Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Fridtjofs jul, norsk tv-film fra 2006

Komedie Spilletid: 59 minutter Aldersgrense: Alle år

Jul i Ytre Enebakk

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 16.12.2018]

Det er like før jul. Vi skal til Ytre Enebakk. Der bor Fridtjof, som har ertet på seg hele øvrigheten i Ytre Enebakk. Det betyr at Fridtjof ikke er ønsket i kirken og mannskoret som han er førstesolist i, som er fast innslag i julen blir erstattet med et damekor. Det betyr krise for Fridtjof, som er vant med å vinne hver eneste krig han kjemper. Her må Fridtjof ty til drastiske steg for å redde julefreden...

Annonse:

Figuren Fridtjof har vært innslag på TV en rekke ganger i en rekke programmer. Han er en type jeg ikke finner så veldig morsom, men ser at noen kan le av ham, fordi han er så voldsomt harry. Men populær var ham og det gjorde at han fikk tillit til å lage en film basert på Fridtjof. I alle opptredener Fridtjof har hatt på TV, så får vi se ham på besøk hos andre, men denne gangen får vi se hvordan han bor og lever.

Historien i filmen er ikke stort å skryte av, men det kunne vært reddet om humoren hadde fungert. Vitsene er ofte av det litt billige slapstick slaget eller med andre vulgære poenger. Vi snakker navn som Arne Bakstikkstuen og at Fridtjof driver tar seg av damer. Han kjører også fra politiet på mopeden sin. Litt rart at de ikke skjønner at det er Fridtjof og kan ta ham senere igjen. Den kuleste scenen i filmen er fra Fridtjofs jul i barndommen da han får en motorsag.

Filmen er laget av og for NRK. Dette er en TV-film og det synes veldig lett på resultatet. Filmingen og klippene er veldig enkelt presentert. Det er med andre ikke helt spillefilmkvalitet over dette. Du ser også det på effektene. Det blir med flere tilfeller av rask film der Fridtjof kjører på mopeden sin. Dette ser dessverre litt amatørmessig ut.

Det er også en del sanginnslag og sangene er ikke mye å skryte av. Mange av sangene er litt av det flaue slaget. Øivind Blunck spiller Fridtjof med god innlevelse, men det at rollefiguren hans skal være så god å synge føles litt kunstig. Blunck synger helt greit, men er langt i fra noen stor sanger. Da er han bedre på å servere humorpoenger. Filmen har en del andre kjente fjes og skuespillere som Elisabeth Andreassen, Hege Schøyen, Nils Vogt og Bjørn Sundquist.

Filmen omhandler jul, men selv om det er hvit jul i Ytre Enebakk, så er det ikke så alt for mye julestemning i filmen. Det er dog noe julemusikk innimellom. Men mye av stemningen forsvinner med de dårlige humorpoengene. Synes dog at filmskaperne kunne pyntet mer i julescenene. Det blir dog mer julestemning mot slutten når koret skal synge julen inn. Det redder inn litt av julefilmstempelet.

Konklusjon
Filmen har litt underholdningsverdi, men er ikke det helt store. Husker jeg ble godt skuffet første gang jeg så filmen, men slik er det ofte med slike TV-filmer av dette slaget som alltid virker som en bedre ide på papiret enn selve resultatet. Humoren er ikke allverdens og det er langt mellom hvert smil og flir. Filmen har et koselig preg over seg til tider, men selv om dette er et uskyldig forsøk på en julehumorfilm, lykkes filmen ikke nok til å trollbinde meg.


Diskusjon

Omtalespalte: Julefilm

Her omtales alle små og store julefilmer
Les flere spalteomtaler: Julefilm
Les mer om tv-filmen
Gjennomsnittskarakter:
(2,3 av 6 - 16 stemmer)

Kritikker i media

  • Filmfront

Land:

Norge

Språk:

Norsk

Filmselskap:

Norsk Rikskringkasting (NRK)

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.