Personvern og cookies

Filmfront.no er ansvarlige for dine data. Vi bruker coockies for å logge inn og innhente samtykke.

Vi bruker tredjeparts Cookies for:
- Høre podcast med Spotify
- Streamingwidget til Justwatch for å vise om hvilke streamingplatformer en film er tilgjengelig på.

Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast

Anmeldelse av Star Wars - Episode 3 - Sithene tar hevn (Star Wars - Episode 3 - Revenge of the Sith), amerikansk film fra 2005

Sci-Fi, Eventyr, Action, Fantasi Spilletid: 140 minutter Aldersgrense: 11 år

Klisjemessig, men med kul bakgrunnshistorie

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 28.06.2010]

Det er Krig! Republikken bryter sammen under angrep fra den grusomme sith-lorden grev Dooku. Det er helter på begge sider. Ondskapen er overalt. I et forbløffende trekk, har den fryktelige droidelederen, General Grievous, tatt seg inn i republikkens hovedstad og kidnappet det galatiske senatets leder, kansler Palpatine. Mens separatistenes droidehær prøver å ta seg ut av den beleirede hovedstaden med sitt verdifulle gissel, leder de to jedi-ridderne Obi-Wan Kenobi og Anakin Skywalker et desperat forsøk på å befri den fangede kansleren...

Dette er historien som ruller opp forhistorien til de litt eldre Star Wars-mesterverkene. Nå skal ikke jeg avsløre noe. Annet enn at dette blir en voldsom kamp mellom det gode og det onde.

Det hele begynner veldig slett, med riktignok gode effekter, men det hjelper lite når det føles litt uengasjerende å se på. Jeg føler at vi får servert noe jeg har sett et utall av ganger fra før, og dette nærmest bader i klisjeer. Det er en hel del scener som rett og slett irriterer meg og de er der bare for å skape spenning. Jeg kan nevne i fleng, men tar fram et eksempel der våre jediriddere rygger inn i en heis full av fiendtlige roboter som setter dem i fare et sekund. Det er ting som ikke skulle gå an med deres sanser og overrumple dem på den måten. Helt hårreisende spør du meg.

Dialogen i filmen er også litt kunstig formulert. Den alltid så vise Yoda prater nesten bare piss og sier ting en unge kunne formulert bedre enn ham. Det er greit nok at han har en pussig måte å formulere setninger på, men det ble litt mye i lengden og spesielt når han leverer så lite gjennomtenkte fraser som nesten bare virker teite. Jeg likte faktisk Yoda fra de gamle filmene og her er han blitt framstilt nesten som en tulling. I tillegg er også CGI-Yoda ikke like gjennomført og sjarmerende som dukke-Yoda.

Hayden Christensen viser nok en gang at han ikke har noe særlig filmtekke, men jeg er blitt vant til ham etter forrige film, så jeg irriterer meg ikke like mye over det lenger. Her skal han nesten bare vise harme og steinfjes som han klarer greit. Ewan McGregor gjør en helt okei jobb. Ian McDiarmid er også sentral i denne filmen og han spiller en litt karikert rolle, men uten at det gjør så alt for mye. Han skal jo liksom være sånn da, en del av rollen hans. Ellers møter vi storheter som Natalie Portman, Samuel L. Jackson og Christopher Lee i andre roller.

Star Wars skal liksom inneha en del klassiske scener eller scener der man i alle fall bryr seg litt om og blir underholdt av. Her er det dessverre veldig få av dem og jeg kan ikke erindre en kul scene før omtrent to timer inn i filmen der alt det interessante skjer på en gang. Det er er dette jeg har ventet tre filmer på å få med meg. Det er riktignok veldig mye action i filmen, men det er framført uten sjel og jeg bryr så lite om det så skjer. Jeg slet faktisk mye med å sette meg nok inn i filmen da jeg følte at jeg hele tiden ble skubbet bort fra den i form av at alt virket veldig dårlig og lite gjennomtenkt.

Jeg skal riktignok rose filmen på et område. For oss som har sett de gamle filmene blir det jo litt mindre spennende mot slutten, men uansett om man vet det eller ikke, så er det tilfredsstillelse å se den transformasjonen som skjer der. Det er rett og slett en genistrek å legge disse tre filmene som prequels til de eldre filmene og jeg elsker bakgrunnshistorien som danner grunnlaget for de filmene en satt så høyt og framdeles gjør. Mot slutten klarer filmen og gjøre jobben sin og jeg sitter med alle svarene jeg ønsket å få. Og det er jo kanskje konseptet og historien som redder dette fra å ende helt i avgrunnen.

