Personvern og cookies

Filmfront.no er ansvarlige for dine data. Vi bruker Cookies for å tilby en bedre brukeropplevelse og for å holde en statistikk for siden via Google Analytics.

Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast

Anmeldelse av Buddy, norsk film fra 2003

Drama, Komedie, Romantikk Spilletid: 100 minutter Aldersgrense: 11 år

Mye sjarm i Buddy

[Skrevet av: Carl, Dato: 01.01.2005]
Kristoffer bor i kollektiv og jobber som plakatklistrer. På fritiden lager han videodagbok med kompisene Geir og Stig Inge. Videosnuttene blir vist i Norges mest populære talkshow, og Kristoffer tar av. Han må skjerpe seg for ikke å miste det som betyr mest.
Annonse:

Vi følger de tre vennene i kollektivet i tykt og tynt. Kristoffer driver mye med filming og sender inn morsomme taper til TV som han får vist som underholdning i et tv-program, men Kristoffer vil kanskje for mye med det han gjør og da går det ofte ut over andre. Geir lever et veldig laidback liv og hater å ta opp problemer, han liker bedre å rømme fra dem. Så har vi Stig Inge som jobber hjemmefra som IT-designer og har en angst for å gå utenfor Tøyen senter. Han har det ikke alltid like lett og lager livsløgner for å virke normal. Denne gjengen er det vi blir bedre kjent med i denne artige filmen.

Lars Gudmestad har levert et solid manus som inneholder alt en "feelgood"-film trenger. Når regissøren Morten Tyldum fikk med seg dette drømmecastet kan han ikke ha gjort annet enn å smile under hele produksjonen av Buddy. Han viser også med dette at han er en regissør å regne med i norsk film, og når han i tillegg i ettertid har levert den supre Varg Veum-filmen Falne engler, kan man ikke annet enn å regne ham inn blant gode norske regissører.

Hovedrollene er besatt av Amanda-vinner (Beste mannlige skuespiller) Aksel Hennie, Nicolai Cleve Broch (Nominert til Amanda flere ganger) og Anders Baasmo Christiansen (Amandavinner, årets beste mannlige skuespiller) som hovedrolleinnehavere. Av de tre er det nok Anders Baasmo Christiansen som glimter mest til og har den vanskeligste rollen med en karakter med angst. Men de er på ingen måte alene. De har også med seg Janne Formoe og Pia Tjelta gir oss en strålende framføring som får gledene og sorgene til å føles ekte. Og dette ble på mangen måter Pia Tjeltas store gjennombrudd etter suksessen med Stavanger-filmen Mongoland.

Selv om Buddy inneholder mye sjarm, er ikke historien god nok til toppkarakter. Det går nesten litt for lett til tider for karakterene. Men det gjør ingenting, for med Buddys gode regi og skuespillere med sjarm tok den publikum med storm og seilte opp med rett som en av de beste norske publikumsfilmene når den kom på kino.

(Til dels omskrevet av redaktør)

Se om film er på streaming:

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Passengers - Fin innpakning, mer vimsete og hul inni
- The Imitation Game - Knallsterk historie, Hollywood-style
- Hodejegerne - Vellykket tett thriller!
- Varg Veum - Falne engler - Varg Veum-film på sitt ypperste!

Diskusjon

19.09.2008 sier kjetil: Da denne filmen hadder premiere husker jeg den ble omtalt som en "feel-good-film" og det er vel akkurat det den er? Bra til å være norsk film i alle fall.
Les mer om filmen

• Dagbladet
  • NRK
  • Berlingske.dk
  • Jyllands-Posten
  • Ekstra Bladet (Danmark)
  • Politiken (Danmark)

Filmselskap:

Sandrew / Metronome, Happy Endings AS, Norsk Filmfond

Medvirkende

Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk