Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Mikke Mus og vennene hans feirer jul (Mickey's Once Upon a Christmas), amerikansk film fra 1999

Tegnefilm, Animasjon, Komedie, Drama, Fantasi, Familie, Barn Spilletid: 66 minutter

En film med god juleånd

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 19.12.2018]

Filmen begynner med stor julestemning. Huset er pyntet til det fulle og fortelleren forteller oss hva julen handler om. Det ligger tre gaver under juletreet. De representerer tre historier som skal gi oss julestemning. Filmen spiller på steriotypene med både julen og Disneyrollefigurene vi følger. Det vil si en klossete og barnslige Langbein. En uheldig Donald og noen korttenkte og lekesalige Ole, Dole og Doffen. Og Mikke har et hjerte av gull er god tvers igjennom.

Annonse:

Tegningene er laget i fin todimensjonal tegnefilmånd som det ikke er så mye å utsette på, selv om tegningene ikke har like mye sjarme som de gamle tegnefilmklassikerne. Til det er strekene for jevne og fine hele veien som om de skulle være laget på en datamaskin. Bakgrunnene er også litt for glasserte. Men det tar nok ikke gleden fra barna og er nok bare småplukk i bedømmelsen av filmen.

Om de tre historiene:
Julen som går om og om igjen
Det hele begynner med at Onkel Donald feirer jul sammen med familien og Ole, Dole og Doffen. Guttene elsker julen og skulle ønske det var jul hver dag. Det ønsket får de oppfyllelse, men det er ikke like moro som de hadde ventet med å oppleve den samme dagen om og om igjen hele tiden som en barnas versjon av Groundhog Day. Da får Ole, Dole og Doffen bevist at julen ikke handler om godteri, gaver og glitter og stas, men om de hjerter vi varmer og de hensyn som taes.

Finnes virkelig julenissen?
Vi skal også til Langbein og sønn når de skal levere et brev med gaveønsker til Julenissen. De er som vanlig ute helt i siste liten. Max tror at julenissen finnes, men etter en snakk med naboen Svarte Petter, så begynner Max å tvile. Så kan du gjette selv om julenissen kommer til Langbein og sønn. Siden dette er en julefilm er svaret ofte veldig enkelt.

Mikke prøver å få endene til å møtes til jord
I siste film finner vi Mikke og Pluto. Han skal ut å kjøpe julegave til Minni, men har ikke råd. Derfor må Mikke ut å selge juletrær så han kan få inn penger. Historien minner oss på at ikke alle har like god råd til jul. Vi får se at Mikke og Minni ofrer mye for hverandre og gir gaver fra hjertet.

Konklusjon
Filmen gir meg stor julestemning og minner litt om det mange forbinder med julen, nemlig litt Disneymagi. Men selv om filmen er koselig og julete tvers igjennom er ikke dette helt topp hele veien. Det skorter på noen av historiene, selv om disse holder høyere nivå enn mange andre julesamleverk av Disney. Det er jo litt vanskelig å misslike denne filmen om man ikke synes den blir for søtladet og for moralsk gjennomført. Personlig er jeg også glad i julens verdier og synes julen er en fin tid. Filmen er i alle fall blitt en god julefilm som treffer bra og vil nok glede mange barnehjerter i julen. Det er i alle fall en film som er lett å bli glad i. Derfor synes jeg den fortjener en anbefaling og en finfin firer på terningen.

Terningkast: 4+


Diskusjon

Omtalespalte: Julefilm

Her omtales alle små og store julefilmer
Les flere spalteomtaler: Julefilm
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,1 av 6 - 17 stemmer)

Kritikker i media

  • Filmfrosk (Youtube)
  • Basementrejects.com
  • Filmfront
  • Se og hør
  • TheMovieReport.com
  • Commonsensemedia.org
  • Themoviescene.co.uk
  • Tofunerdpunk.blogspot.no
  • Cinerama

Land:

USA

Språk:

Engelsk, Norsk

Filmselskap:

Walt Disney Pictures

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.