Konklusjon
Dette ble for meg nesten bare et effektmakeri med riktignok en interessant historie som går i bakgrunnen. Jeg må ærlig innrømme at jeg ble ganske så skuffet. Husket at det var noe jeg ikke likte da jeg så denne på kino, men etter dette gjensynet falt filmen nesten helt i bånn og ble reddet av Star Wars-konseptet, som er så utrolig kult at det mangler sidestykke. Men som en film uten om det ville jeg nok gitt en toer, men fordi jeg ikke skal behandle dette ulikt enn andre filmer blir det nok en veldig sterk treer. Jeg vil riktignok legge til at om du liker Star Wars-universet og forguder de gamle filmene eller elsker sci-fi sånn generelt, er dette ikke noen kjedelig film å se. Den er helt brukbar og jeg vil anbefale deg å se dem om du liker sci-fi eller eventyrfilmer.

Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Star Wars: Obi-Wan Kenobi - Obi-Wan Kenobi - Sesong 1: En skuffende første sesong om en av mine favorittkarakterer
- Star Wars: Andor - Andor - Sesong 1: Blodseriøs og dyster Star Wars-serie
- The Book of Boba Fett - The Book of Boba Fett - Sesong 1
- Star Wars - Episode IX: The Rise of Skywalker - Skuffende siste innslag i Skywalker-sagaen
- The Mandalorian - The Mandalorian - Sesong 1: En fantastisk Star Wars-serie
- Solo: A Star Wars Story - Pen og detaljrik forhistorie om Han Solo
- Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi - Heidundrende underholdende generasjonsskifte!
- Rogue One: A Star Wars Story - Svært underholdende og Star Wars-tro!
- Star Wars: Episode VII - The Force Awakens - Kvalitetsspekket og imponerende underholdende kraftoppvåkning
- Star Wars: The Clone Wars - En dårlig start på en fantastisk serie
- Star Wars - Episode 2 - Klonene Angriper - Bedre og mer severdig enn sin forgjenger
- Star Wars - Episode 1 - Den Skjulte Trussel - George Lucas, hva skjedde?
- Star Wars - Episode 6 - Jedi-Ridderen Vender Tilbake - Den gode gamle Star Wars-finalen
- Star Wars - Episode 5 - Imperiet slår tilbake - Oppvisning i effektmakeri, underholdning og filmkunst
- Star Wars - Episode 4 - Stjernekrigen - Eventyrlig sci-fi på sitt beste

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Star Wars - Episode 1 - Den Skjulte Trussel - George Lucas, hva skjedde?
- Star Wars - Episode 4 - Stjernekrigen - Eventyrlig sci-fi på sitt beste
- Siste natt med gjengen - Drama om å være ung under optimismens USA
- THX 1138 - George Lucas sin første film er spesiell for sin tid

Les også andre anmeldelser av utgivelse:
- En helt grei avslutning på prequeltrilogien
- Positiv overraskelse, alt tatt i betraktning
- Star Wars: Episode 3 - Sithenes hevn

Diskusjon

02.06.2011 sier Kristine Oseth Gustavsen: Jeg trur jeg hadde gitt den en dårligere karakter om jeg ikke hadde sett de andre filmene først og sånn sett blitt vant med hvor dårlig alt egentlig er i prequel-filmene. Men trur jeg fortsatt faktisk likte denne best av dem, altså.
31.05.2011 sier Pål Frostad: Jeg er enig med deg i at filmens historie er ganske god, men jeg klarte ikke helt å svelge denne filmen like godt som deg. Synes det ble litt for mye klisjeer og alt ble litt middelmådig for min del. Aldri helt dårlig altså, siden Lucas har kastet så mange av sine skinnende sparepenger etter dette så er det tekniske og effektene ganske bra. Manuset og regien syne jeg var mindre god og dette var en film jeg aldri koste meg med når jeg så den. Det er mulig at dette er en litt elsk eller hat-film for noen av mine venner elsker den og gir den faktisk en sekser. Ja så forskjellig skal man være ;). Men vi er jo enig i noe her og en karakter fra eller til er jo ikke det største avviket.
Les mer om filmen

• Dagbladet
  • Natt&Dag
  • Svd.se
  • Politiken (Danmark)
  • Ekstra Bladet (Danmark)
  • dvdjournal.com

Filmselskap:

Lucasfilm Ltd.

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

«Den første julen i Skomakergata»

«There's Something in the Barn»

«The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes»

Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk