Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Wonderland (Joulumaa), finsk film fra 2017

Drama, Komedie Spilletid: 92 minutter

En annerledes finsk jul

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 23.12.2018]

Vi skal til den finske landsbygden. Der møter vi Helena som har blitt forlatt av eksen og forbereder seg på en jul alene. Bestevennen Ulli bestemmer seg for å organisere en juleferie de har råd til. Det betyr en gammeldags og tradisjonell jul på landsbygda. På en biodynamisk gård driver noen nokså uerfarne jordbrukere, Tuure og Unna, et ungt par som prøver å leve drømmelivet i et nedslitt gammelt hus, selv om utfordringene ved å leve økologisk og oppdra et barn tærer både på idealismen og forholdet. Men så dukker enda en mannlig gjest opp. Til slutt er alt bare forvirring, og Julepikene må tenke over livets store spørsmål midt i selveste julehøytiden...

Annonse:

Jeg har ikke sett så mye finsk film og tenkte at det var på sin plass at jeg utvidet julefilmhorisonten til Finland også. Som julefilm var dette ikke allverdens, men filmen er desto bedre som et drama som foregår i julen. Her får du med andre ord ingen nisser, rød og glamorøs pynt og sterke juletradisjoner. De finske folka vi følger har en mer nedtonet julefeiring med folka istedet for pynten i fokus. Det er herlig å se folka feste og feire jul med kjærester, gode venner og familie. Du får en dempet jul med levende lys og mye god mat og drikke. Men det er i alle fall hvit jul.

Filmen begynner som et realt drama og har et meget behagelig tempo. Det tar litt tid før vi kommer tett på rollefigurene, men når vi først gjør det så blomstrer filmen mer og mer. Likevel er det ikke nok dynamikk og spenning i materialet i begynnelsen til at dette skal løftes opp blant kremen av film. Filmen har dog en del interessante trekk ved seg som gjør dette ganske severdig med sine kompliserte relasjoner og annerledes julefeiring hos våre naboer i nord.

Konklusjon
Det hele begynner litt traust men lives opp etter hvert. Filmen løfter seg virkelig mer og mer utover i filmen. Regissør Inari Niemi har virkelig gjort mye riktig med denne stemningsfilmen som har en flott dramaatmosfære. Dog er dette aldri noen typisk julefilm på noe vis. Om du hadde sett filmen uten tekst er det ikke sikkert du hadde skjønt at dette var en julefilm.

Stereotypiene med finsk film er at det det ofte er nakenhet i filmen og det er det også her med nakne kropper som slapper av i saunaen (Badstuen). Det blir selvsagt også noen dampende sexscener. Skuespillet i filmen er jevnt over meget bra. Skuespillerne leverer rollefigurer du tror på og engasjerer deg i.

Terningkast: 4+


Diskusjon

Omtalespalte: Julefilm

Her omtales alle små og store julefilmer
Les flere spalteomtaler: Julefilm
Underspalter:
- Dramafilm - Les flere.
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,1 av 6 - 4 stemmer)

Kritikker i media

  • Notesaboutfilms.blogspot.com
  • Filmfront

Land:

Finland

Språk:

Finsk

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.