Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Apokalypse Nå! (Apocalypse Now), amerikansk film fra 1979

Action, Drama, Krig Spilletid: 153 minutter Aldersgrense: 18 år

En reiseskildring gjennom krigens terror

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 25.06.2009]

USA er i krig. Nærmere bestemt er det Vietnamkrigen som raser. Alle unge mannlige amerikanere er innkalt for å tjene stormakten. En av dem er Benjamin Willard som opplever at krigen ikke bare er en dans på roser. Han får oppdraget om å likvidere den grusomme amerikanske oberst Kurtz som opererer for seg selv utenfor amerikansk militær kontroll. Kurtz skal ha manen drap av uskyldige vietnamesere på samvittigheten...

Annonse:

Filmen begynner med sus av helikopterblader og deretter massiv bombing av et skogholt akkompagnert av The Doors-sangen 'This is the end' durende i bakgrunnen. Filmen introduserer oss for en verden av galskap. Vi blir tatt med ut på en reiseskildring der Willard og hans menn får erfare galskapen på veien til å fullføre sitt oppdrag om å ta krigsforbryteren Kurtz av dage. Dette er en situasjon ingen kan forberede seg på. Det er duket for et voldsomt møte mellom den fryktede Kurtz og Willard. Vi får virkelig blitt med inn under huden på situasjonen i denne godt gjennomførte krigsfilmen som viser krigens nådeløshet.

Denne filmen bergtar deg fra første stund. Musikken og bildet leker med deg i dans av inntrykk som gjør dette til stor kunst. Fotoarbeidet er en drøm og svært stødig gjennomført. En får en del visuelle storscener som eksempelvis et kompani av helikoptre som kommer mot deg med soloppgangen som bakgrunnen, og det er tallrike andre fotografiske skildringer som etser seg inn i minnet ditt. Det er storslått og det er ofte bare naturen den har å støtte seg på, så dette var imponerende perfeksjonert arbeid. Klippearbeidet er også godt gjort og en bruker en del vellykket fading av flere bilder oppå hverandre. Selv filmmusikken er pirrende og mystisk og bygger godt opp under den søvnige og nesten drømmende stemningen i filmen.

Man blir svimmel bare av å se på rollelisten som innebærer storheter som Marlon Brando, Robert Duvall, Martin Sheen, Dennis Hopper, Harrison Ford og pur unge Laurence Fishburne. Man kan saktens lure på om det noensinne har vært samlet så mange stjerner folk på et brett. Det er Martin Sheen som bærer hovedrollen og mannskapet gjøre en veldig god innsats. Om en skal sette meg merke i en som utmerker seg særegent er det Robert Duvall, som gjør en flott og menneskelig tolkning av den tøffe men rettferdige Oberstløytnanten Bill Kilgore med cowboyhatt, som serverer oss det legendariske og treffende sitatet: 'I love the smell of napalm in the morning'. Marlon Brando gjør også en uforglemmelig rolle som Oberst Kurtz.

Regissøren Francis Ford Coppola viser med denne filmen at han absolutt kan gjøre andre andre geniale filmer enn de to første idoliserte Gudfarenfilmene. Dette er en stemningsfilm som sitter, selv etter man er ferdig å se filmen er det mange inntrykk å fordøye. Filmen er original og klarer seg fint selv etter dagens standard. Hvis du kan få med deg originalversjonen av denne filmen er den å foretrekke foran den noe lengre Redux-versjonen som gikk på kino i 2001, selv om begge versjonene føles ekstremt god, det er bare det at det kan være vanskelig å skulle konsentrere seg i over tre timer som Redux-versjonen varer i.

Som en oppsummering er dette en film man nesten ikke kan annet enn å like. Det eneste minuset er at den er lang, men det må man nesten bare finne seg i for dette er bra hele veien så det er vel bare å sette av ca 3 timer av tiden sin for å se dette. Dette viser krigen på sitt mest meningsløse, og filmen er god på å vise hvordan det må ha vært å være i Vietnam. Men dette er ikke først og fremst en krigsfilm. Det er mer en reiseskildring om en mann som reiser gjennom et område der det er full krig. Benjamin Willard er ganske beinhard og får se mye av krigens bakside. Men han er der for å utføre et oppdrag om å styrte den grusomme amerikanske oberst Kurtz. Stemningen i filmen er helt utrolig og man får nesten frysninger på ryggen når man ser dette. Slutten er helt utrolig intens og møte mellom Kurtz og Willard er noe som sitter igjen selv lenge etter at man har sett ferdig rulleteksten.
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Regnmakeren - Davids kamp mot Goliat i rettssystemet
- Jack - Robin Williams herlige tolkning av gutten med vokseproblemer
- Dracula - Interessant Draculaframstilling med det visuelle på plass
- Gudfaren 3 - En grei avrunding på mafiaeposet om Gudfaren
- Rumble Fish - Visuelt sterk og særegen ungdomsfilm
- Gudfaren 2 - Mot toppen i mafiaens første tid i USA
- Gudfaren - Fantastisk mafiaunderholdning!

Diskusjon

30.05.2011 sier Jacob: Har nå sett både redux og orginalversjonen. Selv om de begge står til terningkast 6 og syntes jeg orginalverjsonen er best, først og fremst fordi den flyter bedre.
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(5,3 av 6 - 41 stemmer)

Kritikker i media

 • Verdens Gang
 • Aftenposten
 • Dagsavisen
 • NRK P3 - Filmpolitiet
 • Filmfront
 • Se og hør
 • Cinerama
 • Filmnytdvd.dk
 • RogerEbert.com
 • theactionelite.com
 • Dagbladet
 • Filmz.dk

Land:

USA

Språk:

Engelsk, Fransk, Khmer, Vietnamesisk

Filmselskap:

United Artists

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.