Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Når nettene blir lange, svensk film fra 2000

Drama Spilletid: 102 minutter Aldersgrense: 15 år

Julefeiringen på hytta du aldri glemmer...

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 23.12.2018]

Vi følger en stor familie som feirer jul sammen på en hytte på fjellet. Du treffer mor og far, deres fire barn med deres nye familier og samt en svigerfamilie fra Polen. Dette kunne blitt en veldig koselig jul, men det er mange skjær i sjøen med denne dysfunksjonelle familien. Faren er blant annet alkoholiker og i julen er det mange fristelser, og barna sliter med vonde minner fra da far prioriterte flasken i barndommen. Så har vi moren som forsøker å dekke over det som skjer og skape den perfekte fasaden. Og som om ikke det var nok så er parafinblanderen lekk, en av barna i julen har asma og en av de voksne barna har kjærlighetssorg. Det er duket for en turbulent julefeiring du håper du aldri vil oppleve selv...

Annonse:

Filmen begynner med så god stemning at det høres ut som starten på en skrekkfilm. Men selvsagt er dette bare begynnelsen før ‘marerittet’ setter inn. Og så begynner familien og filmen å surne mer og mer til. Jeg elsker konseptet i filmen og alt er utført til fingerspissene på det som ser ut til å være et sparsomt budsjett, men uten at det har gått ut over filmens gjennomslagskraft.

Dette er Norges første dogmespillefilm. Det betyr at filmen er laget på en god del regler som at ingen musikk er lagt til, ingen ekstra lyd er lagt til og alt som skildres kommer rett fra kameraet. Det eneste som er lagt til ekstra er musikk i bakgrunnen i sluttscenen, men ikke på tradisjonelt vis. Regien er svært vellykket. Dette er en kjempefilm av Mona J. Hoel. Dette er hennes debut som spillefilmregissør, og en svært interessant og underholdende film i så måte.

Manuset er veldig bra og dramatiseringen solid. Liker at filmen er bra variert i handlingen og det stadig kommer nye momenter uten at ting gjentar seg. Dialogen flyter også veldig bra som om den skulle være improvisert frem av skuespillerne. Skuespillet er ypperlig, med mange kjente norske skuespillere som Geir Kvarme, Svein Scharffenberg, Kari Simonsen, Bjarte Hjelmeland, Benedikte Lindbeck, Turid Gunnes og Gørild Mauseth. Skuespillerne har klart å skape en skikkelig autentisk atmosfære av en julefeiring som går til 'pises'.

Filmen har en del julestemning. Det leses juleevangeliet, det pyntes i hytten med juletre, granbar, levende lys og julenissen kommer. Men der stopper også kosen, og er nok noe de fleste barn ikke vil foretrekke som juleminne. Det vil si at voksne drikker og skaper dårlig stemning. Bestefar spriter bokstavelig talt opp høytiden. Polske og norske juletradisjoner braker sammen. Det blir også dårlig søvn om natten med snorking og hunder som romsterer.

Det blir mørk fandenivoldsk humor ut av all elendigheten i julefeiringen som er servert med en god porsjon ironi. Og det verste av alt er at filmen faktisk er ganske troverdig fremstilt og er nok ikke noe for alle. Særlig de som har slitt med lignende situasjoner hjemme i julen, kan få traumer av å se dette.

Konklusjon
Filmen gir litt julestemning, men samtidig en del juleuhygge også. Filmen viser hvor mye en alkoholiker kan ødelegge i en familie. Alt blir verre og verre utover i filmen og med det blir kontrastene større og større i forhold til den uhyggen som oppleves i denne julefeiringen forhold til hvordan juleglansbildet skal være. Polske og norske juletradisjoner braker sammen. Polakkene synes ikke alkoholproblemer er skikkelige problemer siden de har opplevd Hitler og Stalin.

Alt i alt er dette en veldig vellykket film på alle punkter. Elsker hvordan filmen er satt sammen på. Den er fengende fra start til slutt og om du har den rette mørke humoren er dette noe som går rett hjem. Dette er andre gang jeg ser filmen og den fungerer like godt i andre gjennomsyn. Det er herlig å se at effekter og penger ikke er alt som skal til for at en film skal skinne. Skuespillerne er selvsagt med på å gjøre dette såpass minneverdig, men regissøren skal også ha litt av æren.

Terningkast: 5
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Salto, salmiakk og kaffe - Absurd salt grøt som får for mye sukker

Diskusjon

Omtalespalte: Julefilm

Her omtales alle små og store julefilmer
Les flere spalteomtaler: Julefilm
Underspalter:
- Dramafilm - Les flere.
- Norsk film - Les flere.
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,2 av 6 - 24 stemmer)

Kritikker i media

  • Natt&Dag
  • Dagbladet
  • Filmfront
  • NRK
  • Bergens Avisen
  • Fedrelandsvennen
  • TV2
  • Aftenposten
  • Verdens Gang
  • Dagsavisen

Land:

Sverige, Norge, Danmark

Språk:

Norsk

Filmselskap:

Dis film

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.