’. Jeg liker også den lekne stilen vi får med komiske elementer som oppstår av at Forrest, ikke tar humoren han får servert, eller kommer opp i morsomme situasjoner som han tar dønn seriøst.

Filmen har også utrolige spesialeffekter som får Forrest Gump til å møte en rekke døde historiske personer. I tillegg skaper effektene flere illusjoner i filmen, og fikk også Oscar for disse. Filmen er også veldig god på andre tekniske aspekter. Robert Zemeckis står for regien og det gjør han svært overbevisende. Han har også laget andre gode filmer som 'Tilbake Til Framtiden' og 'Cast Away', men dette framstår som hans beste film til nå. Han fikk også Oscar for sitt regiarbeid i 'Forrest Gump'. Men det er ikke bare regien som er på topp. Også manuset står i særklasse. Det er skrevet av Eric Roth. Vi får utrullet historien om den amerikanske drømmen som Forrest Gump opplever uten å være klar over det selv. Fotoet er også svært godt og sammen med klippingen blir alt nærmest perfekt gjennomført for en slik film å være. Sminken er også i særklasse og muliggjør at Hanks kan spille Forrest fra tenårene og til godt voksen alder. Musikken og lyden er også noe man ligger merke til. I det hele tatt er det ikke så rart at denne filmen ble nominert til hele 13 Oscar-priser og at den høstet hjem halvparten av dem, blant annet for beste film.

Konklusjon
Alt i alt er dette en perfekt røverhistorie som virkelig gjør seg godt på film. Den ble en klassiker allerede da den kom og var den mest sette filmen i USA og forøvrig resten av verden det året den entret kinoen. Dette er en tidløs historie som folket elsker. Filmen er kanskje litt for overromantisert til tider, og livet glir litt for lett for Forrest, men jeg kan ikke kritisere på at dette er en film som virkelig vil appellere til en bred folkegruppe. Den er også som skapt for både ung og gammel. Filmen vil nok sikkert ha best appell på tenåringer, som vil føle seg svært underholdt av den lekne stilen. Dette er veldig stødig dramaunderholdning som ikke kunne vært så mye bedre. For deg som ikke har sett filmen, er det bare å nyte den!


Se om film er på streaming:Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Pinocchio - Pinocchio mangler en del av magien som tegnefilmen hadde
- Roald Dahls Heksene - Grei skuring av heksemateriale som fortjener bedre.
- Welcome to Marwen - En brøkdel magi i en sober heltehistorie
- Allierte - "Casablanca"-style fra Zemeckis
- The Walk - Makan til show!
- Flight - Come fly with me
- A Christmas Carol - Animert forsøk på en julefilmklassiker
- Beowulf - Papirtynt, men tidvis spektakulært monstereventyr
- Polarekspressen - En julefavoritt som har sine mangler
- Cast Away - Flott drama som innehar mange kvaliteter
- Kontakt - Er det noen der ute?
- Døden kler henne - Å ikke dø kan bli en forbannelse...
- Tilbake Til Framtiden 3 - En verdig avslutning på tidseventyret
- Tilbake Til Framtiden 2 - En verdig oppfølger som leder oss trygt inn til siste akt
- Hvem Lurte Roger Rabbit? - Til tider uforglemmelig tegnefilmunivers og supre effekter
- Tilbake Til Framtiden - Tidsreisemoro
- Kampen om den grønne diamant - Romantisk eventyrfilm som innimellom glimter bra til

Diskusjon

22.08.2009 sier Innaktiv_bruker_100: Min absolutte favorittfilm når jeg tenker over det nå! :)
03.07.2009 sier Pål Frostad: Jeg har ikke sett filmen på en god del år nå. Gleder meg til gjensynet!
03.07.2009 sier Andreas Strømmen: En av mine topp 5 filmer, som jeg kan se om, og om, og om igjen - uten å bli lei.
Herlig drama/komediefilm for familie/venner.
26.06.2009 sier RoyaZ: Filmen er rett og slett genial på alle måter...
18.09.2007 sier kanoner: Genial film. Ligger som nummer to på min topp ti liste. Intelligent humor gjør dette til en solid film. Kan se denne når som helst uten at den blir kjedelig.
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(5,5 av 6 - 105 stemmer)

Kritikker i media

 • Forrest Gump
 • Verdens Gang
 • Filmfront
 • Se og hør
 • Cinerama
 • Hjemmekino.no
 • Filmz.dk
 • RogerEbert.com
 • Filmogtro.dk
 • ereviews.dk
 • Chris Stuckmann (Youtube)
 • Dagbladet
 • Aftenposten
 • Dagsavisen
 • Filmhjerte.blogg.no
 • Biojensen.dk
 • Filmdagbok.no
 • Arbeiderbladet

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Paramount Pictures

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

   Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk