Personvern og cookies

Filmfront.no er ansvarlige for dine data. Vi bruker Cookies for å tilby en bedre brukeropplevelse og for å holde en statistikk for siden via Google Analytics.


|
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast
 
 

Anmeldelse av Alien 3, amerikansk film fra 1992

Action, Thriller, Sci-Fi, Monster-film, Grøsser Spilletid: 115 minutter Aldersgrense: 18 år

En enklere monstergrøsser

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 17.01.2011]

Ellen Ripley er den eneste overlevende når hennes romskip krasjlander på Fiorina 161, en gold og øde planet som er befolket av tidligere svært farlige lovbrytere. Ripley lurer også på om det har sneket seg med en alien i hennes romskip. Litt etter litt, begynner folk å dø rundt dem. Det blir litt av et oppgjør når rovdyret går løs i fengselskomplekset. Det gjør det ikke bedre at folket i fengselet står helt uten våpen eller andre hjelpemidler i møte med denne blodtørstige og livsfarlige skapningen. Nå er deres eneste utvei å prøve å fange denne skapningen med enkle midler før den dreper dem alle...

Annonse:

Dette er den tredje filmen om det fryktfulle romvesenet kalt alien. Og som sine forgjengere forsøker også denne filmen å ta nye veier. Det gjør at vi også denne gangen får en ganske annerledes film enn de foregående. Alien 3 framstår som mye mørkere enn sine forgjengere og er litt mer grøsseraktig med mer blod og gørr. Igjen er vi tilbake til bare en alien som går løs i et isolert fengsel. Man skulle gjerne tro at filmskaperne forsøkte å lage alt mer likt sommi den første filmen, men dette er oppfatter jeg som totalt forskjellig. Dette er en mye simplere og mer varierende thriller enn den første. Det var kanskje veldig vanskelig å gjøre en tredje film uten å kopiere de to første filmene. Filmskaperne skal i alle fall ha for at dette er ganske annerledes. Likevel mangler jeg litt av den utforskningen og det mystiske vi hadde med de to første filmene, her er alt redusert til en enkel monstergrøsser. Stilen i filmen er også litt enkel og kald. Det er også en mye mer enkel bruk av teknologi, hjelpemidler og hvordan ting ser ut.

Alien 3 er David Finchers debut som spillefilmregissør, og i så måte er jo dette ganske lovende for å være hans første langfilm. Om du ikke vet hvem David Fincher er, kan jeg nevne at han er mannen bak store filmer som Seven, Fight Club og The Social Network. Han er med andre ord en av de store og veldig interessante filmskaperne i vår tid. Fincher har tatt fatt på en voldsom oppgave med å gjøre denne andre oppfølgeren i Alien-uniserset. Ikke bare er han fersk i gamet, han skal forsøke å skape en ny film i samme åndedrag som to av de beste sci-fi-klassikerne som finnes. Det er med andre ord enorm fallhøyde og jeg kan allerede nå avsløre at han ikke klarer å følge opp den eventyrlige suksessen til de to første filmene.

Likevel er ikke dette noen dårlig film av den grunn. For oss som liker både monsterfilmer og sci-fi, er dette faktisk ganske kult. Filmen mangler litt 'svung', men er totalt annerledes enn sine forgjengere. Med andre ord skaper Fincher noe nytt i Alienuniverset. Men manuset og historien er ganske mye enklere denne gangen. Det er nok det som gjør at jeg ikke føler dette blir helt som jeg hadde håpet på. Det står ikke på effektene heller, for de er ganske solide. Faktisk så gode at Oscarakademiet fant den verdig en Oscarnominasjon.

Blant skuespillerne treffer vi selvsagt igjen Sigourney Weaver som Ripley. Hun gjør også her en veldig sterk rolle som romreisende med masse tøffe ferder bak seg. Vi treffer også igjen Lance Henriksen i en liten rolle som Bishop. I andre roller treffer vi Charles S. Dutton og Charles Dance.

Jeg føler at Alien 3 er en film for litt mer spesielt interesserte, og ikke for de store massene. Jeg likte filmen personlig bedre ved dette gjennomsynet enn med forrige, men føler helt klart at den er en god del hakk ned fra de supre første filmene. Filmskaperne har heller ikke klart å jobbe nok med scenene til å få dem til å bli så minneverdig at de går inn i filmhistorien. Men om en liker monstergrøssere er jo dette helt grei skuring. Jeg følte også at sci-fi-biten var tonet en god del ned. Skulle gjerne sett mer teknologi vevd inn i filmen. Jeg drister meg til å gi filmen en firer, fordi den klarer å underholde meg helt greit. Historien blir litt for opplagt ganske tidlig. Med andre ord vet vi hva som kommer til å skje og hvordan dette vil slutte. Filmens bane er at den blir for enkel, men den gjør sakene sine tilfredsstillende nok til at jeg liker filmen bedre enn jeg tenkte på forhånd.


Se om film er på streaming:Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Alien: Covenant - Gjennomarbeidet og spennende Alien-comeback!
- Prometheus - Solid sci-fi som varmer hjertet, men ikke helt Ridley Scotts beste
- Aliens vs. Predator: Requiem - Romvesen har krig på jorden enda en gang
- AVP - Alien Vs. Predator - Actionpreget versusfilm om ikoniske romvesen
- Alien - Oppstandelsen - Special edition er fint severdig
- Aliens - Noe av det ypperste innenfor sci-fi
- Alien - Sci-fi klassikeren er fremdeles glimrende som spenningsfilm

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Mank - Fincher med solid og klassisk retrofilm på Netflix
- Gone Girl - I gode og onde dager...
- The Girl with the Dragon Tattoo - En remake å like!
- The Social Network - Fincher gjør det igjen!
- Den fantastiske historien om Benjamin Button - Solide Fincher balanserer filmen
- Zodiac - Annerledes seriemorderfilm
- Panic Room - Passe bra levert av Fincher
- Fight Club - Mindfuck av dimensjoner
- The Game - God thriller med et originalt konsept
- Seven - Finchers seriemordermesterverk

Les også andre anmeldelser av utgivelse:
- Mangler litt av Alien-magien
- Undervurdert perle og en perfekt avslutning.

Diskusjon

20.10.2014 sier Pål Frostad: Kommentar på Petromax sin omtale 'Undervurdert perle og en perfekt avslutning.': Er enig i at dette er en helt ny greie og ikke så teknologisk som de andre filmene før den. Kult! Visste faktisk ikke at det var flere versjoner av denne. Vet ikke om jeg har sett begge versjonene. Her må jeg gå inn å se på de eksemplarene jeg har av filmen å sjekke. Kjenner at jeg snart skal se denne igjen, men først må jeg se Aliens igjen, lengst siden jeg har sett den av de tre :)
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4 av 6 - 49 stemmer)

Kritikker i media

 • Alien 3
 • Dagbladet
 • skrekkfilm.com
 • Aftenposten
 • Filmfront
 • Cinerama
 • Torsdagsfilmen.blogspot.no
 • ereviews.dk
 • Filmdagbok.no
 • Dagsavisen
 • Natt&Dag
 • Filmz.dk
 • 1000misspenthours.com
 • Hop.no/ls/
 • Verdens Gang

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

20th Century Fox, Brandywine Productions

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

   Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk